Έντυπη Έκδοση

Μαντάμα Μπατερφλάι

θέλουν τον κόσμο κοντόφθαλμο

Είναι η δεύτερη συνεργασία, μετά την περσινή «Τόσκα», με τη Λυρική Σκηνή

Ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Ούγκο ντε Ανα μιλάει στην «Ε» για την εμπειρία της Αργεντινής, την αστική τάξη που είναι «άνεργη και άστεγη». Ηρθε στην Ελλάδα για να ανεβάσει την «Μπατερφλάι» με τη Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο

Πλήρες θέμα...

 • Βιβλίο

  • Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος μιλάει στην «Ε» για το νέο του βιβλίο «Η πιο κρυφή πληγή» Να φύγουν αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα
   «Η ρίζα του κακού δεν βρίσκεται στη μεταπολίτευση, αλλά στα Δεκεμβριανά» Στο νέο και πλέον φιλόδοξο βιβλίο του, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος στρέφεται στο παρελθόν και αποπειράται να μας μιλήσει για το μέλλον. «Η πιο κρυφή πληγή» (Ικαρος) αρχίζει σαν ένα ερωτικό τραύμα που εξαπλώνεται στις αμαρτίες και τα πάθη ενός ολόκληρου έθνους.
  • Ντιρκ Μίλερ «Ο λαός είμαστε εμείς!»
   «Ο κόσμος μας ποτέ δεν ήταν καλύτερος απ' ό,τι είναι σήμερα. Ανατρέξτε με το νου σας σε οποιαδήποτε εποχή από την απαρχή της ανθρωπότητας μέχρι τις μέρες μας. Φανταστείτε την, όμως, ρεαλιστικά και όχι ρομαντικά όπως παρουσιάζεται στις ταινίες».
  • Ο mr. Dax πέρασε Διαφωτισμό χαμογελώντας
   Είναι γνωστή η απλουστευτική -στα όρια της προπαγάνδας- ερμηνεία μνημονιακών κύκλων της Αθήνας πως για την ελληνική χρεοκοπία φταίει το ότι οι Ελληνες δεν πέρασαν Διαφωτισμό.
  • «Σύγκρουση»: μια μεταμοντέρνα Grand Tour στην εποχή των Μνημονίων
   Ακολουθώντας τη συμβουλή του Ντιρκ Μίλερ, ανατρέχουμε στην εποχή που έβαλε τα θεμέλια για την Ευρώπη όπως την ξέρουμε σήμερα. Είναι μια εποχή, πριν πέντε αιώνες, όπου ένας αυτοκράτορας προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα στους υπηκόους του. Οταν οι Βοημοί επαναστατούν, η κρίση παίρνει χαρακτήρα ντόμινο. Προτεστάντες εναντίων καθολικών σε κάθε πιθανούς εθνογεωγραφικούς συνδυασμούς.
  • Η επόμενη μέρα: πολύ λιγότερες τράπεζες
   Στο τέλος του 2007 οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο απόγειο. Υπερκέρδη δισ. ευρώ, εντυπωσιακή μεγέθυνση, εξαγορές στα Βαλκάνια, θεαματικά χρηματιστηριακά ράλι και υπεραξίες εκατομμυρίων. Από την εποχή που οι τράπεζες ήταν ο ορισμός της επιτυχίας μέχρι σήμερα, τη «ζοφερή» περίοδο της κρίσης, του PSI και της ανακεφαλαιοποίησης.
  • Ενας «παραμυθάς» τής πολιτικής οικονομίας
   Φρεντερίκ Μπαστιά «Το κράτος πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκτέλεση δημόσιων έργων. Ασχέτως τελικού αποτελέσματος, ένα είναι βέβαιο: το χρήμα θα κυκλοφορήσει και η οικονομία θα κινηθεί!». Σ' αυτό συμφώνησαν οι περισσότεροι.
  • Αλληλέγγυοι, κατά των σχεδιασμών των Γερμανών
   Στο αποκορύφωμα της κρίσης, η σιωπή των οικονομολόγων είναι εκκωφαντική, όπως άλλωστε και η ανικανότητα των πολιτικών ελίτ και των ιθυνόντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 • Συνθέτες - Στιχουργοί

  • «Η Ελλάδα ρημάζει και ξεπουλιέται»
   Ο Ηλίας Ανδριόπουλος μιλάει στην «Ε» με αφορμή τη συναυλία του στη Μικρή Επίδαυρο (26, 27/7) Τριάντα πέντε χρόνια αδιάπτωτης επιμονής, εκεί όπου συναντάει η μουσική την ποίηση. Ο στίχος, ο ελληνικός, ο στιβαρός, ο άμεσος. Η μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου μεταδόσιμη, ειλικρινής, τραγουδισμένη. Εργα-ορόσημα της νέας Ελλάδας, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που σηματοδότησαν τους νέους καιρούς και ας τελείωσαν τόσο άδοξα ως μια ελληνική τραγωδία.
 • Κινηματογράφος

  • Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου γύρισε από το Κάρλοβι Βάρι, όπου θριάμβευσε «Αν οι κυβερνώντες δρουν παντού όπως με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει σωτηρία»
   «Δεν έχω ιδέα πώς θα επιβιώσω από εδώ και πέρα» λέει η σκηνοθέτις, που έχει γυρίσει πάνω από 80 ντοκιμαντέρ για τη δημόσια τηλεόραση Η Παναγιωτοπούλου άργισε να κάνει τη δεύτερη ταινία της. Τώρα όμως πήρε φόρα και ετοιμάζει την επόμενη «Βιάστηκαν ορισμένοι να ταχθούν με τη νέα κατάσταση, αντί ν' αγωνιστούν. Αυτό, πολιτικά και ηθικά, μου φαίνεται απαράδεκτο. Περίμενα να συναντήσω την Πέννυ Παναγιωτοπούλου χαρούμενη μετά τη θερμή υποδοχή που επιφυλάχτηκε στη νέα ταινία της «September» στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, αλλά, όσο και αν κρατιόταν, κάποια στιγμή το ομολόγησε:
 • Μυθιστορήματα

