Έντυπη Έκδοση

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Το Σίγρι γιορτάζει...

Μια παρέα από έξι ανιχνευτές (μεγάλοι έφηβοι πρόσκοποι, ηλικίας 15 έως 18 ετών), μέλη της 2ης Κοινότητας Μυτιλήνης, ήταν νωρίς το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου οι εκατομμυριοστοί επισκέπτες των Πάρκων και του Μουσείου του απολιθωμένου δάσους Λέσβου από το 1996 όταν ξεκίνησε η λειτουργία τους.

Ο διευθυντής του Μουσείου Ν. Ζούρος, ο πρόεδρός του Α. Κελεπερτζής, ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Σηφουνάκης και οι έξι... εκατομμυριοστοί επισκέπτες στο Σίγρι Ο διευθυντής του Μουσείου Ν. Ζούρος, ο πρόεδρός του Α. Κελεπερτζής, ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Σηφουνάκης και οι έξι... εκατομμυριοστοί επισκέπτες στο Σίγρι Η παρέα αυτή των νέων επισκέπτονταν από το πρωί του περασμένου Σαββάτου τη δυτική Λέσβο, προκειμένου να παρακολουθήσουν το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Σίγρι τα εγκαίνια της έκθεσης «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Ανθρωπο των Πετραλώνων».

Στο Μουσείο τούς εκατομμυριοστούς επισκέπτες, από το 1996 όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση των επισκεπτών στους ακόμα υπό διαμόρφωση τότε χώρους του απολιθωμένου δάσους, υποδέχθηκαν ο διευθυντής του, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος και ο πρόεδρός του, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακίνδυνος Κελεπερτζής. Και οι δύο χαρακτήρισαν σημειολογικά ιδιαίτερο γεγονός το ότι νέοι άνθρωποι, πολίτες της Ελλάδας τού αύριο, ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά, αλλά και με ιδιαίτερη κουλτούρα εθελοντικής, προσφοράς στον τόπο σφραγίζουν με την παρουσία τους αυτή την ιδιαίτερη για το Μουσείο στιγμή.

«Ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών», είπε ο κ. Ζούρος, «καταδεικνύει ότι η προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του μοναδικού αυτού μνημείου με παγκόσμια ακτινοβολία, αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λέσβου αναδεικνύοντάς το στον σημαντικότερο πόλο έλξης για τη Λέσβο».

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης μαζί με τους κ. Ζούρο και Κελεπερτζή απένειμαν τιμητικά διπλώματα και αναμνηστικά δώρα στους εκατομμυριοστούς επισκέπτες, οι οποίοι με τη σειρά τους πρόσφεραν στο Μουσείο τη σημαία των 100 χρόνων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. «Γιορτάζουμε τα 100 μας χρόνια και είναι όμορφο που είμαστε οι εκατομμυριοστοί επισκέπτες σε έναν χώρο όπου συναντάμε την επί εκατομμύρια χρόνια ζωή του πλανήτη».

Ας σημειωθεί εδώ ότι Ελληνες πρόσκοποι όλων των κλάδων και όχι μόνο από τη Λέσβο επισκέπτονται συχνά τους χώρους του Μουσείου και τα Πάρκα και συμμετέχουν συχνά σε εθελοντικές δράσεις. Ο Νίκος Σηφουνάκης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός εκατομμυρίου επισκεπτών, αναφέρθηκε στις προσπάθειες, τις δυσκολίες και τελικά τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου στην περιοχή της δυτικής Λέσβου, το οποίο αποτελεί μοναδικό χώρο ανάδειξης και προβολής του απολιθωμένου δάσους, αλλά ταυτόχρονα και χώρο γνώσης, εκπαίδευσης, μελέτης, πολιτισμού και έρευνας, το οποίο έχει επισκεψιμότητα πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή που εμφανίζουν μεγάλα Μουσεία.

