Έντυπη Έκδοση

Συνωστισμός για τις επιχορηγήσεις

Ισως να είναι και λίγοι οι 478 φορείς που νομίζουν ότι παράγουν μείζον πολιτιστικό έργο και αξίζει να επιχορηγηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε σχέση π.χ. με εκείνους που πιστεύουν πως τα στιχάκια τους αντέχουν στην αναμέτρηση με τα δύο ελληνικά Νομπέλ.

Σημασία έχει πως πλησιάζουν τη μισή χιλιάδα τα σωματεία και οι οργανισμοί που έχουν στο καταστατικό τους σκοπούς πολιτιστικούς και διεκδικούν κάτι σαν το «δώσε κι εμένα μπάρμπα» από το ΥΠΠΟΤ. Ετσι τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί. Γιατί αυτοί που έσπευσαν και ενεγράφησαν στο Μητρώο Επιχορηγούμενων στην ηλεκτρονική διεύθυνση drasis.culture.gr, που άνοιξε για λόγους διαφάνειας το υπουργείο Πολιτισμού, είναι συνολικά 478. Οι περισσότεροι βέβαια (263) από την Αττική, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (215). Οσο για τις κατηγορίες ενδιαφερόμενων κλάδων, τα πρωτεία κατέχουν τα θεατρικά σχήματα (92) και ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τον λαϊκό πολιτισμό (86), τη μουσική (57), τον χορό (26), ενώ πολύ λιγότεροι είναι όσοι προτείνουν δράσεις για τον κινηματογράφο (21), τα γράμματα (20) και τα εικαστικά (13).

Οπως στις δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις του κοινού στα υπάρχοντα κόμματα κερδίζει «το άλλο», έτσι κι εδώ 163 εκπροσωπούν «άλλους» σκοπούς.

Συνηθισμένοι οι «άλλοι» από τα κονδύλια των Ειδικών Λογαριασμών που απελευθερώνονταν ανεξέλεγκτα με υπουργικές αποφάσεις, έσπευσαν ως φαίνεται να απογραφούν, για να έχουν στο μέλλον κάποια ελπίδα.

Η ημερομηνία κατάθεσης στοιχείων έληξε την περασμένη Παρασκευή. Το υπουργείο σκοπεύει να ανακοινώσει στο σχετικό site στατιστικά στοιχεία για τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, όπως μας είπαν από το ΥΠΠΟΤ. Επίσης, «σύντομα θα υπάρξει η δυνατότητα να αναζητηθούν εγγεγραμμένοι φορείς με κριτήριο το αντικείμενο δραστηριότητας και την έδρα τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η δικτύωση των φορέων και η ενημέρωση του κοινού». Μακάρι να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και τα ποσά που τελικά θα τους μοιράσουν, όπως έχει υποσχεθεί ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος. Αυτό θα είναι πράγματι ένα βήμα προς τη διαφάνεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Πολιτισμού
Ποιοτικό σινεμά εναντίον κρίσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κίνημα "letsfree.org"
Η φτώχεια θέλει... διαδικτύωση
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ανάσα ανακούφισης για το Μουσείο
Υπουργείο Πολιτισμού
Συνωστισμός για τις επιχορηγήσεις
Ποιοτικό σινεμά εναντίον κρίσης
Μουσική
Συναυλία-φινάλε για τους Scorpions
Συνέντευξη: Λίλα Αδαμάκη
«Στις «Μικρές Κυκλάδες» άκουσα τον λυρισμό»
Συνέντευξη: Σόνια Νταράλα
«Είμαι κόρη του Λουκά Νταράλα»
Τηλεόραση
Καθηλωμένοι στη μικρή οθόνη
«Αυλαία» στη Σιέρα Λεόνε