Έντυπη Έκδοση

Οι χειραψίες δεν οδηγούν σε λύση

Χαμηλά κρατά η Αθήνα τον πήχη των προσδοκιών για σύντομη λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφού όπως λένε διπλωματικές πηγές το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ποια παραλλαγή είναι αποδεκτή από την Ελλάδα, αλλά η ουσιαστική απουσία διαπραγματευτή από την άλλη πλευρά, στο βαθμό που η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ακολουθεί παρελκυστική τακτική και συνεχίζει την αρνητική φρασεολογία.

Οσον αφορά τα σενάρια για νέα πρόταση που ετοιμάζει ο Μάθιου Νίμιτς με τις παραινέσεις του αμερικανικού παράγοντα για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνιζαν ότι αυτή δεν είναι καινούρια και ότι παραλλαγή της έχει συζητηθεί αρκετά στο παρελθόν (Vardarska Mace-donia). Πρόσθεταν ακόμη ότι η ονοματολογία προκαλεί εσωστρέφεια και στρέφει τους προβολείς στην Ελλάδα, τη στιγμή που «η μπάλα βρίσκεται στην άλλη πλευρά».

Σταθερή γραμμή

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, πάντως, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και κυρίως το erga omnes (έναντι όλων), το οποίο συνιστά την ουσιαστική κόκκινη γραμμή.

Η Αθήνα θεωρεί μάλιστα ότι έχει πείσει σε μεγάλο βαθμό τους ευρωπαίους εταίρους για την πολιτική της βούληση να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσης, όπως αποδεικνύουν και οι διμερείς επαφές που εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του, με τελευταία αυτή των προηγούμενων ημερών στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας η πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» μεταφράστηκε ως «Republika Vardarska Makedonijia», δηλαδή με τον γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από το «Μακεδονία», κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντά μεγάλες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα VMRO DPMNE.

Το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δυναμίτισε ακόμη μία φορά τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, ο οποίος επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την για εκβιασμούς και προσπάθεια να αφαιρέσει την ταυτότητα του λαού του. Η στάση αυτή αποδίδεται εν μέρει στο ότι τα Σκόπια έχασαν ακόμη ένα ορόσημο, καθώς δεν τέθηκε καν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ανάγκασαν τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, να δηλώσει προ ημερών ότι επίκειται η λήψη δύσκολων αποφάσεων για τον κ. Γκρούεφσκι, στον οποίο απηύθυνε παραινέσεις να προχωρήσει στη γρήγορη επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς δηλώνει «παρών» και λέει ότι έχει συχνές επαφές με τα δύο μέρη, αφήνοντας ωστόσο απροσδιόριστο το χρόνο ανάληψης κάποιας νέας πρωτοβουλίας.

Οι εξελίξεις πλέον παραπέμπουν σε δύο νέες ημερομηνίες: στη σύνοδο του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο στη Λισαβόνα (οπότε με θετική κατάληξη η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος της Συμμαχίας) και στη σύνοδο της Ε.Ε. τον ερχόμενο Δεκέμβριο (απ' όπου μπορεί να προκύψει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων). Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενταθούν μέσα στο καλοκαίρι κυρίως οι αμερικανικές πιέσεις, καθώς η Ουάσιγκτον έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ένταξη όλων των χωρών των Βαλκανίων στις ατλαντικές δομές το συντομότερο δυνατό.

Ο Ν. Γκρούεφσκι, πάντως, σε μια περίοδο στην οποία τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης είναι παραπάνω από εμφανή στη χώρα του, φαίνεται ότι έχει το βλέμμα στραμένο περισσότερο στο εσωτερικό μέτωπο, αφού οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να του δίνουν υπερδιπλάσιο ποσοστό από εκείνο των σοσιαλδημοκρατών και δεν αποκλείεται να ενδώσει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών, σενάριο που συζητείται πολύ τους τελευταίους μήνες στην ΠΓΔΜ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το πάρτι των προμηθειών
5 δισ. στην υγειά των αρπακτικών
Αλμα 110% στα έξοδα φαρμάκων
Χάθηκαν 50 δισ. μέσα σε 10 χρόνια
Τα «παιχνίδια» με τις απευθείας αναθέσεις
Πώς έφτασαν τα νοσοκομεία να χρωστούν 6,2 δισ.
Πενήντα φορές πάνω οι δαπάνες
Υπόθεση Siemens
Οι 5 μαύρες τρύπες στη δικογραφία της Siemens
Ζητείται άνοιγμα λογαριασμών για 96 υπουργούς
Ενδείξεις για μίζες και από την Αρμενία
Επιστολή Γ. Κεφαλογιάννη
Ο Μητσοτάκης και οι ρίζες της διαπλοκής
Υπόθεση υποκλοπών
Η δεύτερη ευκαιρία του σκανδάλου των υποκλοπών
Λιμάνια
Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
«27» υπό επιτήρηση
Κυβέρνηση
Πατάνε γκάζι και τρακάρουν
Γκάρι Παρ
Αμα έχεις τέτοιους συμβούλους...
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ζητείται συναίνεση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια εκεχειρία λόγω συνεδρίου
ΛΑΟΣ
Χέρι χέρι και με τους διορισμούς
Δημοτικές εκλογές
Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ η Αττική
Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν «μετεγγραφές» από τη Βουλή
ΠΓΔΜ
Οι χειραψίες δεν οδηγούν σε λύση