Έντυπη Έκδοση

Προστατευτείτε με τρία αντίδοτα

Φυσικά, υπάρχουν προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου, που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν ένα αντίδοτο που θα εξουδετερώσει μια και καλή τα «γκρίζα» δίκτυα και θα ξαναφέρει την ηρεμία στα ψηφιακά μας γραμματοκιβώτια.

Ενα αντιβιοτικό πρόγραμμα ποτέ δεν είναι περιττό Ενα αντιβιοτικό πρόγραμμα ποτέ δεν είναι περιττό Σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν προγράμματα που ανιχνεύουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μηνύματος, προκειμένου να αποφανθούν αν πρόκειται για spam ή όχι. Ομως επειδή οι μηχανές δεν μπορούν να λάβουν (ακόμα) τελεσίδικες αποφάσεις, περιορίζονται συνήθως στο να χαρακτηρίζουν ένα μήνυμα και να το παραδίδουν στον τελικό αποδέκτη με τις παρατηρήσεις τους. Αν, πάλι, είναι ξεκάθαρο πως στο μήνυμα έχει «φυτευτεί» ιός, το απομονώνουν για τα περαιτέρω.

Σε ατομικό επίπεδο, στον υπολογιστή μας δηλαδή, μπορούμε να κάνουμε μερικά απλά πράγματα. Το πρώτο είναι η εγκατάσταση ενός καλού προγράμματος προστασίας, το οποίο θα αφήνουμε να ενημερώνεται μόνο του μέσω Διαδικτύου με τις νέες εκδόσεις για να είμαστε ήσυχοι.

Το δεύτερο, και ίσως σημαντικότερο, είναι μια πιο υπεύθυνη διαδικτυακή συμπεριφορά. Η εμπειρία, αλλά και οι οδηγίες των εταιρειών που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας συμπυκνώνονται στα εξής:

1 Πρόσεχε τι πατάς: Πολλά μηνύματα διαθέτουν ενεργές συνδέσεις προς το Διαδίκτυο που υπόσχονται πως σας οδηγούν σε ένα «καθαρό» site. Στην πραγματικότητα όμως, οδηγούν σε υπηρεσίες που πριν καλά καλά το καταλάβετε καταγράφουν τα στοιχεία σας και τα βάζουν στη λίστα αποδεκτών του επόμενου spam.

2 Φτιάξε ένα ακόμα e-mail, μπορείς: Πολλές υπηρεσίες ζητούν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εγγραφή του χρήστη. Αν δεν πρόκειται για υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε καθημερινά (π.χ. Facebook, twitter, το αγαπημένο σας και αξιόπιστο site, όποιο και αν είναι αυτό), δημιουργήστε ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια online υπηρεσία και χρησιμοποιήστε τον κατά κόρον κάθε φορά που σας ζητείται. Φυσικά, η διεύθυνση αυτή δεν πρέπει να συσχετιστεί με ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας ή ο τραπεζικός σας λογαριασμός. Θα τη χρησιμοποιείτε μόνο για τις διάφορες σελίδες που ζητούν ένα e-mail εγγραφής.

3 Μασκαρευτείτε: Οταν πρόκειται να δώσετε σε κάποιο φόρουμ, π.χ., την κανονική σας διεύθυνση, μην τη βάλετε στην πραγματική σας μορφή. Το moumouris@enet.gr για παράδειγμα θα το βρει κάθε spam-ρομπότ και θα το βάλει σε λίστες (δεν θέλετε να ξέρετε σε πόσες), το moumouris-at-enet.gr δεν το καταλαβαίνουν όμως τα προγράμματα πολύ εύκολα. Αν, πάλι, το διαβάσει άνθρωπος, θα λάβει ότι στη θέση του «-at-» θα πρέπει να βάλει το «@», δεν είναι καμιά επιστήμη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Διαδίκτυο
Βομβαρδισμός από ενοχλητικά e-mails
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δολοφονία Σωκράτη Γκιόλια
Ο εφιάλτης ξαναχτύπησε
Ρεπόρτερ από τα 19
Καρτέρι με πρόσχημα την κλοπή του Ι.Χ.
Οργή, θλίψη και «κατηγορώ»
Δύο δολοφονικά «χτυπήματα» από το 2009
Περιβάλλον
«Σταματήστε την καύση αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ»
«Τα λόγια δεν πίνονται»
Πυρκαγιές
Επιασαν δουλειά οι πραγματογνώμονες
Τρεις φωτιές τη Δευτέρα
Ιόνια Οδός
Το ΣτΕ «έδιωξε» την Ιόνια Οδό από τη λίμνη Καϊάφα
Συλλογική σύμβαση
0,5% πάνω από τον ΣΕΒ «δίνουν» οι εφοπλιστές
Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων
«Στην πολιτεία οι ευθύνες για τους επίορκους στο Δημόσιο»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ενεργειακό «λίφτινγκ» σε κρατικά κτίρια
Διαδίκτυο
Βομβαρδισμός από ενοχλητικά e-mails
Προστατευτείτε με τρία αντίδοτα
ΑμεΑ
Συνάντηση νέων με προβλήματα όρασης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Αλαλούμ στη μεταφορά των νωπών ελληνικών προϊόντων
Μεταφορές
«Επένδυση σε φορτηγά, όχι σε άδειες»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Ναυάγησε» στην Ελλάδα διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών
«Κινηματογραφική» ληστεία
Εγκατέλειψαν τα κοριτσάκια τους
Αθώος ο αστυνομικός
Πυρκαγιά στα ...κρατητήρια
Καινοτόμος μέθοδος
Ενα πεπτίδιο, λύση στη μάχη κατά του καρκίνου
Υπουργείο Υγείας
«Πόθεν έσχες» και για τους διευθυντές ΕΣΥ
Προσοχή στις περιοχές όπου απαγορεύεται το κολύμπι
Μουσείο απολιθωμένου δάσους
Το Σίγρι γιορτάζει...
Υπουργείο Παιδείας
Τριπλάσια κονδύλια για την έρευνα
Άλλες ειδήσεις
Ακύρωση συναυλίας
Στην εντατική από ηλεκτροπληξία
Νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία