Έντυπη Έκδοση

Αμα έχεις τέτοιους συμβούλους...

Από την εποχή που κατέρρευσε η Γουόλ Στριτ, το φθινόπωρο του 2008, ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Lazard, Γκάρι Παρ, εξελίχθηκε σ' ένα από το πιο περιζήτητα στελέχη στο χώρο των συμβουλευτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Παρ μπορεί να διατηρεί έμμισθη σχέση με την ελληνική κυβέρνηση δεν αποφεύγει, όμως, τα «δυσφημιστικά» σχόλια για τη χώρα μας. Ο κ. Παρ μπορεί να διατηρεί έμμισθη σχέση με την ελληνική κυβέρνηση δεν αποφεύγει, όμως, τα «δυσφημιστικά» σχόλια για τη χώρα μας. Ως ένας, κατά κοινή ομολογία, επιδέξιος διαπραγματευτής, βοήθησε να δημιουργηθεί μία σανίδα σωτηρίας στις επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ που επλήγησαν από την κρίση των στεγαστικών δανείων.

Από τον περασμένο Μάιο ο Γκάρι Παρ διατηρεί μία έμμισθη σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, αφού η τελευταία προσέλαβε πριν από δύο μήνες τη Lazard για να εκτελέσει για λογαριασμό της καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Σε ένα φόρουμ που διοργάνωσε αρχές Ιουνίου η σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Kellogg του Πανεπιστημίου Northwestern στο ξενοδοχείο St. Regis της Νέας Υόρκης, ο αντιπρόεδρος της Lazard, με λαμπρή προϋπηρεσία στη Morgan Stanley, παρουσιάστηκε στους 180 αποφοίτους της ως «ο θρύλος στο χώρο των τραπεζικών επενδύσεων». Στην ομιλία του που επικεντρώθηκε στην οικονομική κρίση στην Ε.Ε., αλλά και στις ερωτήσεις που δέχθηκε από το κοινό, ο «σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης», όπως αυτοσυστήθηκε, απέτυχε να «διαχειριστεί», ως όφειλε, τον πελάτη του.

Αφενός γιατί αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρουσιάστηκε απαισιόδοξος («αν υπήρχε ανάπτυξη θα μπορούσαν να εξέλθουν από την κρίση»), αφετέρου γιατί σχολίασε «δυσφημιστικά» τις ταραχώδεις διαδηλώσεις της Αθήνας («και στο Νιου Τζέρσεϊ έγινε απεργία από 30.000 δημόσιους υπαλλήλους αλλά δεν πέταξαν κοκτέιλ μολότοφ...»).

Χλευαστικά σχόλια

Η τραυματισμένη εικόνα μιας απείθαρχης δημοσιονομικά και πτωχευμένης Ελλάδας που μετέφερε ο «έμμισθος» Γκάρι Παρ στους αμερικανούς μάνατζερ καταδεικνύει και το έλλειμμα μια σχεδιασμένης επικοινωνιακής στρατηγικής. Πριν από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα δεν ακουγόταν πουθενά στις ΗΠΑ. Σήμερα, η κατάσταση έχει πάει στο άλλο άκρο. Οι Ελληνες γίνονται αντικείμενο χλευασμού σε νυχτερινά τοκ σόου με πλείστα κωμικά περιστατικά που αντλούνται από εμπειρίες με τους ...«πονηρούς» Ελληνες οι οποίοι βγαίνουν στην σύνταξη στα 54 και είναι μονίμως... τεμπέληδες. Παρά τις συστάσεις που έχουν γίνει προς την κυβέρνηση Παπανδρέου για την πρόσληψη κάποιων σοβαρών οίκων προβολής της Ελλάδας σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Αθήνα «σφυρίζει αδιάφορα» και εναποθέτει τις ελπίδες της σε παρασκηνιακές επαφές που κάνει στις ΗΠΑ η «στενή» κυβερνώσα ομάδα της Αθήνας.

«Εχουμε εταιρεία που μας εκπροσωπεί στη Νέα Υόρκη» ήταν η επαναπαυτική απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν εγκύρως του συστήθηκε η ανάγκη επαγγελματικής αντιμετώπισης της κατάστασης από την αρνητική δημοσιότητα με τη σωρεία των δημοσιευμάτων στον αμερικανικό τύπο. Τότε δεν ήταν γνωστό τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλά έκτοτε, κατά τις πληροφορίες της «Κ.Ε.», έχει εντοπισθεί μια ομάδα γύρω από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να κινείται στον «δικό» της κόσμο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με επαφές που στέλνουν ωστόσο τα λάθος μηνύματα...

Μία από τις επαφές αυτές ήταν και η συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία Lazard που «πάγωσε» τις αγορές, γιατί προκάλεσε την εντύπωση πως η Ελλάδα οδεύει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Η Lazard έχει εμπειρία σε θέματα αναδιάρθρωσης του χρέους (όπως επίσης σε ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων) και στο παρελθόν παρείχε συμβουλές για ανάλογα θέματα σε Αργεντινή, Εκουαδόρ και Ακτή Ελεφαντοστού.

Ενδεικτικό για το πώς μπορεί να σε εκθέσουν «οι δικές σου επαφές» ήταν όταν ο Γκάρι Παρ ρωτήθηκε από το ακροατήριο για το αν η Ελλάδα θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους. Εκείνος, χωρίς να διστάσει, υπήρξε αποκαλυπτικός των «τακτικών» της ελληνικής κυβέρνησης:

«Η Ελλάδα δεν παραδέχεται ότι θα αναδιαρθρώσει το χρέος της. Οταν μεταφράστηκαν δελτία τύπου από τα ελληνικά στα αγγλικά επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί ο όρος "repositioning" (επανατοποθέτηση) αντί "restructuring" (αναδιάρθρωση)», είπε ο Γκάρι Παρ, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι επιλέχθηκε ο όρος (από την ελληνική κυβέρνηση) για να αμβλυνθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις στο εξωτερικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το πάρτι των προμηθειών
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Αλμα 110% στα έξοδα φαρμάκων
Χάθηκαν 50 δισ. μέσα σε 10 χρόνια
Τα «παιχνίδια» με τις απευθείας αναθέσεις
Πώς έφτασαν τα νοσοκομεία να χρωστούν 6,2 δισ.
Πενήντα φορές πάνω οι δαπάνες
Υπόθεση Siemens
Οι 5 μαύρες τρύπες στη δικογραφία της Siemens
Ζητείται άνοιγμα λογαριασμών για 96 υπουργούς
Ενδείξεις για μίζες και από την Αρμενία
Επιστολή Γ. Κεφαλογιάννη
Ο Μητσοτάκης και οι ρίζες της διαπλοκής
Υπόθεση υποκλοπών
Η δεύτερη ευκαιρία του σκανδάλου των υποκλοπών
Λιμάνια
Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
«27» υπό επιτήρηση
Κυβέρνηση
Πατάνε γκάζι και τρακάρουν
Γκάρι Παρ
Αμα έχεις τέτοιους συμβούλους...
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ζητείται συναίνεση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια εκεχειρία λόγω συνεδρίου
ΛΑΟΣ
Χέρι χέρι και με τους διορισμούς
Δημοτικές εκλογές
Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική
Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή
ΠΓΔΜ
Οι χειραψίες δεν οδηγούν σε λύση