Έντυπη Έκδοση

Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή

Αυτοδιοικητικούς προτιμούν να ψηφίσουν οι πολίτες για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη κι όχι εν ενεργεία βουλευτές, νυν και πρώην υπουργούς, που προσδοκούν να μετακομίσουν από τη Βουλή στη νέα αυτοδιοικητική καρέκλα.

Στοιχεία που έρχονται στο φως από δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν σε αρκετούς δήμους της Αττικής, αλλά και της Περιφέρειας φωτίζουν αυτή την ιδιαίτερη πτυχή της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου. Τα ευρήματα των ερευνών επεξεργάζονται τα επιτελεία των κομμάτων, πριν ανακοινώσουν τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στις εκλογές.

Η Πέπη Θεοδώρου, διευθύντρια Στατιστικών Ερευνών της εταιρείας ΑΠΟΨΙΣ - SMR, λέει: «Σε σειρά ερευνών που έχουμε πραγματοποιήσει, τόσο στην Αττική, όσο και στην Περιφέρεια, όπως στην Ηπειρο, την Κεντρική Μακεδονία κ.λπ., και στις οποίες έχουμε θέσει ερωτήματα για το προφίλ του υποψήφιου περιφερειάρχη που θα προτιμούσαν οι πολίτες, τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν στέλεχος προερχόμενο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυμαίνονται ανάμεσα σε 55% και 68%.

»Αντίθετα, η άποψη ότι ο περιφερειάρχης πρέπει να είναι πρόσωπο προερχόμενο από την κεντρική πολιτική σκηνή συγκεντρώνει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά της τάξεως του 3-6%».

Ενα επιπλέον στοιχείο της έρευνας σχετίζεται με το επαγγελματικό προφίλ του περιφερειάρχη. «Το 5-15% θεωρεί ως καλύτερη λύση υποψηφίους από το χώρο των επιχειρήσεων, των επιμελητηρίων ή της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ το 10-15% δεν εξέφρασε κάποια προτίμηση. Το συμπέρασμα αυτό δεν διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το φύλο, την ηλικία ή το μορφωτικό επίπεδο των ερωτώμενων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ερώτηση δεν αφορούσε σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά στο χώρο από τον οποίο θα επιθυμούσαν οι πολίτες να προέρχονται οι υποψήφιοι περιφερειάρχες» σχολίασε η Πέπη θεοδώρου.

Η επιβεβαίωση

Παρεμφερή στοιχεία προκύπτουν κι από έρευνα της GPO, που διενεργήθηκε προ τριμήνου, σε μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ελλάδας, τη Θεσσαλία. Και εκεί οι πολίτες στην πλειονότητά τους προτιμούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες να είναι στελέχη της αυτοδιοίκησης κι όχι πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

*Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι το 76,5% των πολιτών προτιμά υποψήφιο περιφερειάρχη ανάμεσα από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, έναντι 11,6% που προτιμά υποψήφιο πρώην ή νυν βουλευτή.

*Η πλειοψηφία των νέων, από 18 έως 44 ετών, σε ποσοστό άνω του 80% εκφράζουν την προτίμησή τους σε υποψηφίους για τη θέση του περιφερειάρχη, από στελέχη της αυτοδιοίκησης. Ως προς την ανάλυση του φύλου, άνδρες και γυναίκες, περίπου στο 77%, εκφράζουν την ίδια προτίμηση για τον υποψήφιο περιφερειάρχη.

*Σημαντικό επίσης το εύρημα και σε σχέση με την κομματική προτίμηση των ερωτηθέντων. Το 81% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ δηλώνει υπέρ υποψηφίου από το χώρο της αυτοδιοίκησης, ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ σε ποσοστό 79,6%, της Ν.Δ. κατά 76,9%, του ΛΑΟΣ 75,6% και του ΠΑΣΟΚ 74,1%.

«Τα ευρήματα αυτά της δημοσκόπησης στη Θεσσαλία, ίσως δεν μπορούν να δώσουν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα για όλη την Ελλάδα, ωστόσο συνδέονται άμεσα με την απαξίωση των προσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής από τους πολίτες και σίγουρα αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις των κομμάτων» σχολίασε ο Αν. Παπαργύρης, αναλυτής της εταιρείας GPO.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Δημοτικές εκλογές
Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το πάρτι των προμηθειών
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Αλμα 110% στα έξοδα φαρμάκων
Χάθηκαν 50 δισ. μέσα σε 10 χρόνια
Τα «παιχνίδια» με τις απευθείας αναθέσεις
Πώς έφτασαν τα νοσοκομεία να χρωστούν 6,2 δισ.
Πενήντα φορές πάνω οι δαπάνες
Υπόθεση Siemens
Οι 5 μαύρες τρύπες στη δικογραφία της Siemens
Ζητείται άνοιγμα λογαριασμών για 96 υπουργούς
Ενδείξεις για μίζες και από την Αρμενία
Επιστολή Γ. Κεφαλογιάννη
Ο Μητσοτάκης και οι ρίζες της διαπλοκής
Υπόθεση υποκλοπών
Η δεύτερη ευκαιρία του σκανδάλου των υποκλοπών
Λιμάνια
Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
«27» υπό επιτήρηση
Κυβέρνηση
Πατάνε γκάζι και τρακάρουν
Γκάρι Παρ
Αμα έχεις τέτοιους συμβούλους...
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ζητείται συναίνεση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια εκεχειρία λόγω συνεδρίου
ΛΑΟΣ
Χέρι χέρι και με τους διορισμούς
Δημοτικές εκλογές
Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική
Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή
ΠΓΔΜ
Οι χειραψίες δεν οδηγούν σε λύση