Έντυπη Έκδοση

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΚΙΝΤΖΗ

«Στην πολιτεία οι ευθύνες για τους επίορκους στο Δημόσιο»

Σοβαρές ενστάσεις για τη βασιμότητα όσων κατήγγειλε στη Βουλή ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, περί ατιμωρησίας επίορκων δημόσιων λειτουργών και επωνύμων, διατυπώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Παν. Μπρακουμάτσος, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται ισοπεδωτικές γενικεύσεις χάριν δημιουργίας εντυπώσεων.

Ο πρόεδρος των εισαγγελέων Π. Μπρακουμάτσος επέκρινε τις δηλώσεις του Λ. Ρακιντζή (φωτο.) Ο πρόεδρος των εισαγγελέων Π. Μπρακουμάτσος επέκρινε τις δηλώσεις του Λ. Ρακιντζή (φωτο.) Ο κ. Μπρακουμάτσος εξαπολύει και αιχμές κατά της πολιτείας, στην οποία επιρρίπτει εμμέσως την ευθύνη για την απουσία (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) μέτρων επιτάχυνσης των δικών, τονίζοντας ότι η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την απονομή δικαιοσύνης όπως απαιτεί ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

«Η δήλωση του κ. Ρακιντζή, ότι τα τελευταία 6 χρόνια έχουν αποσταλεί 450 υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και καμία δεν έχει τελεσιδικήσει, έπρεπε να έχει άλλους αποδέκτες και όχι αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», υπογραμμίζει ο κ. Μπρακουμάτσος. Ως επιχειρήματα επικαλείται την «κατακλυσμιαία εισαγωγή υποθέσεων στα ακροατήρια (30-40 περίπου εισάγονται στα εφετεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), την κατακόρυφη αύξηση των μηνύσεων (300.000 μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας), την ποινικοποίηση αστικών διαφορών και την έλλειψη θεσμών ποινικής διαμεσολάβησης».

Σχολιάζοντας την αιχμή Ρακιντζή, για περίεργες απαλλακτικές αποφάσεις που αφορούν επώνυμους, τόνισε πως «στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων δεν μπορούν να παραγνωρίζονται βασικές αξίες και θεσμοί του δικαιικού πολιτισμού ούτε η επωνυμία ή η ανωνυμία ενός πολίτη αποτελούν τεκμήρια ενοχής ή αθωότητας».

«Οι τοποθετήσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή στοιχεία, τα οποία να διαβιβάζονται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, διότι σε αντίθετη περίπτωση καταπίπτουν στην κατηγορία των ισοπεδωτικών γενικεύσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο».

Για τις καταγγελίες αυτές, τις οποίες ο κ. Ρακιντζής έκανε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έχει διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου πάγου Ρ. Παπαδάκη. Ο κ. Ρακιντζής έχει κληθεί μάλιστα την Πέμπτη να καταθέσει όσα στοιχεία διαθέτει για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών του.

Την περασμένη Τετάρτη άλλωστε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ,αναγνωρίζοντας το μεγάλο προβλήμα δυσλειτουργίας της Δικαιοσύνης από την υπερφόρτωση των δικαστηρίων με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, εξήγγειλε μέτρα επιτάχυνσης των δικών, όπως ο ποινικός συμβιβασμός σε οικονομικά εγκλήματα που τελούνται χωρίς βία και η διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτών! *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δολοφονία Σωκράτη Γκιόλια
Ο εφιάλτης ξαναχτύπησε
Ρεπόρτερ από τα 19
Καρτέρι με πρόσχημα την κλοπή του Ι.Χ.
Οργή, θλίψη και «κατηγορώ»
Δύο δολοφονικά «χτυπήματα» από το 2009
Περιβάλλον
«Σταματήστε την καύση αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ»
«Τα λόγια δεν πίνονται»
Πυρκαγιές
Επιασαν δουλειά οι πραγματογνώμονες
Τρεις φωτιές τη Δευτέρα
Ιόνια Οδός
Το ΣτΕ «έδιωξε» την Ιόνια Οδό από τη λίμνη Καϊάφα
Συλλογική σύμβαση
0,5% πάνω από τον ΣΕΒ «δίνουν» οι εφοπλιστές
Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων
«Στην πολιτεία οι ευθύνες για τους επίορκους στο Δημόσιο»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ενεργειακό «λίφτινγκ» σε κρατικά κτίρια
Διαδίκτυο
Βομβαρδισμός από ενοχλητικά e-mails
Προστατευτείτε με τρία αντίδοτα
ΑμεΑ
Συνάντηση νέων με προβλήματα όρασης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Αλαλούμ στη μεταφορά των νωπών ελληνικών προϊόντων
Μεταφορές
«Επένδυση σε φορτηγά, όχι σε άδειες»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Ναυάγησε» στην Ελλάδα διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών
«Κινηματογραφική» ληστεία
Εγκατέλειψαν τα κοριτσάκια τους
Αθώος ο αστυνομικός
Πυρκαγιά στα ...κρατητήρια
Καινοτόμος μέθοδος
Ενα πεπτίδιο, λύση στη μάχη κατά του καρκίνου
Υπουργείο Υγείας
«Πόθεν έσχες» και για τους διευθυντές ΕΣΥ
Προσοχή στις περιοχές όπου απαγορεύεται το κολύμπι
Μουσείο απολιθωμένου δάσους
Το Σίγρι γιορτάζει...
Υπουργείο Παιδείας
Τριπλάσια κονδύλια για την έρευνα
Άλλες ειδήσεις
Ακύρωση συναυλίας
Στην εντατική από ηλεκτροπληξία
Νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία