Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑΤΙ Ο ΓΛΕΖΟΣ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ: ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η συνισταμένη τής καρδιάς τους

Τον Μανώλη Γλέζο και τον Αλέξη Τσίπρα τούς χωρίζει μισός αιώνας ζωής και ολόκληρες εκτάσεις εμπειριών. Στα 91 πλέον ο πρώτος, εύρωστος και δυναμικός για τα χρόνια του, στα 39 ο δεύτερος, ούτε καν 40 ακόμη.

Αρκεί ο ένας να μπορεί και ο άλλος να ακούει Αρκεί ο ένας να μπορεί και ο άλλος να ακούει Τους ενώνουν όμως πολλά άλλα, εξ ου και η αναστάτωση στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του, από την πράγματι πολύ φορτισμένη εμφάνιση και παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο. Και αυτό που ενώνει τον γηραιό πολιτικό με τον νεαρό πολιτικό συμπυκνώνεται στη συμβολική τάξη, που όπως παντού έτσι και στην πολιτική δομείται και έχει καθολικό χαρακτήρα, από τη στιγμή που ένα ιστορικό πρόσωπο σαν τον Γλέζο παρουσιάζεται ως σύμβολο, σε μια πραγματικότητα που χρήζει συμβολισμών, επειδή δεν είναι αρκετοί και η κοινωνία τούς έχει ανάγκη.

Ο Γλέζος της νεότερης ιστορίας μας είναι η ζωντανή συνέχεια της εθνικής αντίστασης και των λογαριασμών που ανοίξαμε με τους Γερμανούς από τη χιτλερική περίοδο και που η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να διαρκούν έως σήμερα, για διαφορετικούς λόγους, σε διαφορετικές εκφάνσεις και με διαφορετικά πρόσωπα-πρωταγωνιστές. «Μας ρήμαξαν στην Κατοχή. Και τώρα έχουμε πάλι Γερμανούς», όπως δήλωσε και ο Μίκης Θεοδωράκης πριν από λίγες μέρες. Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Βεβαίως, τα πρόσωπα και οι άνθρωποι άλλαξαν, ο Μ. Γλέζος όμως, παραμένει γέφυρα του ζοφερού χθες με το επίσης, τηρουμένων των απαραίτητων αναλογιών, ζοφερό σήμερα.

Η 17η Ιούνιου 2012

Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της 17ης Ιουνίου 2012 στην Κοραή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν επέλεξε τυχαία να έχει δίπλα του τον Μανώλη Γλέζο, στο πρόσωπο του οποίου έκανε πολλές αναφορές. Η βραδιά εκείνη ήταν το σημείο που σηματοδότησε τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, από ένα μικρής εκλογικής επιρροής κόμμα της Αριστεράς, σε ένα μεγάλο πολιτικό ρεύμα που απευθύνεται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και προσθετικά λειτουργεί ως αποδέκτης της λαϊκής οργής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε ότι η μάχη που θα έδινε στη συνέχεια δεν θα στρεφόταν μονοδιάστατα κατά των δύο κομμάτων του μνημονιακού μπλοκ, τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά και το συγκεκριμένο ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, αλλά θα αφορούσε τη γερμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Ο Μανώλης Γλέζος ως σύμβολο νοηματοδοτεί και μάλιστα με τον ιδανικότερο τρόπο, τη συγκεκριμένη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια, η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία του από το βήμα του συνεδρίου, που είπε ότι ο Γλέζος δεν είναι μια συνιστώσα αλλά συνισταμένη μιας ολόκληρης εποχής, όσο και εάν ερμηνεύτηκε σαν σκληρή απάντηση προς τον 91χρονο πολιτικό, κινήθηκε κατ' ευθείαν στον πυρήνα της σημασίας που έχει η συνεργασία των δύο, ήταν ειλικρινής, από καρδιάς δηλαδή, και άκρως πολιτική.

Ο Γλέζος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατά 50 χρόνια νεότερό του Αλέξη Τσίπρα συμβολίζει τη μάχη που θα κληθεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μαζέψει τις κοινωνικές συνέπειες από τη μνημονιακή επέλαση. Κάποιοι λένε ότι αυτό, το σύμβολο στο πρόσφατο ιδρυτικό συνέδριο, έμπλεξε με κόμματα και πως ενέταξε την υπερκομματική του ιδεολογία σε συνέδρια όπου αγωνίζονται για τη σύνθεση συνιστωσών και πως ο ίδιος εκτέθηκε σε σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας Δεν είναι έτσι όμως.

