Έντυπη Έκδοση

Πατάνε γκάζι και τρακάρουν

Η κυβέρνηση κερδίζει αργά αλλά σταθερά την εμπιστοσύνη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, ελπίζει και των αγορών σε βάθος χρόνου, ωστόσο χάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός δεν προκρίνει τη λύση του ανασχηματισμού, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Ο πρωθυπουργός δεν προκρίνει τη λύση του ανασχηματισμού, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Οκτώ μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, σήμερα το «κόμμα του κανένα» έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών, ο «κανένας» είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, η απογοήτευση και η οργή απλώνονται, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος γενικεύεται και η δημοτικότητα του Γ. Παπανδρέου είναι σε ελεύθερη πτώση.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του «να πατήσουν γκάζι και να συντονίζονται καλύτερα». Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που ο Γ. Παπανδρέου απευθύνει τέτοιου τύπου συστάσεις. Κορυφαίος υπουργός είπε στην «Κ.Ε.» ότι «εμείς πατάμε γκάζι αλλά τρακάρουμε μεταξύ μας. Αντί να υπάρχει μια ομάδα Ταλιμπάν που θα εφαρμόζει το μνημόνιο, ο πρωθυπουργός έχει προκρίνει ένα χαλαρό σύστημα διεύθυνσης». Η αιχμή για το έλλειμμα συνεννόησης στην κυβέρνηση είναι προφανής.

Το μοντέλο που έχει επιλέξει ο κ. Παπανδρέου, αναθέτοντας στον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη την ευθύνη της καθοδήγησης της κυβέρνησης, δεν έχει αποδώσει. Ετσι, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος οι σκέψεις για αλλαγές. Μία από τις προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι να αναλάβει συντονιστής ο Δ. Ρέππας, επιστρέφοντας σε μια θέση που την ξέρει, την υπηρέτησε επιτυχώς στο παρελθόν και ο Χ. Παμπούκης να επικεντρωθεί στις επενδύσεις με τις οποίες ασχολείται συστηματικώς εδώ και καιρό.

Ο ανασχηματισμός θα ήταν μια κάποια λύση, φαίνεται όμως ότι ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση δεν την εξετάζει. Αυτό προσφέρει σιγουριά στους υπουργούς, οι οποίοι εργάζονταν υπό το κράτος της ανασφάλειας λόγω των επίμονων φημών για επικείμενες αλλαγές, ωστόσο δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες.

Αρκετοί υπουργοί επικαλούνται την κακή εικόνα που παρουσιάζουν τα δύο στελέχη του οικονομικού επιτελείου (Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη) με τις συνεχείς αντεγκλήσεις τους, τη σύγχυση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, την κατάσταση ασφυξίας στο χώρο της Υγείας.

Ανεπιτυχής διαχείριση της συγκυρίας

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι λείπει ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Ο Ευ. Βενιζέλος είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η χώρα χρειάζεται μια εθνική αφήγηση που θα συσπειρώσει τους πολίτες και θα τους δώσει προοπτική και ελπίδα. Με την άποψή του συμφωνούν και άλλοι υπουργοί. Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί.

Η κυβέρνηση χωλαίνει και επικοινωνιακά. Τον τόνο δίνουν οι προσωπικές στρατηγικές των υπουργών, ενώ απουσιάζουν οι μηχανισμοί πρόληψης των συγκρούσεων, εκτόνωσης των αντιθέσεων και ένας κεντρικός και συγκροτημένος υπερασπιστικός λόγος που θα λειτουργεί σαν αντίβαρο στο κλίμα που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος έχει γίνει ο βασικός πρωταγωνιστής όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δελτίων ειδήσεων σε μια προσπάθεια να πείσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εφιαλτικά όσο παρουσιάζονται. Ο Α. Λοβέρδος συγκεντρώνει τα πυρά συναδέλφων του για την πρακτική του, ενώ ο ίδιος εκφράζει τη δυσφορία του επειδή τον έχουν αφήσει μόνο να υπερασπίζεται την κυβερνητική γραμμή στο ασφαλιστικό.

Στην ανεπιτυχή διαχείριση της συγκυρίας αποδίδεται η ατμόσφαιρα γκρίνιας στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία μετράει ήδη τρεις απώλειες, ενώ σύντομα θα δοκιμαστεί εκ νέου η συνοχή της με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Ο γραμματέας της Χ. Παπουτσής, μετά τις εντάσεις που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες κόντρες του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα.

Προβληματισμός υπάρχει και για τη λειτουργικότητα του μικρού κυβερνητικού σχήματος. Στελέχη της κυβέρνησης λένε τώρα ότι «ίσως βιαστήκαμε να μειώσουμε τον αριθμό των μελών της κυβέρνησης. Σε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων και μεγάλου φόρτου δουλειάς, δεν είναι δυνατόν οι υπουργοί ν' ασχολούνται με τα πάντα. Η συνέπεια είναι να χάνεται ο στόχος». Ενίσχυση με υφυπουργούς έχουν ζητήσει τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι πιέζουν για τη δημιουργία θέσης υπουργού ή υφυπουργού Ναυτιλίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το πάρτι των προμηθειών
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Αλμα 110% στα έξοδα φαρμάκων
Χάθηκαν 50 δισ. μέσα σε 10 χρόνια
Τα «παιχνίδια» με τις απευθείας αναθέσεις
Πώς έφτασαν τα νοσοκομεία να χρωστούν 6,2 δισ.
Πενήντα φορές πάνω οι δαπάνες
Υπόθεση Siemens
Οι 5 μαύρες τρύπες στη δικογραφία της Siemens
Ζητείται άνοιγμα λογαριασμών για 96 υπουργούς
Ενδείξεις για μίζες και από την Αρμενία
Επιστολή Γ. Κεφαλογιάννη
Ο Μητσοτάκης και οι ρίζες της διαπλοκής
Υπόθεση υποκλοπών
Η δεύτερη ευκαιρία του σκανδάλου των υποκλοπών
Λιμάνια
Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
«27» υπό επιτήρηση
Κυβέρνηση
Πατάνε γκάζι και τρακάρουν
Γκάρι Παρ
Αμα έχεις τέτοιους συμβούλους...
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ζητείται συναίνεση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια εκεχειρία λόγω συνεδρίου
ΛΑΟΣ
Χέρι χέρι και με τους διορισμούς
Δημοτικές εκλογές
Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική
Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή
ΠΓΔΜ
Οι χειραψίες δεν οδηγούν σε λύση