Έντυπη Έκδοση

Ανάσα ανακούφισης για το Μουσείο

Μια μάχη κερδήθηκε. Ο σκοπός όμως είναι να γίνει και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, για να πάψει η Αθήνα να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που στερείται αυτού του πολιτιστικού αγαθού.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο ΦΙΞ, όπως θα το δούμε το 2013 Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο ΦΙΞ, όπως θα το δούμε το 2013 Κοινοποιήθηκε χθες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία απορρίπτονται τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απόφαση της διοίκησης του ΕΜΣΤ, να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο του έργου για τη μετατροπή του παλιού ζυθοποιείου ΦΙΞ σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.). Η έκβαση της υπόθεσης πρόσφερε στη διοίκηση του μουσείου μια ανάσα αισιοδοξίας για το ξεμπλοκάρισμα του έργου.

Μέχρι όμως να δούμε να εγκαθίσταται το μουσείο στο ΦΙΞ, χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά. Και πριν απ' όλα να προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου σε νέο εργολάβο κι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τον προσεχή Οκτώβριο.

Θα προηγηθεί εκκαθάριση της προηγούμενης εργολαβίας και αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στου ΦΙΞ, δεδομένου ότι η ΒΙΟΤΕΡ, από το 2007 που υπέγραψε τη σύμβαση (επί υπουργίας Γ. Βουλγαράκη) και έλαβε προκαταβολή 2,5 εκατ. ευρώ, έχει προβεί σε κάποιες εργασίες, όπως καθαιρέσεις τοίχων εσωτερικά και ανάρτηση σκαλωσιάς εξωτερικά.

Ως εκ τούτου ο νέος εργολάβος πρέπει να ξέρει τι ακριβώς παραλαμβάνει. Θα ακολουθήσει σύνταξη νέων τευχών δημοπράτησης προκειμένου να ενταχθεί το έργο ως γέφυρα από το Γ' ΚΠΣ, όπου ήταν ενταγμένο, στο ΕΣΠΑ με 35 εκατ. ευρώ.

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται χρόνια για να γίνει αυτό το Μουσείο θα είναι ευτυχείς αν αναδειχθεί νέος ανάδοχος ώς την προσεχή άνοιξη και ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτηρίου σε 20 μήνες, δηλαδή εντός του 2013.

Θεωρούν πως με την εξέλιξη αυτή άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου, δεδομένου ότι η ΒΙΟΤΕΡ δεν δικαιώθηκε ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις υπηρεσίες της οποίας προσέφυγε. Αφού εξέτασε το αίτημα της εργολαβικής εταιρείας κοινοποίησε στο υπουργείο Εξωτερικών (5/7/2010) την απόφασή της να θέσει τον φάκελο στο αρχείο.

Το Μουσείο όμως περίμενε την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Τώρα, λύνονται τα χέρια μας και μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες» μας είπε η πρόεδρος και διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται αφ' ενός η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων και αφ' ετέρου ότι δεν κρίνεται ως «νόμιμη η αίτηση αναστολής της πληρωμής των εγγυητικών επιστολών» (ύψους περίπου 11 εκ. ευρώ). Δηλαδή, τα χρήματα αυτά που είχαν κατατεθεί μέσω εγγυητικών επιστολών από τη ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. για την καλή εκτέλεση του έργου, δεν επιστρέφονται.

«Ετσι δικαιώνονται και οι μελετητές που κέρδισαν το πρώτο βραβείο διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μετασκευή του ερειπωμένου ζυθοποιείου σε μουσείο (τα συμπράττοντα γραφεία Ιωάννης Μουζάκης και συνεργάτες αρχιτέκτονες ΕΠΕ, Μελέτες Τεχνικών Εργων Παν. Μπαμπίλης και συνεργάτες, Insta.), καθώς το κύριο επιχείρημα του εργολάβου για τη μη υλοποίηση του έργου ήταν ότι οι μελέτες είχαν λάθη. Οφειλαν όμως να τις είχαν εξετάσει πριν υπογράψουν σύμβαση, δεδομένου ότι η έγκριση των μελετών από την ανάδοχο εταιρεία ήταν όρος του διαγωνισμού» υποστήριζε η πλευρά του Μουσείου. «Τώρα για μας σημασία έχει να γίνει το μουσείο» τονίζει η κ. Καφέτση.

Το πρόβλημα της στέγασης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχει συμπληρώσει ήδη μια δεκαετία άγονων προσπαθειών, από το 2000 που επελέγη το, εγκαταλειμμένο από δεκαετίες, εργοστάσιο ΦΙΞ (του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου) για την εγκατάστασή του. Αν και είχε ήδη μερικώς κατεδαφιστεί το κτήριο για τη δημιουργία του σταθμού «Συγγρού-ΦΙΞ» του Μετρό, εξακολουθούσε να διαθέτει την αναγκαία έκταση (20.000 τ.μ.) για εγκατάσταση του μουσείου (μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, διοίκηση, αρχεία, βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων, εργαστήρια, πωλητήριο, καφενείο και εστιατόριο). Επίσης είχε το προνόμιο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και να είναι εύκολα προσβάσιμο για τους Ελληνες και ξένους επισκέπτες του. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κίνημα "letsfree.org"
Η φτώχεια θέλει... διαδικτύωση
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ανάσα ανακούφισης για το Μουσείο
Υπουργείο Πολιτισμού
Συνωστισμός για τις επιχορηγήσεις
Ποιοτικό σινεμά εναντίον κρίσης
Μουσική
Συναυλία-φινάλε για τους Scorpions
Συνέντευξη: Λίλα Αδαμάκη
«Στις «Μικρές Κυκλάδες» άκουσα τον λυρισμό»
Συνέντευξη: Σόνια Νταράλα
«Είμαι κόρη του Λουκά Νταράλα»
Τηλεόραση
Καθηλωμένοι στη μικρή οθόνη
«Αυλαία» στη Σιέρα Λεόνε