Έντυπη Έκδοση

Η σκοτεινή ιστορία ενός Τσέχου μετανάστη στην αμερικανική Γη της Επαγγελίας

Λίζα Ανγκερ

Ερωτας μέχρι θανάτου

μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

εκδόσεις: Ψυχογιός, σ. 464, ευρώ 17,70

Η Λίζα Ανγκερ, συγγραφέας ενός σημαντικού αριθμού ψυχολογικών θρίλερ, στο «Ερωτας μέχρι θανάτου» διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία τού εν λόγω είδους -πλοκή, αγωνία, ατμόσφαιρα, σασπένς, ανατροπές και γρήγορο ρυθμό- σε πλείστα σημεία μοιάζει να εγκαταλείπει τους δοκιμασμένους τρόπους και μέσα από τους χαρακτήρες της να καταδύεται σε απρόσμενα βάθη, πειραματιζόμενη με τον σύνθετο ψυχισμό τους. Η Ανγκερ δεν διστάζει να «ρίξει τους προβολείς της» στα σημεία που η ίδια θέλει να στρέψει την προσοχή του αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν ταχυδακτυλουργικά εμφανίζει ακόμα μία αναπάντεχη εκδοχή.

Σε πρώτο επίπεδο η ιστορία τού «Ερωτας μέχρι θανάτου» είναι η ιστορία ενός μετανάστη που φτάνοντας στην Αμερική -στη Γη της Επαγγελίας- δεν διστάζει να δώσει γη και ύδωρ προκειμένου να αποκτήσει μια ζωή ανάλογη των ζηλευτών ανθρώπων που τον τριγυρίζουν και που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια φαίνεται να κατέχουν ό,τι εκείνος στερείται: όμορφες γυναίκες, ακριβοπληρωμένες δουλειές και ωραία σπίτια, μη διστάζοντας να φτάσει μέχρι τον φόνο προκειμένου να κατακτήσει το περιζήτητο «αστικό όνειρο», διαγράφοντας, εν μια νυκτί, τον εαυτό του και την ιστορία του.

Σε ένα δεύτερο, λιγότερο διακριτό επίπεδο, πρόκειται για την ιστορία της κεντρικής ηρωίδας, της Ιζαμπελ, συγγραφέας η ίδια, η οποία βρίσκεται ξαφνικά να ζει μια ιδιαίτερα συναρπαστική και ακραία περιπέτεια, με πλούσια πλοκή, πλήθος ανατροπών και με ήρωα έναν πολύπλευρο χαρακτήρα με σκοτεινό παρελθόν και αβέβαιο μέλλον. Επιπλέον ο αντρικός αυτός χαρακτήρας είναι ο σύζυγός της, ο άντρας με τον οποίο πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής της. Πολλές φορές στο μυθιστόρημα τίθεται το θέμα της σχέσης μυθοπλασίας και πραγματικότητας, καθώς και ο βαθμός που η συγγραφική ιδιότητα της ηρωίδας επηρεάζει την εξέλιξη των γεγονότων. Συχνά εν μέσω της δράσης η Ιζαμπελ κάνει μια παύση για να αναρωτηθεί τι θα έκανε αν αυτό που τώρα ζει ήταν ακόμα ένα έργο της φαντασίας της, ποια θα ήταν η επόμενη κίνηση των ηρώων, πώς εκείνη θα χειριζόταν το φάσμα των πιθανοτήτων. Γι' αυτό και αποφασίζει να βάλει σε εκκίνηση το ένστικτό της καθώς και τη συγγραφική της εμπειρία για να διαλευκάνει τα μυστήριο του ανθρώπου που είχε κοντά της για τόσα χρόνια. Κάποια στιγμή εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων και αποκαλύψεων θα αναγκαστεί να αποδεχτεί πως ήταν πολλά αυτά που στα τόσα χρόνια είχε επιλέξει να μη δει, να μην ακούσει και έτσι παραδέχεται το δικό της μερίδιο ευθύνης στην απάτη που είχε υποστεί.

Γλυκά ψέματα

Η Ιζαμπελ, επιτυχημένη συγγραφέας μυθιστορημάτων, και ο Μάρκους Ρέι, τσέχικης καταγωγής, προγραμματιστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τη δική του εταιρεία, γνωρίστηκαν πριν από πέντε χρόνια στην Πράγα, παντρεύτηκαν και μένουν σε ένα υπέροχο σπίτι στο Μανχάταν. Ο γάμος τους, παρά τα κάποια μικρά προβλήματα, είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικός και οι καριέρες τους ζηλευτές. Αλλά τα φαινόμενα, όπως και οι άνθρωποι, απατούν. Μια μέρα ξαφνικά ο Μάρκους εξαφανίζεται έχοντας καταχραστεί χρήματα και κοινά περιουσιακά στοιχεία, κάποιοι εισβάλλουν στο σπίτι και στο γραφείο και αποσπούν όλα τα αρχεία, οι συνεργάτες του βρίσκονται νεκροί και τότε η Ιζαμπελ αναγκάζεται να μπει στην περιπέτεια ανακάλυψης του ποιος ήταν ο άντρας με τον οποίο μοιράστηκε τη ζωή της και να διαλευκάνει η ίδια το σκοτεινό του παρελθόν. Καθ' όλη αυτή την επώδυνη και επικίνδυνη αναζήτηση έρχονται στην επιφάνεια αποσπασματικές πληροφορίες, εικόνες και αντικρουόμενα μηνύματα που είχε επιλέξει να παραβλέψει.

