Έντυπη Έκδοση

Γαλάζια εκεχειρία λόγω συνεδρίου

Η πλήρης και, ενδεχομένως, αναγκαστική κάλυψη, ενόψει συνεδρίου, που προσέφερε την Παρασκευή από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αντ. Σαμαράς στον Κ. Καραμανλή οδηγεί σε προσωρινή τουλάχιστον «ειρήνη» μεταξύ των δύο ανδρών και μεταθέτει την πολυαναμενόμενη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για μετά το καλοκαίρι.

Ο Κ. Καραμανλής θα παραστεί στο συνέδριο χωρίς να τοποθετηθεί μετά το άνοιγμα Σαμαρά και μόνο οι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα -Βουλγαράκης κ.ά.- πήραν σαφές μήνυμα να μην τολμήσουν να εμφανιστούν. Ο Κ. Καραμανλής θα παραστεί στο συνέδριο χωρίς να τοποθετηθεί μετά το άνοιγμα Σαμαρά και μόνο οι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα -Βουλγαράκης κ.ά.- πήραν σαφές μήνυμα να μην τολμήσουν να εμφανιστούν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε, μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο της Ν.Δ., να κάνει άνοιγμα στο σύνολο του κόμματος (του Κων. Μητσοτάκη περιλαμβανομένου). Και το έπραξε σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ναδίρ των ποσοστών του.

Ποια βαρίδια;

Πήρε έτσι πίσω, επί του παρόντος τουλάχιστον, όλα τα περί «βαριδίων» και απαλλαγής από αυτά, ενώ το περιβάλλον του διεμήνυε ότι μέσα στην εβδομάδα δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις διαγραφών. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι, κατόπιν αιτήματος της Ν.Δ., η συζήτηση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, μετά τη λήξη του συνεδρίου της Ν.Δ.

Το άνοιγμα του Αντ. Σαμαρά στο σύνολο του κόμματος ωστόσο δεν κατευνάζει την κόντρα (που επισήμως διαψεύδεται από τη Ρηγίλλης) μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. και του δεύτερου τη τάξει και προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δ. Αβραμόπουλου. Παρ' ότι τομεάρχης των Εξωτερικών, ο Δ. Αβραμόπουλος δεν συνόδευσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Η επίσημη δικαιολογία ήταν η συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου την Πέμπτη το απόγευμα.

Ομως ο Δ. Αβραμόπουλος έχει βασικές αντιρρήσεις με την ακολουθούμενη από τον Αντ. Σαμαρά τακτική. Φέρεται να λέει ευθέως σε συνομιλητές του ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχασε το momentum, ενώ τάσσεται υπέρ της ψήφισης τουλάχιστον του επικείμενου προς κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Κι αυτό σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. που χάραξε τη γραμμή την Παρασκευή, λέγοντας επί της ουσίας ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο Δ. Αβραμόπουλος αφήνει παράθυρο ανοιχτό προς την Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας σε συνομιλητές του πως δεν έχει κακά αισθήματα για κανέναν, ενώ είναι γνωστή η θέση του περί του «μεσαίου χώρου» στον οποίο πρέπει να εξακολουθήσει να απευθύνεται η Ν.Δ., όπως ήταν γνωστή η αντίθεσή του με τη διαγραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ο Αντ. Σαμαράς ακόμη και προχθές χαρακτήρισε την απομάκρυνσή της «ασήμαντο εσωτερικό τριγμό».

Αρρωστοι κατ' εντολήν

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Ν.Δ. βαδίζει προς το συνέδριο της 25ης Ιουνίου. Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα παραστεί, αλλά δεν θα τοποθετηθεί. Οι πληροφορίες φέρουν τη Ρηγίλλης να έχει διαμηνύσει σε όλους όσοι εμπλέκονται στα σκάνδαλα να μην εμφανιστούν. Πρέπει έτσι να αποκλειστεί η παρουσία τουλάχιστον του Γ. Βουλγαράκη, παρ' ότι μέλος τόσο της Κ.Ε. όσο και του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά κυκλοφορεί ότι «θα αρρωστήσουν» και αρκετοί ακόμη (Μπασιάκος, Δούκας κ.λπ.).

Ο Αντ. Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα προς τον κοινοβουλευτική του ομάδα ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με καθημερινή παρουσία σε πόλεις και χωριά. Ο ίδιος προτίθεται να κάνει περιοδείες ανά την Ελλάδα όλο το καλοκαίρι, πολλώ δε μάλλον που δεν έχει εκλείψει η εκτίμηση για τρίδυμες εκλογές τον Νοέμβριο. Οσο για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, που θα κληθεί να συντονίσει όλα αυτά, ακούγονται τα ονόματα των Α. Λυκουρέντζου, Ευρ. Στυλιανίδη και Κ. Μαρκόπουλου, αλλά και του Μ. Δασκαλάκη, διευθυντή σήμερα της Ν.Δ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το πάρτι των προμηθειών
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Αλμα 110% στα έξοδα φαρμάκων
Χάθηκαν 50 δισ. μέσα σε 10 χρόνια
Τα «παιχνίδια» με τις απευθείας αναθέσεις
Πώς έφτασαν τα νοσοκομεία να χρωστούν 6,2 δισ.
Πενήντα φορές πάνω οι δαπάνες
Υπόθεση Siemens
Οι 5 μαύρες τρύπες στη δικογραφία της Siemens
Ζητείται άνοιγμα λογαριασμών για 96 υπουργούς
Ενδείξεις για μίζες και από την Αρμενία
Επιστολή Γ. Κεφαλογιάννη
Ο Μητσοτάκης και οι ρίζες της διαπλοκής
Υπόθεση υποκλοπών
Η δεύτερη ευκαιρία του σκανδάλου των υποκλοπών
Λιμάνια
Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
«27» υπό επιτήρηση
Κυβέρνηση
Πατάνε γκάζι και τρακάρουν
Γκάρι Παρ
Αμα έχεις τέτοιους συμβούλους...
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ζητείται συναίνεση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια εκεχειρία λόγω συνεδρίου
ΛΑΟΣ
Χέρι χέρι και με τους διορισμούς
Δημοτικές εκλογές
Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική
Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή
ΠΓΔΜ
Οι χειραψίες δεν οδηγούν σε λύση