Έντυπη Έκδοση

Η δραστηριότητα του νου μπορεί να γίνει το καλύτερο «φάρμακο»

Εγκεφαλικές «ασκήσεις» σώζουν από άνοια!

50% περίπου των ατόμων άνω των 85 ετών εμφανίζουν Alzheimer, με τον κίνδυνο εμφάνισης για τις γυναίκες να ανέρχεται στο 17% και για τους άνδρες ένας στους δέκα. Ο εγκέφαλος, όπως και οι μύες του σώματος, χρειάζεται συχνή «άσκηση» σε όλη τη διάρκεια της ζωής, για να παραμείνει οξύς και στην προχωρημένη ηλικία. Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Νευρολογία», δείχνει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά της γνωστικής λειτουργίας και να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας.

Στην έρευνα, η οποία ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, συμμετείχαν 300 ηλικιωμένοι, περίπου οι μισοί από τους οποίους ανέπτυξαν άνοια ή ελαφρά νοητική εξασθένηση μέσα σε 6 χρόνια. Στην αρχή οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά ασχολούνταν με πνευματικά διεγερτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως το διάβασμα βιβλίων και εφημερίδων και οι εξωσχολικές δραστηριότητες.

Εξετάζοντας τους εγκεφάλους τους, μετά θάνατον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 14% της διαφοροποίησης στη νοητική φθορά μπορεί να αποδοθεί στο μέγεθος της πνευματικής δραστηριότητας των ατόμων, τόσο στην αρχή όσο και προς το τέλος της ζωής.

Τα άτομα που ήταν περισσότερο ενεργά σε προχωρημένη ηλικία εμφάνιζαν 32% μικρότερο ρυθμό φθοράς συγκριτικά με εκείνους που διατηρούσαν μέτριο επίπεδο πνευματικής δραστηριότητας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή της άνοιας, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Ο αριθμός τους στη χώρα μας εκτιμάται ότι αγγίζει τις 200 χιλιάδες. Περίπου το 50% των ατόμων άνω των 85 ετών εμφανίζουν Αλτσχάιμερ, με τον κίνδυνο εμφάνισης για τις γυναίκες να ανέρχεται στο 17% και για τους άνδρες στο 10%. Μάλιστα, εκτιμάται ότι έως το 2050 η επικράτηση της άνοιας θα έχει διπλασιαστεί, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Οτιδήποτε σχετίζεται με διάβασμα και γράψιμο έχει σημαντική συμβολή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν ότι αν και κατά την περίοδο έναρξης της έρευνας το Διαδίκτυο δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο, η αποστολή e-mail ή η διαδικτυακή ανάγνωση ειδήσεων θα έχει αντίστοιχες επιδράσεις.

Πάντως, παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η παιδική ευφυΐα μπορεί να σχετίζεται με μερικές από τις εγκεφαλικές διαφοροποιήσεις που κάποτε αποδίδονταν στην πνευματική δραστηριότητα μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά άγνωστο παραμένει αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνει τη γνωστική δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ή οφείλεται σε κάποιο άλλο μηχανισμό. Με τη νέα μελέτη, τουλάχιστον, ξεκαθαρίστηκε πως τα οφέλη της πνευματικής δραστηριότητας είναι σημαντικά τόσο στην παιδική όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι χρόνια νευροεκφυλιστική πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών. Πρόκειται για νόσο της «τρίτης ηλικίας», αν και σποραδικά απαντούν περιστατικά και σε μικρότερες ηλικίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Νευρολογία
Σχετικά θέματα: Υγεία
Αυτοεξέταση κατά μελανώματος!
Ηλίαση: όταν ο ήλιος από σύμμαχος γίνεται εχθρός
Οι «αγαπημένοι» των κουνουπιών
Οταν το πνεύμα πρόθυμο, αλλά η σαρξ ασθενεί...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Οπερα
«Μας εξαπάτησαν»
Βιβλίο
Να φύγουν αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα
«Ο λαός είμαστε εμείς!»
Ο mr. Dax πέρασε Διαφωτισμό χαμογελώντας
«Σύγκρουση»: μια μεταμοντέρνα Grand Tour στην εποχή των Μνημονίων
Η επόμενη μέρα: πολύ λιγότερες τράπεζες
Ενας «παραμυθάς» τής πολιτικής οικονομίας
Αλληλέγγυοι, κατά των σχεδιασμών των Γερμανών
Συνθέτες - Στιχουργοί
«Η Ελλάδα ρημάζει και ξεπουλιέται»
Κινηματογράφος
«Αν οι κυβερνώντες δρουν παντού όπως με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει σωτηρία»
Μυθιστορήματα
Νουάρ μυθιστόρημα οι Μαπούτσε
Υγεία
Εγκεφαλικές «ασκήσεις» σώζουν από άνοια!
Αυτοεξέταση κατά μελανώματος!
Ηλίαση: όταν ο ήλιος από σύμμαχος γίνεται εχθρός
Οι «αγαπημένοι» των κουνουπιών
Οταν το πνεύμα πρόθυμο, αλλά η σαρξ ασθενεί...
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Μια φωνή, μια καρδιά
Παιδί
Μηχάνημα που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Πότε μια γυναίκα είναι πιο ερωτική
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις
Και όμως, το νεοκλασικό σχολείο της Ρόδου αναστηλώνεται
Θέατρο
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα όρια της βίας και της ντροπής»
Υγεία & Διατροφή
Βόμβες θερμίδων στο ποτήρι!
Γιατί δεν παχαίνουν οι Ιάπωνες