Έντυπη Έκδοση

Αλμα 110% στα έξοδα φαρμάκων

Οσοι υποστηρίζουν ότι δεν θα χρειαζόταν να γίνει καμία απολύτως αλλαγή στο ασφαλιστικό, στην απονομή και στο ύψος των συντάξεων, αν φυσικά μπορούσαν οι κυβερνήσεις να συμμαζέψουν τη μαύρη τρύπα του συστήματος, φαίνονται ότι δικαιώνονται.

Με τα χρήματα που χάθηκαν από τα όργια της συναλλαγής, τις κομπίνες και το πάρτι εκατομμυρίων ευρώ σε αναλώσιμα, ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα, η Ελλάδα θα είχε ίσως από τα πιο υγιή ασφαλιστικά συστήματα της Ευρώπης.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ.Ε.» δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται κατά 15%-20% κάθε χρόνο από το 2004 και μετά.

Η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό, από 20% έως 34% ετησίως. Συνολικά, οι δαπάνες μεταξύ των ετών 2004 και 2009 αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 110%! Το αποτελέσμα είναι πλέον ξεκάθαρο. Εχουν μετατραπεί σε ελλειμματικοί όλοι οι κλάδοι υγείας των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων.

Πρωταγωνιστής των δαπανών, φυσικά, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τους περισσότερους ασφαλισμένους. Το 2004 δαπανήθηκαν μόνο για φάρμακα 1,198 δισ. ευρώ, το 2005 1,389 δισ. ευρώ, διαφορά 15,94%. Από το 2006 η φαρμακευτική δαπάνη ξεπέρασε τα 1,5 δισ. ευρώ και εκτινάχθηκε το 2009 στο ασύλληπτο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ! Ετήσια μέση αύξηση 15% προς όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών και φυσικά εις βάρος των ασφαλισμένων.

Αντίστοιχα, η φαρμακευτική δαπάνη στον ΟΓΑ, το 2004, ήταν 556 εκατ. ευρώ και το 2009 έφτασε τα 1,22 δισ. ευρώ (αύξηση 88%).

Από τους λιγοστούς ελέγχους που πραγματοποιούν τα ταμεία διαπιστώνεται ότι το 1/3 περίπου των δαπανών θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν υπήρχε σωστή οργάνωση των ταμείων και συστηματικός έλεγχος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης, έχουν προϋπολογίσει ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη φαρμακευτική σπατάλη κατά 1,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα για το 2010 δεν ήταν ικανοποιητικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2010 η δαπάνη συνέχισε να κινείται ανοδικά και μόνο τον Απρίλιο, μετά τις μειώσεις των τιμών που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας, φάνηκε ότι άρχισε να συγκρατείται.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία η φαρμακευτική δαπάνη είναι υψηλότερη από την ιατρική περίθαλψη. Το πρώτο τρίμηνο οι δαπάνες για φάρμακα στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ αυξήθηκαν κατά 65 εκατ. ευρώ! Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, σε σύνολο 18,8 δισ. μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία, οι δαπάνες σε παροχές σε είδος στο ΙΚΑ.

Ομως πριν από λίγες ημέρες που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Μαΐου άρχισαν να «σκάνε» τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, καταγράφτηκε πρώτη φορά μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5% στο ΙΚΑ σε σχέση με τον Μάιο του 2009 και κατά 3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010.

«Εχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα» ώστε να πιεστεί η ίδια η αγορά του φαρμάκου και των γιατρών και να εκλείψουν οι παρανομίες, που φορτώνουν με δαπάνες το ασφαλιστικό σύστημα» μας είπε ο Γ. Λαπακωνσταντάκης, γενικός επιθεωρητής της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από τους ελέγχους έχουν προκύψει σοβαρά στοιχεία κατευθυνόμενης εκτέλεσης συνταγών, κομπίνες με τις ταινίες γνησιότητας, μη αναγραφή του ΑΜΚΑ σε συνταγές, αλλά και συνεργασία ανάμεσα σε γιατρούς, των ασφαλιστικών ιδρυμάτων ή συνεργαζόμενων, με φαρμακοποιούς.

Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις που πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης; «Συνήθως καταχωνιάζονται σε κάποιο συρτάρι» μάς απάντησε, τονίζοντας ότι αυτή ήταν και η απάντηση που του έδωσε ο Λ. Ρακιντζής, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, όταν συζήτησαν το θέμα της ατιμωρησίας. «Οι υποθέσεις χρονίζουν, οι υπεύθυνοι ποτέ δεν λογοδοτούν στην ελληνική Δικαιοσύνη και έτσι παραγράφονται...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Το πάρτι των προμηθειών
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Χάθηκαν 50 δισ. μέσα σε 10 χρόνια
Τα «παιχνίδια» με τις απευθείας αναθέσεις
Πώς έφτασαν τα νοσοκομεία να χρωστούν 6,2 δισ.
Πενήντα φορές πάνω οι δαπάνες
Για το ίδιο θέμα
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Στο σκαμνί η Ελλάδα για τις προμήθειες των νοσοκομείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το πάρτι των προμηθειών
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Αλμα 110% στα έξοδα φαρμάκων
Χάθηκαν 50 δισ. μέσα σε 10 χρόνια
Τα «παιχνίδια» με τις απευθείας αναθέσεις
Πώς έφτασαν τα νοσοκομεία να χρωστούν 6,2 δισ.
Πενήντα φορές πάνω οι δαπάνες
Υπόθεση Siemens
Οι 5 μαύρες τρύπες στη δικογραφία της Siemens
Ζητείται άνοιγμα λογαριασμών για 96 υπουργούς
Ενδείξεις για μίζες και από την Αρμενία
Επιστολή Γ. Κεφαλογιάννη
Ο Μητσοτάκης και οι ρίζες της διαπλοκής
Υπόθεση υποκλοπών
Η δεύτερη ευκαιρία του σκανδάλου των υποκλοπών
Λιμάνια
Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
«27» υπό επιτήρηση
Κυβέρνηση
Πατάνε γκάζι και τρακάρουν
Γκάρι Παρ
Αμα έχεις τέτοιους συμβούλους...
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ζητείται συναίνεση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια εκεχειρία λόγω συνεδρίου
ΛΑΟΣ
Χέρι χέρι και με τους διορισμούς
Δημοτικές εκλογές
Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική
Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή
ΠΓΔΜ
Οι χειραψίες δεν οδηγούν σε λύση