Έντυπη Έκδοση

Η δεύτερη ευκαιρία του σκανδάλου των υποκλοπών

Στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε βρίσκεται πλέον η τύχη του φακέλου των υποκλοπών. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τού ζητά, με επιστολή της, να «ξεθάψει» τη δικογραφία από το αρχείο και να διατάξει τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας για το πρωτοφανές σκάνδαλο.

Ο κ. Τέντες καλείται να αποφασίσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εάν συντρέχουν οι σοβαροί λόγοι που να δικαιολογούν τη συνέχιση της ξεχασμένης έρευνας από άλλον ανακριτή. Η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο αγνώστων δραστών με το αιτιολογικό ότι στάθηκε αδύνατο να ταυτοποιηθούν οι δράστες.

Τα νέα περιστατικά που επικαλούνται τα μέλη της Επιτροπής στηρίζονται κυρίως στο τελευταίο πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αλλά και στην εξέταση των συνθηκών της «αυτοκτονίας» Τσαλικίδη, που επίσης μπήκε στο αρχείο.

Η επιτροπή θεωρεί ότι έχουν προκύψει νέα περιστατικά που επιβάλλουν την εξάντληση της δικαστικής διερεύνησης αυτού του μεγάλου σκανδάλου υποκλοπών. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, ο εφέτης ανακριτής της υπόθεσης Π. Πετρόπουλος δεν έκανε σχεδόν τίποτα για την αποκάλυψη των κατόχων δύο σταθερών τηλεφώνων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, τα οποία συνομιλούσαν με τα καρτοκινητά-σκιές των υποκλοπέων. Ως δικαιολογία προέβαλε το γεγονός ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί δεν ήταν πλήρεις. Ομως δεν επιχείρησε να ζητήσει καν δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ για τη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

Πλημμελής κρίνεται επίσης η ανακριτική ερευνα και όσον αφορά τον εντοπισμό των κατόχων δύο ύποπτων τηλεφωνικών αριθμών σε καρτοκινητά-σκιές, ενώ σχεδόν στο απυρόβλητο έμεινε η Vodafone, παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν από προηγούμενα πορίσματα της ΑΔΑΕ πλημμέλειες στη φύλαξη αρχείων και εγκαταστάσεων.

Πολλά κενά και ερωτήματα προκύπτουν επίσης από τον ελλιπή και βιαστικό τρόπο με τον οποίο έκλεισε ως αυτοκτονία ο θάνατος του στελέχους της Vodafone, Κ. Τσαλικίδη, μία ημέρα πριν ο τότε επικεφαλής της εταιρείας Γ. Κορωνιάς ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για το σκάνδαλο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ ο θάνατός του φέρεται να σχετίζεται αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι ανακριτικές πράξεις γύρω από το θέμα αυτό ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Ανάλογα με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει και πότε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση υποκλοπών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το πάρτι των προμηθειών
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Αλμα 110% στα έξοδα φαρμάκων
Χάθηκαν 50 δισ. μέσα σε 10 χρόνια
Τα «παιχνίδια» με τις απευθείας αναθέσεις
Πώς έφτασαν τα νοσοκομεία να χρωστούν 6,2 δισ.
Πενήντα φορές πάνω οι δαπάνες
Υπόθεση Siemens
Οι 5 μαύρες τρύπες στη δικογραφία της Siemens
Ζητείται άνοιγμα λογαριασμών για 96 υπουργούς
Ενδείξεις για μίζες και από την Αρμενία
Επιστολή Γ. Κεφαλογιάννη
Ο Μητσοτάκης και οι ρίζες της διαπλοκής
Υπόθεση υποκλοπών
Η δεύτερη ευκαιρία του σκανδάλου των υποκλοπών
Λιμάνια
Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
«27» υπό επιτήρηση
Κυβέρνηση
Πατάνε γκάζι και τρακάρουν
Γκάρι Παρ
Αμα έχεις τέτοιους συμβούλους...
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ζητείται συναίνεση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια εκεχειρία λόγω συνεδρίου
ΛΑΟΣ
Χέρι χέρι και με τους διορισμούς
Δημοτικές εκλογές
Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική
Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή
ΠΓΔΜ
Οι χειραψίες δεν οδηγούν σε λύση