  • Νουάρ μυθιστόρημα οι Μαπούτσε
   Οι Μαπούτσε είναι η πλέον πολυπληθής φυλή Αμερικανών γηγενών, οι οποίοι, παρά τις απόπειρες εξολόθρευσής τους από τους Ισπανούς κατακτητές, κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα. Κάτι λίγοι ζουν ακόμη στη νότιο Αργεντινή. Η πλειονότητά τους, όμως, περί το 6% του συνολικού πληθυσμού της Χιλής (υπολογίζονται σε 16 εκατ.), κατοικεί στην κεντρική και νότιο Χιλή.
 • Υγεία

  • Η δραστηριότητα του νου μπορεί να γίνει το καλύτερο «φάρμακο» Εγκεφαλικές «ασκήσεις» σώζουν από άνοια!
   50% περίπου των ατόμων άνω των 85 ετών εμφανίζουν Alzheimer, με τον κίνδυνο εμφάνισης για τις γυναίκες να ανέρχεται στο 17% και για τους άνδρες ένας στους δέκα. Ο εγκέφαλος, όπως και οι μύες του σώματος, χρειάζεται συχνή «άσκηση» σε όλη τη διάρκεια της ζωής, για να παραμείνει οξύς και στην προχωρημένη ηλικία. Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Νευρολογία», δείχνει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά της γνωστικής λειτουργίας και να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας.
  • Αυτοεξέταση κατά μελανώματος!
   130 χιλιάδες νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο διεθνώς Επίκαιρο λόγω καλοκαιριού, το κακόηθες μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση στον ήλιο, σε συνδυασμό με το σύγχρονο τρόπο ζωής, ενώ η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, κυρίως στην παιδική ηλικία, είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 130 χιλιάδες νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο διεθνώς, από τις οποίες σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
  • Πώς να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια της ηλίασης Ηλίαση: όταν ο ήλιος από σύμμαχος γίνεται εχθρός
   Ζούμε σε μια από τις ηλιόλουστες χώρες του κόσμου. Γεγονός όμως που μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας. Η παγίδα κρύβεται όταν δεν φροντίζουμε να προστατευθούμε και η πιο ύπουλη έκφραση του ήλιου μετατραπεί σε ηλίαση. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί καταγράφουν σημαντική αύξηση στα περιστατικά ηλίασης, με πολλούς λουομένους να καταλήγουν ακόμη και στο νοσοκομείο.
  • Γιατί σε κάποιους επιτίθενται περισσότερο τα έντομα Οι «αγαπημένοι» των κουνουπιών
   Τα κουνούπια βρίσκουν τα «θύματά» τους αισθανόμενα τη θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν τα θηλαστικά. Συγκεκριμένες... προτιμήσεις δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα κουνούπια. Πολλοί είναι άλλωστε αυτοί που θεωρούν ότι οι «ιπτάμενοι μπελάδες» της καλοκαιρινής νύχτας, τα κουνούπια, προτιμούν περισσότερο κάποιους ανθρώπους από άλλους.
  • Απαντήσεις σε 8 συχνές ερωτήσεις για τη στυτική δυσλειτουργία!
   **Πώς να λύσετε το πρόβλημα
 • Ιατρικές έρευνες & μελέτες

  • Μια φωνή, μια καρδιά
   Οταν τα μέλη μιας χορωδίας τραγουδούν, δεν συγχρονίζονται μόνο οι φωνές τους. Σύμφωνα με μελέτη Σουηδών, τείνουν να συγχρονίζονται και οι χτύποι της καρδιάς. Μάλιστα, αυτός ο συγχρονισμός μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ηρεμίας, αντίστοιχη με τις επιδράσεις της yoga.
 • Παιδί

 • Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά

  • Πότε μια γυναίκα είναι πιο ερωτική
   Ονέος μπορεί να είναι ωραίος, αλλά -σε ό,τι αφορά την πιο σεξουαλική ηλικία της γυναίκας- ο παλιός, ή μάλλον η παλιά, είναι αλλιώς. Ερευνα του Πανεπιστημίου Hackensack του Ν. Jersey κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια γυναίκα είναι πιο σεξουαλικά ενεργή, αλλά και απολαμβάνει περισσότερο το σεξ, στις ηλικίες από 31 έως 45 ετών.
 • Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις

 • Θέατρο

  • «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα όρια της βίας και της ντροπής»
   Ο Στέλιος Μάινας και η Δήμητρα Ματσούκα ερμηνεύουν τον Περλιμπλίν και την Μπελίσα, του Λόρκα Ο Στέλιος Μάινας, προτού βάλει μπροστά τη θεατρική μεταφορά της «Τίρζα», του βραβευμένου Ολλανδού Αρνον Γκρούνμπεργκ (σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου), ένα έργο-φωτιά για τη χρεοκοπία των δυτικών κοινωνιών και οικογενειών, προθερμαίνεται με έναν λυρικότατο Λόρκα, τον οποίο ωστόσο αναγκάστηκε να προσεγγίσει με «σιδερένια παπούτσια».
 • Υγεία & Διατροφή