Η επόμενη μάχη

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο παρορμητικός και ενθουσιώδης Μανώλης Γλέζος, βουλευτής Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρήκε το πολιτικό πεδίο όπου μπορεί να αναδειχθεί προνομιακά η υπερκομματική του διάσταση, κάτι που δεν πέτυχε με την ανεπιτυχή προσπάθεια που κατέβαλε τη δεκαετία του '80 να αναβιώσει την ΕΔΑ, της οποίας ήταν γραμματέας.

Η κοινή εμφάνιση, την Πέμπτη, των δύο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου έθεσαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στον Κάρολο Παπούλια, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος, παρά την εμπλοκή, χρειάζονται ο ένας τον άλλον και θα συνεχίσουν να συμπορεύονται, συνενώνοντας δύο μεγάλες από την άποψη των γεγονότων ιστορικές περιόδους. Η πρώτη της Κατοχής και της αντίστασης και η δεύτερη της σημερινής Ελλάδας που αναζητεί απελευθέρωση από τις ασφυκτικές πιέσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.

Νέος γραμματέας και Πολιτική Γραμματεία

Νέο γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία εκλέγει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίασή της μετά το συνέδριο ολοκληρώνοντας έτσι και μια παρατεταμένη περίοδο εσωκομματικών διαδικασιών.

Πλην συγκλονιστικού απροόπτου, ο Δημήτρης Βίτσας θα συνεχίσει στη θέση του γραμματέα ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στον αριθμό των μελών που θα εκπροσωπήσουν στη νέα Κ.Ε. την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και στα πρόσωπα που θα επιλεγούν από την πλειοψηφία ώστε κατά το δυνατόν να αντιπροσωπεύουν όλο το εύρος της. Εάν εν τω μεταξύ δεν αλλάξει κάτι από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των τάσεων που εξελίσσονται εν όψει της συνεδρίασης, η σύνθεση της Κ.Ε. θα είναι 21μελής μαζί με τον πρόεδρο και τον γραμματέα, εκ των οποίων οι 6-7 θα ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, υποψηφιότητα δεν θα θέσουν οι περισσότεροι βουλευτές όπως οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Βούτσης και Ρένα Δούρου λόγω των καθηκόντων που έχουν αναλάβει στους τομείς τους ενώ αναμένεται να είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος εκπρόσωπος των στελεχών που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Οπως επίσης οι Πάνος Σκουρλέτης, Τάσος Κορωνάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Πουλάκης, Αντρέας Καρίτζης, Γιάννης Μηλιός και Ρούντι Ρινάλντι. Αντιστοίχως, από την Αριστερή Πλατφόρμα, ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα, θα είναι οι Σόφη Παπαδόγιαννη, Αλέκος Καλύβης και Αντώνης Νταβανέλλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Θλιβερός και βουβός μπροστά στον Σόιμπλε
Νέος γραμματέας και Πολιτική Γραμματεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εκβιάζει μέσα, ελπίζει έξω
Τρόικα
Τελειώνουν οι δόσεις, αρχίζει η στέρηση
ΣΥΡΙΖΑ
Θλιβερός και βουβός μπροστά στον Σόιμπλε
Η συνισταμένη τής καρδιάς τους
Νέος γραμματέας και Πολιτική Γραμματεία
Πολιτικοί αρχηγοί
Το «γαμώ το» του... μουνόδρομου
Σόιμπλε
«Εχουν τρελαθεί τελείως αυτοί οι Ελληνες;»
Κύπρος
Επέτειος τουρκικής εισβολής, με αξιολόγηση της τρόικας
Κυπριακό
Η Κύπρος και το δυνάμει θανάσιμο ιστορικό κώνειο
ΑΟΖ
Βενιζέλος με Νταβούτογλου για ΤΑΡ-ΑΟΖ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Απολογία τον Σεπτέμβριο ζητά ο Ακης
ΕΡΤ
Βαρύ το «μαύρο» της ΕΡΤ