Έντυπη Έκδοση

Η κατάρα των πρώην

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας πολλοί ξένοι παρατηρητές την αποκαλούσαν «όαση δημοκρατίας στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας».

Πλήρες θέμα...

 • Ευρωπαϊκή Ενωση

  • «Επένδυση» η βοήθεια των Βρυξελλών εκτός Ε.Ε.
   «Κάθε ευρώ βοήθειας πρέπει να αποδίδει δέκα και παραπάνω» λέει ο επίτροπος Αντρις Πίμπαλγκς σε επιστολή του στους «27». «Είναι ζωτικό να αναγνωρίσουμε την πραγματική «αξία του χρήματος» στη βοήθεια που χορηγούμε. Κάθε χορηγούμενο ευρώ πρέπει να αποδίδει τουλάχιστον δέκα ή και παραπάνω ευρώ σε επενδύσεις».
 • Βρετανία

  • Αναγνώριση της σφαγής
   Πορεία στη μνήμη των δολοφονημένων το '72 στο Λοντοντέρι. Παρών και ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς «Ματωμένη Κυριακή». 30 Ιανουαρίου του 1972. Η ημέρα που έγινε τραγούδι στα χείλη εκατομμυρίων νέων. Μια τραγωδία, που όταν ζωντάνεψε στις κινηματογραφικές αίθουσες προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση όσων είδαν 17χρονα παιδιά να δολοφονούνται εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου. Λίγες ώρες, που στιγμάτισαν βαθιά τη μοίρα της Βορείου Ιρλανδίας.
 • ΗΠΑ

  • Ο Ομπάμα γλίστρησε στο πετρέλαιο
   Η πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ, που εδώ και δύο μήνες απλώνεται ανεξέλεγκτα στον Κόλπο του Μεξικού, έφτασε πλέον μέχρι και τον Λευκό Οίκο, αμαυρώνοντας την ήδη φθαρμένη εικόνα του προέδρου Ομπάμα.
 • Κίνα

  • Η εξέγερση του φθηνού εργάτη
   Η μεγάλη απεργία στη θυγατρική της Honda οδήγησε σε αυξήσεις μισθών κατά 24%. Μετά τις μαζικές απεργίες των εργατών ξένων επιχειρήσεων της Κίνας, πολλοί μιλούν για το τέλος της χρυσής εποχής στη «φάμπρικα του κόσμου» και την αρχή μεγάλων αλλαγών στους μηχανισμούς ανάπτυξης της τρίτης οικονομίας του κόσμου.
 • Le Monde diplomatique

  • Από το όργιο κερδοσκοπίας, στη λιτότητα για όλους Η κυβέρνηση των τραπεζών
   Δέσμιος των λόμπι και των... χορηγών ο Μπαράκ Ομπάμα. Η ασυδοσία των κερδοσκόπων προκαλεί έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να πάρουν κάποιες αποστάσεις από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στις 20 Μαΐου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε «ορδές των λόμπι» τους τραπεζίτες που αντιδρούσαν στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της Wall Street. Θα εξακολουθήσουν, άραγε, αυτοί που υπογράφουν τις επιταγές, να υπαγορεύουν και τους νόμους;
  • Τι κρύβει η ανακαίνιση στο κόμμα των Τόρις Η μετά Μπράουν εποχή στη Βρετανία
   Στις 13 Μαΐου 2010, οι Τόρις και οι Φιλελεύθεροι σφράγισαν μια συμφωνία την οποία χαρακτήρισαν ιστορική, για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία. Σε αυτή τη συμμαχία, οι Συντηρητικοί μοιάζουν να εισέρχονται με ανανεωμένη ιδεολογία. Χρησιμοποιώντας έναν περισσότερο «μοντέρνο» λόγο για τα κοινωνικά ζητήματα, στόχος τους είναι ν' απαλύνουν τη θατσερική κληρονομιά, χωρίς όμως να της γυρίσουν εντελώς την πλάτη.
 • Αγωγοί φυσικού αερίου

  • Το αέριο τους έφερε πιο κοντά
   Μπαρτζανί και Ερντογάν τα είπαν πριν από λίγες ημέρες σαν καλοί φίλοι. Ενα μήνα μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μασούντ Μπαρτζανί στην Τουρκία με την ιδιότητα του προέδρου της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, αρχίζει να ξεκαθαρίζει η συμβολή των ιρακινών κούρδων στο μεγάλο παιχνίδι των αγωγών ενέργειας που κατευθύνονται μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.
  • ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ Λευκωσία - Τελ Αβίβ ψάχνουν στα βαθιά
   Μια λιτή επιστημονική ανακοίνωση του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) αλλάζει ριζικά το ενεργειακό τοπίο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με πρώτους κερδισμένους την Κύπρο και το Ισραήλ.
  • Αλλάζει... αγωγό η Βουλγαρία
   Στον αέρα η συμφωνία που υπογράφηκε το 2007, για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Με πρόσχημα το περιβαλλοντικό κόστος, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα το τέλος του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που θα μετέφερε ρωσικό και καζάκικο πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, παρακάμπτοντας τα κορεσμένα Στενά του Βοσπόρου.
 • Μέση Ανατολή

  • Εχασαν τη ναυμαχία, κερδίζουν τον πόλεμο
   Το «πλοίο για τη Γάζα» «Ρέιτσελ Κόρι» μπαίνει συνοδευόμενο από ισραηλινά πολεμικά πλοία στο λιμάνι του Ασντοτ. Η αποφασιστικότητα των ανθρώπων που τόλμησαν να αψηφήσουν τον κίνδυνο, μεταφέροντας με πλοία βοήθεια στη Γάζα, λειτούργησε ως «καταλύτης», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλέον διεθνής συναίνεση στην απαίτηση να τερματίσει το Ισραήλ τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.