Παρουσιάζοντας τον πίνακα με τον αριθμό των εισιτηρίων των επισκεπτών του απολιθωμένου δάσους ο Νίκος Ζούρος μίλησε για τις προσπάθειες του Μουσείου για την προσέλκυση επισκεπτών μέσω της ανάδειξης και προβολής του απολιθωμένου δάσους. Το Σάββατο το απόγευμα εγκαινιάστηκε στο Σίγρι η έκθεση «Απολιθώματα του Αιγαίου - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Ανθρωπο των Πετραλώνων» οργανωμένη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συνεργασία του Μουσείου Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνει απολιθώματα, φωτογραφικό υλικό και αναπαραστάσεις από δεινοθήρια, τεράστια γομφοθήρια, φοβερούς μαχαιρόδοντες, ψηλόλαιμες αλλά και κοντόλαιμες καμηλοπαρδάλεις, τριδάκτυλα ιππάρια, γαζέλες με ποικιλόμορφα κέρατα, περίεργα χαλικοθήρια, τριχωτούς ρινόκερους, νάνους ιπποπόταμους και πολλά άλλα ζώα, που έζησαν στα τροπικά και υποτροπικά δάση, τις ξηρές σαβάνες ή τις παγωμένες τούνδρες, και αντιπροσωπεύουν οικοσυστήματα που διαδοχικά κυριάρχησαν στην ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια των τελευταίων 23 εκατομμυρίων ετών. Περιλαμβάνει επίσης ειδική αναφορά στα πρωτεύοντα θηλαστικά, βασισμένη στα παλαιοντολογικά ευρήματα του βορειοελλαδικού χώρου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δολοφονία Σωκράτη Γκιόλια
Ο εφιάλτης ξαναχτύπησε
Ρεπόρτερ από τα 19
Καρτέρι με πρόσχημα την κλοπή του Ι.Χ.
Οργή, θλίψη και «κατηγορώ»
Δύο δολοφονικά «χτυπήματα» από το 2009
Περιβάλλον
«Σταματήστε την καύση αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ»
«Τα λόγια δεν πίνονται»
Πυρκαγιές
Επιασαν δουλειά οι πραγματογνώμονες
Τρεις φωτιές τη Δευτέρα
Ιόνια Οδός
Το ΣτΕ «έδιωξε» την Ιόνια Οδό από τη λίμνη Καϊάφα
Συλλογική σύμβαση
0,5% πάνω από τον ΣΕΒ «δίνουν» οι εφοπλιστές
Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων
«Στην πολιτεία οι ευθύνες για τους επίορκους στο Δημόσιο»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ενεργειακό «λίφτινγκ» σε κρατικά κτίρια
Διαδίκτυο
Βομβαρδισμός από ενοχλητικά e-mails
Προστατευτείτε με τρία αντίδοτα
ΑμεΑ
Συνάντηση νέων με προβλήματα όρασης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Αλαλούμ στη μεταφορά των νωπών ελληνικών προϊόντων
Μεταφορές
«Επένδυση σε φορτηγά, όχι σε άδειες»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Ναυάγησε» στην Ελλάδα διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών
«Κινηματογραφική» ληστεία
Εγκατέλειψαν τα κοριτσάκια τους
Αθώος ο αστυνομικός
Πυρκαγιά στα ...κρατητήρια
Καινοτόμος μέθοδος
Ενα πεπτίδιο, λύση στη μάχη κατά του καρκίνου
Υπουργείο Υγείας
«Πόθεν έσχες» και για τους διευθυντές ΕΣΥ
Προσοχή στις περιοχές όπου απαγορεύεται το κολύμπι
Μουσείο απολιθωμένου δάσους
Το Σίγρι γιορτάζει...
Υπουργείο Παιδείας
Τριπλάσια κονδύλια για την έρευνα
Άλλες ειδήσεις
Ακύρωση συναυλίας
Στην εντατική από ηλεκτροπληξία
Νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία