Έντυπη Έκδοση

«Σύγκρουση»: μια μεταμοντέρνα Grand Tour στην εποχή των Μνημονίων

Ακολουθώντας τη συμβουλή του Ντιρκ Μίλερ, ανατρέχουμε στην εποχή που έβαλε τα θεμέλια για την Ευρώπη όπως την ξέρουμε σήμερα. Είναι μια εποχή, πριν πέντε αιώνες, όπου ένας αυτοκράτορας προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα στους υπηκόους του. Οταν οι Βοημοί επαναστατούν, η κρίση παίρνει χαρακτήρα ντόμινο. Προτεστάντες εναντίων καθολικών σε κάθε πιθανούς εθνογεωγραφικούς συνδυασμούς.

Η Γαλλία, αν και καθολική, παίρνει το πλευρό των εχθρών του εχθρού της, καθώς νιώθει περικυκλωμένη από τους Αψβούργους και ποτέ το Παρίσι δεν ήθελε μια ισχυρή Γερμανία στην αυλή του. Είναι οι Ελληνες οι μποέμ και η Μέρκελ ο αυτοκράτορας στη σημερινή Ευρώπη;

Στον Μίλερ άρεσει να μιλάει και για ιστορία και για μύθους. Τον πρώτο μύθο που επιχειρεί να αποδομήσει είναι η ρήση της Μέρκελ που άφησε ιστορία: «Η γερμανική οικονομία χρειάζεται το ευρώ!» Ο ίδιος αναρωτιέται: «Για ποιο κομμάτι της Γερμανίας μιλάμε;».

Στη «Σύγκρουση» οι διεθνείς παίκτες των ιστορικών βιβλίων αντικαθίστανται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της λίστας Forbes, τους πιο αναγνωρίσιμους πολιτικούς του CNN, τις πιο εξοντωτικές μάχες του BBC, τις πιο συζητημένες αποκαλύψεις του Reuters αλλά και από τα σκοτεινότερα παρασκήνια των blogs. Η αφήγησή του έχει το νεύρο ενός ντοκιμαντέρ και εναλλάσσεται με άνεση ανάμεσα σε παρελθόντα και ενεστώτα χρόνο. Ο Ντιρκ Μίλερ παραθέτει εξαντλητικές λεπτομέρειες για την άγρια φύση του τέλους της μεταπολίτευσης σαν να ήταν ξένος ανταποκριτής στο Σύνταγμα, αλλά το καλό κείμενό του δεν έχει νικητές.

Συγκριτικά, ο Τριακονταετής Πόλεμος κράτησε όσο η απορρύθμιση των αγορών στα πρότυπα της νεοφιλελεύθερης/νεοσυντηρητικής επανάστασης από τις αρχές του 1980 ώς τις μέρες μας. Για την ιστορία, το 1648 υπογράφηκε η Συνθήκη της Βεστφαλίας και οι νικητές της συμμαχίας των προτεσταντών έθεσαν τέλος στην Αντιμεταρρύθμιση των καθολικών. Η Ευρώπη εισήλθε στην Εποχή του Διαφωτισμού. Είναι τότε που οι γόνοι της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας αρχίζουν να ταξιδεύουν προς ανατολάς. Για τους επόμενους δύο αιώνες, κάθε νέος αριστοκράτης που σεβόταν τον εαυτό του πραγματοποιούσε τη Μεγάλη Περιήγηση (Grand Tour), θέλοντας να καλλιεργήσει την κλασική του παιδεία και να ανακαλύψει τη γενεαλογία της ηθικής του υπεροχής στις χαμένες πατρίδες του χριστιανισμού πέρα από τις Αλπεις. Πολλοί προσπάθησαν να κατανοήσουν αυτή την άλλη Ευρώπη ή και να ταυτιστούν μαζί της δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους. Ακόμη περισσότεροι είδαν σ' αυτήν ένα Δράκουλα. Τι βλέπει στην Ελλάδα ο κ. Μίλερ;

Το βιβλίο του επονομαζόμενου «mr Dax» μοιάζει με μια μεταμοντέρνα εκδοχή της Grand Tour στις έρημες χώρες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το αιτιατό προηγείται πολλές φορές του πανθομολογούμενου αιτίου. Ο Μίλερ διαλέγει τα δικά του παραδείγματα από την επαναλαμβανόμενη σαν φάρσα ευρωπαϊκή ιστορία των ισορροπιών και των συγκρούσεων, με τη φιλοδοξία να πείσει τον αναγνώστη του ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται από ένα σαλόνι στη Φρανκφούρτη. Και στον βαθμό που αφορά τα δικά μας σαλόνια, ο Μίλερ δεν βλέπει τους Ελληνες ως βρικόλακες, αλλά ως ένα λαό που του πίνουν το αίμα.

Από τα πρώτα κεφάλαια ανατρέχει στο παρελθόν Ελλάδας και Ευρώπης -και ορισμένες φορές στο πολύ μακρινό παρελθόν τους- για να εξηγήσει τι πήγε λάθος. Σε εννιά σελίδες ο Μίλερ μιμείται τον Παπαρρηγόπουλο, συμπληρώνοντας με γλαφυρό τρόπο τις δεκαετίες ώς το 1974. Η ματιά του είναι φιλελληνική στο μέτρο που ο όρος έχει νόημα για ένα χρηματιστή που παίζει καθημερινά με χάρτινες αξίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απευθύνεται στον μέσο Γερμανό φορολογούμενο, που, μαζί με τον ίδιο το συγγραφέα, «λόγω του πρωσικού καταλοίπου της υπέρμετρης αφοσίωσης στο κράτος, αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί στην Ελλάδα τα φορολογικά ρολόγια χτυπούν διαφορετικά». Προτού άφηγηθεί τις μεγάλες μάχες του παρόντος, ο Μίλερ θέλει να ξεκαθαρίσει ότι «πάνω από δύο χιλιετίες οι Ελληνες είχαν μάθει ότι η κυβέρνηση ή το κράτος ήταν ο εχθρός». Διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει να δικαιολογήσει τα κακώς κείμενα, χαρακτηρίζει τη στάση των Γερμανών «επιτηδευμένη υπεροψία».

Ο Μίλερ δεν μας αφήνει να ξεχνάμε ότι είναι άνθρωπος των αγορών. Κι εκεί νικητής είναι αυτός που μαντεύει καλύτερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Να φύγουν αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα
«Ο λαός είμαστε εμείς!»
Ο mr. Dax πέρασε Διαφωτισμό χαμογελώντας
Η επόμενη μέρα: πολύ λιγότερες τράπεζες
Ενας «παραμυθάς» τής πολιτικής οικονομίας
Αλληλέγγυοι, κατά των σχεδιασμών των Γερμανών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Οπερα
«Μας εξαπάτησαν»
Βιβλίο
Να φύγουν αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα
«Ο λαός είμαστε εμείς!»
Ο mr. Dax πέρασε Διαφωτισμό χαμογελώντας
«Σύγκρουση»: μια μεταμοντέρνα Grand Tour στην εποχή των Μνημονίων
Η επόμενη μέρα: πολύ λιγότερες τράπεζες
Ενας «παραμυθάς» τής πολιτικής οικονομίας
Αλληλέγγυοι, κατά των σχεδιασμών των Γερμανών
Συνθέτες - Στιχουργοί
«Η Ελλάδα ρημάζει και ξεπουλιέται»
Κινηματογράφος
«Αν οι κυβερνώντες δρουν παντού όπως με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει σωτηρία»
Μυθιστορήματα
Νουάρ μυθιστόρημα οι Μαπούτσε
Υγεία
Εγκεφαλικές «ασκήσεις» σώζουν από άνοια!
Αυτοεξέταση κατά μελανώματος!
Ηλίαση: όταν ο ήλιος από σύμμαχος γίνεται εχθρός
Οι «αγαπημένοι» των κουνουπιών
Οταν το πνεύμα πρόθυμο, αλλά η σαρξ ασθενεί...
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Μια φωνή, μια καρδιά
Παιδί
Μηχάνημα που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Πότε μια γυναίκα είναι πιο ερωτική
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις
Και όμως, το νεοκλασικό σχολείο της Ρόδου αναστηλώνεται
Θέατρο
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα όρια της βίας και της ντροπής»
Υγεία & Διατροφή
Βόμβες θερμίδων στο ποτήρι!
Γιατί δεν παχαίνουν οι Ιάπωνες