Έντυπη Έκδοση

Ο mr. Dax πέρασε Διαφωτισμό χαμογελώντας

Είναι γνωστή η απλουστευτική -στα όρια της προπαγάνδας- ερμηνεία μνημονιακών κύκλων της Αθήνας πως για την ελληνική χρεοκοπία φταίει το ότι οι Ελληνες δεν πέρασαν Διαφωτισμό.

Στον Μίλερ η απουσία του Διαφωτισμού από την ιστορία της «Σύγκρουσης» έχει αντίθετο πρόσημο και διατυπώνεται με σχεδόν οριενταλιστική συμπόνια, καθώς «μόνον όποιος γνωρίζει την τραγική ιστορία του ελληνικού λαού μπορεί να κατανοήσει χωρίς υπεροψία γιατί η Ελλάδα, οι πολίτες της και οι κυβερνήσεις της είναι σήμερα έτσι όπως είναι». Ο Μίλερ στοχεύει στο θυμικό του Γερμανού αναγνώστη, του θυμίζει ότι τα γαλανόλευκα χρώματα είναι και τα εθνικά χρώματα της Βαυαρίας. Ο Ελληνας αναγνώστης θα αναγνωρίσει εύκολα τα επιχείρηματα του συγγραφέα και, με την καλοζυγισμένη μετάφραση, θα μπορέσει να νιώσει για λίγες μέρες Γερμανός που πέρασε Διαφωτισμό.

Ο αναγνώστης θα διαφωτιστεί ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, καθώς ο Γερμανός χρηματιστής είναι τολμηρός. Εκεί που άλλοι αναλυτές θα αποδείκνυαν το λάθος στην αρχιτεκτονική του ευρώ με ένα παράδειγμα από τη Μεσόγειο, αυτός πάει πρώτα στην Ελβετία για να δείξει τι συνέβη στο λιανικό εμπόριο, και απ' τις δυο πλευρές των συνόρων, όταν οι Γερμανοί πρωτοέπιασαν στα χέρια τους το πανάκριβο νέο νόμισμα. Στα τέλη του 2011 οι εξαγωγές αγαθών της Γερμανίας αντιπροσώπευαν το 33,8% του ΑΕΠ, μας λέει ο mr. Dax και κάνει το πέρασμά του στην Ελλάδα. Αν αναρωτιέστε πώς τελικά ένα μάθημα ιστορίας του ελληνικού έθνους μπορεί να συνυπάρξει στις ίδιες σελίδες με γερμανικές επιχειρήσεις και Βαυαρούς καταναλωτές, ανατρέξτε λίγο πιο πάνω από τις Αλπεις. Τα γαλανόλευκα χρώματα είναι σήμα κατατεθέν της BMW και ο Μίλερ μάς υπενθυμίζει ότι στα ακριβά αυτοκίνητα δεν είναι η τιμή το βασικό κριτήριο αγοράς.

Πρέπει εδώ να πούμε ότι η «Σύγκρουση» δεν είναι από τα βιβλία που θα διαφήμιζε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αν δεν τον καλούσε η ιστορία να γίνει μεγάλος μεταρρυθμιστής. Αν και το βιβλίο έχει κατηγορηθεί από μερίδα του Τύπου στη Γερμανία ως συνωμοσιολογικό, ο Μίλερ δεν ξεχνάει ότι αυτά που ισχυρίζεται για το χρήμα πρέπει να τα στηρίξει με αριθμούς. Αν και θα περιμέναμε περισσότερους από τους τέσσερις πίνακες που παραθέτει στις 322 σελίδες του βιβλίου, στο κείμενο δεν λείπουν καθόλου οι οικονομικές αναλύσεις, οι οποίες εκλαϊκεύονται με απόλυτη αίσθηση του ρυθμού. Εξάλλου το προσωνύμιο «mr. Dax» το πήρε γιατί το πρόσωπό του «έγραφε» με φόντο τις διακυμάνσεις των μετοχών. Κάθε φορά που τα γερμανικά ΜΜΕ ήθελαν να δείξουν το κλίμα στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, έστρεφαν τους φακούς τους στο πρόσωπο του Μίλερ. Ενα χαρούμενο πρόσωπο του Ντιρκ Μίλερ σήμαινε ότι ο DAX ανέβαινε.

Μαντεύουμε ότι όταν έγραφε τη «Σύγκρουση» ο Μίλερ περισσότερο χαμογελούσε. Φιλοδοξώντας να γράψει τα πάντα, μετατρέπει το κείμενό του σε ένα open outcry. Εν τέλει η «Σύγκρουση» είναι μια κλασική φωνή του Βορρά που μιλάει χωρίς περιστροφές, με τη διαφορά ότι θέλει να είναι με το μέρος σου. Χωρίς απαραίτητα να νοιάζεται αν εσύ θες να είσαι με το δικό του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Να φύγουν αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα
«Ο λαός είμαστε εμείς!»
«Σύγκρουση»: μια μεταμοντέρνα Grand Tour στην εποχή των Μνημονίων
Η επόμενη μέρα: πολύ λιγότερες τράπεζες
Ενας «παραμυθάς» τής πολιτικής οικονομίας
Αλληλέγγυοι, κατά των σχεδιασμών των Γερμανών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Οπερα
«Μας εξαπάτησαν»
Βιβλίο
Να φύγουν αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα
«Ο λαός είμαστε εμείς!»
Ο mr. Dax πέρασε Διαφωτισμό χαμογελώντας
«Σύγκρουση»: μια μεταμοντέρνα Grand Tour στην εποχή των Μνημονίων
Η επόμενη μέρα: πολύ λιγότερες τράπεζες
Ενας «παραμυθάς» τής πολιτικής οικονομίας
Αλληλέγγυοι, κατά των σχεδιασμών των Γερμανών
Συνθέτες - Στιχουργοί
«Η Ελλάδα ρημάζει και ξεπουλιέται»
Κινηματογράφος
«Αν οι κυβερνώντες δρουν παντού όπως με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει σωτηρία»
Μυθιστορήματα
Νουάρ μυθιστόρημα οι Μαπούτσε
Υγεία
Εγκεφαλικές «ασκήσεις» σώζουν από άνοια!
Αυτοεξέταση κατά μελανώματος!
Ηλίαση: όταν ο ήλιος από σύμμαχος γίνεται εχθρός
Οι «αγαπημένοι» των κουνουπιών
Οταν το πνεύμα πρόθυμο, αλλά η σαρξ ασθενεί...
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Μια φωνή, μια καρδιά
Παιδί
Μηχάνημα που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Πότε μια γυναίκα είναι πιο ερωτική
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις
Και όμως, το νεοκλασικό σχολείο της Ρόδου αναστηλώνεται
Θέατρο
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα όρια της βίας και της ντροπής»
Υγεία & Διατροφή
Βόμβες θερμίδων στο ποτήρι!
Γιατί δεν παχαίνουν οι Ιάπωνες