Έντυπη Έκδοση

ΕΛΛΑΔΑ: ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΘΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ * ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ

Τελειώνουν οι δόσεις, αρχίζει η στέρηση

Διακοπές στη Αθήνα ετοιμάζονται να κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αφού δεν πρόκειται να σταματήσουν τον έλεγχο της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων ούτε μέσα στον Αύγουστο.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ και καιρό στη χώρα θα συνεχίσουν να έχουν στο μικροσκόπιό τους την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην υπάρξει καμιά χαλάρωση έως την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δανειστές ανησυχούν μήπως η ελληνική κυβέρνηση «χαλαρώσει» και πάλι, όπως συμβαίνει συνήθως ύστερα από παρατεταμένες περιόδους σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την ψήφιση «δύσκολων» πολυνομοσχεδίων.

Πέραν όμως των προκαθορισμένων επισκέψεων της τρόικας στην Αθήνα, στο τραπέζι επιστρέφει εκ των πραγμάτων το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και του νέου Μνημονίου που θα φέρει νέα δάνεια αλλά και νέα μέτρα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο Βερολίνο, σχετικά με τη συζήτηση για το νέο «κούρεμα», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. «Μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο "κούρεμα". Δεν είναι προς όφελός σας» ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε, ζητώντας παράλληλα πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα καυτό καλοκαίρι, αλλά και ένα ακόμα θερμότερο φθινόπωρο. Και αυτό γιατί η επόμενη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται να είναι «φωτιά» για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να παρουσιάσει στην τρόικα τα πεπραγμένα της. Παράλληλα, θα πρέπει να καταφέρει να αποσπάσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων που εκκρεμούν, από τα συνολικά 37,9 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί να λάβει η χώρα εντός του 2013. Συνολικά η Ελλάδα έχει λάβει 208 δισ. ευρώ, από τα 246 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα.

Το κενό της διετίας 2013-2014

Οι ελεγκτές θα περιμένουν να δουν τις λίστες με τους δημοσίους υπάλληλους που έχουν απολυθεί, όπως και τη λίστα με τους 12.500 που θα έχουν μπει σε διαθεσιμότητα, ενώ θα πρέπει να είναι έτοιμη και η λίστα με τους υπόλοιπους 12.500 που θα μπουν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του χρόνου.

Το πιο καυτό μέτωπο της επόμενης αξιολόγησης αναμένεται όμως να είναι το δημοσιονομικό κενό, τόσο της διετίας 2013-2014, που είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, όσο και της διετίας 2015-2016, που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει με τον έλεγχο της απόδοσης των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, όπως και η «τρύπα» που άνοιξε από τη μη εφαρμογή του 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα ζητήσει τη λήψη άμεσα νέων μέτρων όπου διαπιστώνει ότι δεν αποδίδουν τα ισοδύναμα που ψήφισε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο.

Στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-2016 η τρόικα έχει διαμήνυσει ήδη από την περασμένη άνοιξη ότι θεωρείται δεδομένη η λήψη νέων μέτρων, ώστε να μην υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος. Μάχη βεβαίως θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση και για την εκταμίευση των υπο-δόσεων, όπως αποφασίστηκαν από το Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα το Eurogroup αποφάσισε η εκταμίευση των 6,8 να γίνει ως εξής:

**Μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η εκταμίευση συνολικά 2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF και επιστροφές κερδών από τις κεντρικές τράπεζες (SMPs), ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

**Τον Αύγουστο εκτός απροόπτου θα εκταμιευθεί το 1,8 δισ. ευρώ που αφορά το μερίδιο του ΔΝΤ και αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Ταμείου στο τέλος Ιουλίου.

**Περί τον Οκτώβριο αναμένεται να εκταμιευθεί και η τρίτη υπο-δόση, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα. Το συνολικό ποσό θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από τον EFSF και άλλα 500 εκατ. από τα SMPs).

Ωστόσο η εκταμίευση των υπο-δόσεων θα περάσει μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτουμένων. Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση και το γεγονός ότι η εκταμίευση της τρίτης υπο-δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, συμπίπτει με την έλευση της τρόικας τον Οκτώβριο, για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Περίπου εκείνη την περίοδο εκτιμάται ότι θα διενεργούνται και τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες.

Οσον αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή εκταμίευση των 6,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, είναι, πέραν των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, η αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, η καταβολή των οφειλομένων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και η έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.

Αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να επιστρέψει στο τραπέζι και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας τη συζήτηση για νέο Μνημόνιο, νέο «κούρεμα» και νέα μέτρα. Παρά την κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου να ανοίξει, τουλάχιστον προεκλογικά, τέτοια κουβέντα, οι αριθμοί δείχνουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και αποτελεί άμεση ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις ώστε να μην «πέσει στα βράχια» η ελληνική οικονομία.

Ανάγκες 167,7 δισ. στο τέλος του 2014

Τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ στις εκθέσεις τους αναφέρουν ότι το 2014 θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό, έστω και αν για να το μειώσουν εμφανίζονται ιδιαίτερα γενναιόδωροι στα έσοδα που προβλέπουν ότι θα φέρουν οι αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας στο τέλος του 2014 θα φτάσουν τα 167,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, θα είναι υψηλότερα κατά 3,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τα συνολικά δάνεια ύψους 163,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα ότι θα λάβει η Ελλάδα την τριετία 2012-2014.

Το ΔΝΤ μάλιστα σε δική του έκθεση προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο κενό, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ενώ οι γερμανικές εφημερίδες μόλις μία ημέρα πριν από την άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα έκαναν λόγο για δημοσιονομικό κενό 10 δισ. ευρώ.

Πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι η συζήτηση για το νέο Μνημόνιο και ίσως το νέο «κούρεμα» θα πρέπει να ξεκινήσουν το χειμώνα του 2013 ή το αργότερο την άνοιξη του 2014, προσδοκώντας το Βερολίνο να υποχωρήσει από την άποψη ότι η κουβέντα θα πρέπει να γίνει στο τέλος του 2014.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Χρηματοδότηση
Τρόικα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εκβιάζει μέσα, ελπίζει έξω
Τρόικα
Τελειώνουν οι δόσεις, αρχίζει η στέρηση
ΣΥΡΙΖΑ
Θλιβερός και βουβός μπροστά στον Σόιμπλε
Η συνισταμένη τής καρδιάς τους
Νέος γραμματέας και Πολιτική Γραμματεία
Πολιτικοί αρχηγοί
Το «γαμώ το» του... μουνόδρομου
Σόιμπλε
«Εχουν τρελαθεί τελείως αυτοί οι Ελληνες;»
Κύπρος
Επέτειος τουρκικής εισβολής, με αξιολόγηση της τρόικας
Κυπριακό
Η Κύπρος και το δυνάμει θανάσιμο ιστορικό κώνειο
ΑΟΖ
Βενιζέλος με Νταβούτογλου για ΤΑΡ-ΑΟΖ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Απολογία τον Σεπτέμβριο ζητά ο Ακης
ΕΡΤ
Βαρύ το «μαύρο» της ΕΡΤ