Έντυπη Έκδοση

Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική

Το πιο κρίσιμο τεστ αντοχής για την κυβέρνηση θα είναι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνήθως, ακόμη και σε ομαλές περιόδους, οι ψηφοφόροι στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στην κεντρική εξουσία, πριμοδοτώντας μικρότερα κόμματα ή την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση.

Σήμερα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να εκφραστεί η δυσφορία των πολιτών κι αυτό φοβάται η κυβέρνηση, ενώ εμφανίζεται δίβουλη σ' ό,τι αφορά την προέλευση των υποψηφίων: «να είναι από τη μαχόμενη πολιτική ή από την τοπική αυτοδιοίκηση;».

Επειδή δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το πώς θα έχει διαμορφωθεί το κλίμα στην κοινωνία το Νοέμβριο, τα στελέχη του κόμματος αποφεύγουν να θέσουν στόχους σχετικά με τον αριθμό των περιφερειών που μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει. Οπως μας έλεγε συνομιλητής του πρωθυπουργού με εμπειρία δημοτικών εκλογών, «αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξασφάλιζε τις δέκα από τις 13 περιφέρειες. Δεν είμαι όμως σε θέση να πω τι θα συμβεί το Νοέμβριο».

Ωστόσο και στη μία και στην άλλη περίπτωση στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι «πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε την περιφέρεια της Αττικής, στην οποία θα ψηφίσουν οι μισοί Ελληνες, διαφορετικά, θα μιλάμε για κατάρρευση της κυβέρνησης».

Το ερώτημα είναι γιατί αρκετοί υφυπουργοί και βουλευτές θέλουν να δραπετεύσουν από την κεντρική πολιτική σκηνή: «προφανώς γιατί φοβούνται για το πολιτικό μέλλον τους» είναι η απάντηση που μας έδωσε κορυφαίος υπουργός. Πάντως, ο κατάλογος δεν είναι δεσμευτικός για την ηγεσία. Ενδεχομένως να επιστρατευθούν από τον Γ. Παπανδρέου στελέχη πρώτης γραμμής.

- Για την περιφέρεια της Αττικής υπάρχουν οι αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες του Γ. Μίχα, του Γ. Σγουρού, της Ντίνας Μπέη, του Κ. Ασκούνη, ενώ έκπληξη είναι το τ' όνομα του Π. Φασούλα. Ωστόσο τον τελικό λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αποκλείεται να «επιτάξει» κάποιον υπουργό (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος) ασχέτως αν κανείς από τους τέσσερις δεν επιθυμεί (όπως λένε τουλάχιστον) να μετακομίσει.

- Στην Κεντρική Μακεδονία ασκήθηκαν πιέσεις στον πρώην υπουργό Γ. Φλωρίδη να εκτεθεί ως αντίπαλος του Π. Ψωμιάδη. Αρνήθηκε μετ' επιτάσεως και για ιδεολογικούς λόγους:«Σήμερα που η χώρα χρειάζεται ισχυρό κράτος, εμείς με τον Καλλικράτη προωθούμε την ομοσπονδιοποίηση» σημείωσε στην «Κ.Ε.». Οι υφυπουργοί Γ. Μαγκριώτης και Μ. Μπόλαρης έχουν προταθεί, αλλά μόνον ο πρώτος βλέπει ζεστά το θέμα.

- Στη Δυτική Ελλάδα θα αγωνιστούν για το χρίσμα οι νομάρχες Δ. Κατσικόπουλος (Αχαΐας) και Θ. Σώκος (Αιτωλοακαρνανίας), ο βουλευτής Αχαΐας Κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος αν δεν επιλεγεί θα διεκδικήσει το δήμο Αιγίου, ενώ παίζει και η υποψηφιότητα του υφυπουργού Δικαιοσύνης Α. Κατσιφάρα.

- Χαμός γίνεται στην Κρήτη. Στο «τραπέζι» είναι οι υποψηφιότητες του υφυπουργού Οικονομίας Σ. Αρναουτάκη, του υφυπουργού Γεωργίας Μ. Καρχιμάκη, της νομάρχισσας Ε. Σχοιναράκη και του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου.

- Πρώην υπουργοί και υφυπουργοί ζητούν το χρίσμα σε αρκετές περιφέρειες και δήμους: ο Α. Κοτσακάς, στο Β. Αιγαίο, ο Κ. Καϊσερλής στο δήμο της Κω, η Α. Γκερέκου στα Ιόνια, ο Λ. Τζιόλας στη Δ. Μακεδονία, ο Ευ. Αργύρης στην Ηπειρο, ο Γ. Ζαφειρόπουλος στη Δ. Ελλάδα, ο Λ. Λωτίδης (δήμος Πτολεμαΐδας). Μεγάλο το πλήθος και των πρώην βουλευτών. Ανάμεσά τους οι Β. Παπανικόλας (δήμος Ρόδου), Δ. Πιπεργιάς (περιφέρεια Σ. Ελλάδας), Π. Σγουρίδης (Α. Μακεδονία - Θράκη), Δ. Σαρρής (Κρήτη).

- Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια της Πελοποννήσου, μια περιοχή όπου η συντηρητική παράταξη έχει υπεροχή, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι μπορούν να την πάρουν αν υποστηρίξουν τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. Π. Τατούλη, «τον οποίον έχουμε μετρήσει και τον βρίσκουμε να "σκίζει"», όπως είπε στην «Κ.Ε.» μέλος της επιτροπής που εξετάζει τις υποψηφιότητες.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν πρέπει οι βουλευτές να παραιτηθούν πριν ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους, ωστόσο η κυρίαρχη άποψη είναι να μην ισχύσει κομματικό ασυμβίβαστο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Δημοτικές εκλογές
Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το πάρτι των προμηθειών
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Αλμα 110% στα έξοδα φαρμάκων
Χάθηκαν 50 δισ. μέσα σε 10 χρόνια
Τα «παιχνίδια» με τις απευθείας αναθέσεις
Πώς έφτασαν τα νοσοκομεία να χρωστούν 6,2 δισ.
Πενήντα φορές πάνω οι δαπάνες
Υπόθεση Siemens
Οι 5 μαύρες τρύπες στη δικογραφία της Siemens
Ζητείται άνοιγμα λογαριασμών για 96 υπουργούς
Ενδείξεις για μίζες και από την Αρμενία
Επιστολή Γ. Κεφαλογιάννη
Ο Μητσοτάκης και οι ρίζες της διαπλοκής
Υπόθεση υποκλοπών
Η δεύτερη ευκαιρία του σκανδάλου των υποκλοπών
Λιμάνια
Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
«27» υπό επιτήρηση
Κυβέρνηση
Πατάνε γκάζι και τρακάρουν
Γκάρι Παρ
Αμα έχεις τέτοιους συμβούλους...
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ζητείται συναίνεση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια εκεχειρία λόγω συνεδρίου
ΛΑΟΣ
Χέρι χέρι και με τους διορισμούς
Δημοτικές εκλογές
Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική
Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή
ΠΓΔΜ
Οι χειραψίες δεν οδηγούν σε λύση