Το αληθινό πρόσωπο του Μάρκους αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως και οι χαρακτήρες των μυθιστορημάτων της. Κυνηγώντας την αλήθεια η Ιζαμπελ θα μάθει πως ο Μάρκους Ρέιν είναι νεκρός εδώ και χρόνια και πως ο άνδρας που ερωτεύτηκε είχε κλέψει την ταυτότητά του, υφάρπαξε ένα ξένο παρελθόν και το εμφάνισε ως δικό του, διαμορφώνοντας μια αποδεχτή εικόνα που δεν προκαλούσε, μέρος της προσπάθειάς του να παραμείνει αόρατος. Πρόκειται για τον Τσέχο Κριστόφ Ράγκον, έναν μετανάστη που μεγάλωσε με τον αδελφό του σε ορφανοτροφείο στην Τσεχία, ο οποίος γοητεύτηκε από τη ζωή του εύπορου και ευνοημένου Μάρκους και δεν δίστασε να τον βγάλει από τη μέση και να οικειοποιηθεί τη ζωή του.

Η εξαπατημένη γυναίκα δεν πρόκειται να ησυχάσει αν δεν βρει την άκρη του νήματος, θα φτάσει μέχρι την Πράγα και θα ερευνήσει το παρελθόν του, σε ιδρύματα της κομμουνιστικής Τσεχίας στα οποία ο ίδιος αργότερα έγινε χορηγός και θα μάθει όλη την περιπέτεια του νεαρού Κριστόφ πριν πάει στην Αμερική.

Προχωρώντας την αφήγηση διαπιστώνουμε πως αυτά που τώρα συμβαίνουν στην Ιζαμπελ ήταν κατά έναν τρόπο επανάληψη κάποιων οικογενειακών μοτίβων, καθώς ανάλογες εμπειρίες είχε και η μητέρα της. Παρ' ότι η ίδια ήταν βέβαιη πως δεν έχει καμία σχέση με εκείνη, συνειδητοποιεί πως με ανάλογο τρόπο τις εγκατέλειψε και ο πατέρας της, τζογαδόρος με μεγάλα χρέη που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του: «Ισως να επέλεξε τη λύση τού να παίρνει την ταυτότητα ενός άλλου ανθρώπου, το όνομά του, τη ζωή του. Μια λύση λιγότερο αμετάκλητη από την αυτοκτονία, που ίσως επέτρεπε να ελπίζεις πως κάπου αλλού είναι καλύτερα απ' ό,τι εδώ».

Μέσα από τη γραφή της μετουσιώνονται παιδικά τραύματα αλλά και οι πρόσφατες πληγές κι η Ιζαμπελ, έχοντας η ίδια βιώσει τη λαχτάρα της μεταμόρφωσης, κατανοεί εν μέρει τους λόγους για τους οποίους κάποιοι αποποιούνται τη ζωή τους προκειμένου να υιοθετήσουν μια καινούργια ταυτότητα. Στο τέλος θα αναγκαστεί να αποδεχτεί τη διαφορά ανάμεσα σε μια μυθιστορηματική πλοκή και στην ίδια την πλοκή της ζωής, καθώς στη ζωή «...δεν μπορείς να επανέλθεις αργότερα και να τη βελτιώσεις, να αλλάξεις το τέλος ώστε να είναι πιο αισιόδοξο, περισσότερο ευχάριστο. Πρέπει να ζήσεις με αυτό που επέλεξες ή να πεθάνεις προσπαθώντας να το πετύχεις» κι αυτό κάνουν με τον τρόπο τους όλοι οι ήρωες της καθημερινότητας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Ιδιότυπη ομοσπονδία συντεχνιών
«Η φιλοχρηματία θα καταστρέψει τη Σπάρτη!»
Ανθρωπος και ζώο
Η σιωπή, η πείνα, ο χρόνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Από τις 4:00 στις 6:00
Ηθοποιός σημαίνει... έμπνευση για τραγούδι
Ενας πρωτοπόρος μουσικός
Κινηματογράφος
Με πρωταγωνίστρια τη Ζωή
Κριτική βιβλίου
Ιδιότυπη ομοσπονδία συντεχνιών
«Η φιλοχρηματία θα καταστρέψει τη Σπάρτη!»
Η σκοτεινή ιστορία ενός Τσέχου μετανάστη στην αμερικανική Γη της Επαγγελίας
Ανθρωπος και ζώο
Η σιωπή, η πείνα, ο χρόνος
Λογοτεχνία
Αναδρομή στην Πομπηία
Η Φιλοσοφία της Θρησκείας στον Ιμμάνουελ Καντ
Η κόμισσα του Αμάλφι
Η Σφίγγα των Πάγων
Οι άγιοι της θρησκείας και οι σατανάδες της επιστήμης