Έντυπη Έκδοση

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Μάθε, παππού μου, Facebook

Πρόσφατα, ο 95χρονος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με νεαρούς bloggers στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone. Πόσοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας έχουν μία ανάλογη ευκαιρία, γνωρίζουν ή μπορούν να εκπαιδευτούν στη χρήση των υπολογιστών και του Διαδικτύου;

Στο «πάτημα» των 95, ο Κ. Μητσοτάκης έγινε μέλος των social media. «Αλίμονο σε εκείνον που δεν ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τη νέα γενιά», λέει ο παλαίμαχος πολιτικός Στο «πάτημα» των 95, ο Κ. Μητσοτάκης έγινε μέλος των social media. «Αλίμονο σε εκείνον που δεν ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τη νέα γενιά», λέει ο παλαίμαχος πολιτικός Στο «πάτημα» των 95, εκείνος έγινε μέλος των social media. Για κάποιους συνομηλίκους του αυτό φαντάζει εντελώς αλλόκοτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική τους απομόνωση στη νέα εποχή.

«Ο άνθρωπος όταν περάσει πολλά χρόνια και γεράσει, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μοναξιάς. Φεύγουν οι παλιοί σύντροφοι, μένει μόνος. Και αλίμονο σ' εκείνον που δεν κατορθώνει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τις επόμενες γενιές», είπε μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκείνη τη βραδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2050 το 30% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα είναι άνω των 65 ετών. Το 2010, όπως επισημαίνει η Μυρτώ Ράγγα, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Εθελοντές της Γνώσης», διδάκτωρ Ψυχολογίας-Γεροντολογίας και project manager της οργάνωσης «50και Ελλάς», «το 2010 μόνο το 17% των Ευρωπαίων άνω των 65 έως 74 χρησιμοποιούσαν το Ιντερνετ στην καθημερινότητά τους. Τα ποσοστά για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο χαμηλά (περίπου 10%). Από την άλλη, 63,8% των νέων έως 15 ετών χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή καθημερινά». Σύμφωνα με τη Μ. Ράγγα, υπάρχει η γενική αποδοχή «πως δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να ασχοληθούν με τους υπολογιστές και με αυτό τον τρόπο να έρθουν πιο κοντά στη νέα γενιά και να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινωνία».

Διαδικτυακή αλληλεγγύη

Οι «Εθελοντές της Γνώσης» είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο σε νέους, αλλά και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, να μάθουν υπολογιστές. Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης και διαγενεακής αλληλεγγύης, στο οποίο, εκτός από τη χώρα μας, συμμετέχει η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία.

Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 150 νέοι εθελοντές εκπαιδευτές ηλικίας από 12 (!) έως 18 ετών σε συνεργαζόμενα σχολεία σε Αθήνα και Τήνο, αλλά και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και κολέγια. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, έδειξαν σε περίπου 200 άτομα άνω των 60 ετών πώς να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στη δεύτερη φάση, οι πρώην αρχάριοι «μεγάλοι μαθητές» αναλαμβάνουν να μεταδώσουν τη γνώση τους σε άλλους συνομηλίκους τους υπό την εποπτεία των νέων εθελοντών εκπαιδευτών.

Οπως εξηγεί η Μ. Ράγγα: «Γνωρίζοντας πώς να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνειδητοποιούν πως τους είναι απαραίτητο για την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή μιας νέας εποχής, στην αποτελεσματική επικοινωνία και κοινωνικοποίησή τους. Η γνώση χειρισμού ενός υπολογιστή είναι ένα μέσο για να βελτιώσει κάποιος την ποιότητα ζωής του».

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που η γιαγιά σε ρωτήσει «Τι είναι αυτό το Facebook;», μη γελάσεις, αλλά δείξε της...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Social Media
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Social Media
Μάθε, παππού μου, Facebook
ΑμεΑ
Στον Πρόεδρο οι τυφλοί για επίδομα διαβίωσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέρασε την εγγονή για ληστή και τη σκότωσε
Οι αντιφάσεις «έδειξαν» τον ερωτευμένο φονιά στο Πόρτο Γερμενό
Παραλίγο τραγωδία από έκρηξη σε ταβέρνα
Αυτοκτονίες/Θάνατοι
Δραματική αύξηση αυτοκτονιών στην περιοχή της Θεσπρωτίας
Βιβλίο Γκίνες
Στο Γκίνες αφαίρεση καμακιού από εγκέφαλο
Δημόσιος Τομέας
Παύονται 800 επίορκοι
ΕΕΔΥΕ
Τίμησαν Λαμπράκη και ειρήνη
Ελαιόλαδο
Τέλος το χύμα λαδόξιδο στα εστιατόρια
Κατοχικό Δάνειο
Διεθνές κίνημα για το κατοχικό δάνειο
Μουσεία
Νύχτα μαγική στο Νέο Μουσείο
Νοσοκεία και υπηρεσίες υγείας
Τους μηνύουν επειδή διεκδικούν δεδουλευμένα
Περιβάλλον & οικολογία
«Ιερά εξέταση» για τις επιπτώσεις του χρυσού
ΣτΕ
Το ΣτΕ χτύπησε τρεις φορές
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τι αλλάζει στις δενδρώδεις καλλιέργειες
Φεστιβάλ
Χειροποίητα κοσμήματα από σπόρους και σαπούνι από γάλα γαϊδούρας!