Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΖΗΤΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αρρωστος χωρίς χαρτιά και γιατρειά

Σταγονίδια αναλγησίας από το υπουργείο Υγείας εις βάρος μεταναστών, με παράλληλη δικαιολόγηση της ανικανότητας της κρατικής μηχανής στον τομέα της Υγείας, διαβλέπουν γιατροί και νοσηλευτές πίσω από το εμπιστευτικό έγγραφο που έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και με το οποίο ο υπουργός Υγείας, διά του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ζητεί από τα νοσοκομεία όλης της χώρας λεπτομερή στοιχεία για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε όσους μετανάστες δεν έχουν χαρτιά ή κοινωνική ασφάλιση.

Ο υπουργός Υγείας μπορεί να δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής σκέψης, αλλά εξαιρεί απ' αυτήν τον όρκο του Ιπποκράτη Ο υπουργός Υγείας μπορεί να δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής σκέψης, αλλά εξαιρεί απ' αυτήν τον όρκο του Ιπποκράτη Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης στο ίδιο έγγραφο φαίνεται να δικαιολογεί και τη χρεοκοπημένη κρατική μηχανή, αφού ζητεί κατά... προσέγγιση στοιχεία από όσα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αυτοματοποιημένο πληροφοριακό σύστημα!

Ειδικότερα, στο έγγραφο που απεστάλη μία ημέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, με ρητή εντολή να αποσταλεί άμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ζητείται στο πλαίσιο του «επιχειρησιακού σχεδιασμού και της γενικότερης πολιτικής του υπουργείου Υγείας» να χορηγηθούν στοιχεία που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2013 σχετικά με τον αριθμό των εξετασθέντων, τον αριθμό των νοσηλευθέντων μεταναστών, τις εθνικότητές τους, τις βασικές χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν, το μέσο όρο των ημερών νοσηλείας και το συνολικό κόστος εξετάσεων και νοσηλείας.

Ανάλγητος

Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή του Αδώνιδος Γεωργιάδη πιστοποιείται η «ελληνική στροφή της Υγείας», αφού προφανώς οι άνεργοι ή χωρίς χαρτιά μετανάστες στο πλαίσιο του οικονομικού σχεδιασμού και της περικοπής των δαπανών της Υγείας θα συναντήσουν... δεξιά θεσμικά προσκόμματα στην προσπάθειά τους να γιατρευτούν.

Προκειμένου να υλοποιήσει την ελληνική παροχή υπηρεσιών Υγείας, ο Αδωνις Γεωργιάδης προσδίδει στοιχεία κατεπείγοντος και ζητεί από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων μέσα στο καλοκαίρι να συλλέξουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, αφού οι διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 28.8.2013 να έχουν στείλει τα στοχεία αυτά στο ΕΚΕΠΥ.

Είναι χαρακτηριστικό της βιασύνης του κ. Γεωργιάδη ότι δεν θέτει μόνο ημέρα αποστολής των στοιχείων αλλά και ώρα. Προφανώς γιατί θέλει την ίδια μέρα το ΕΚΕΠΥ να αποστείλει στις κεντρικές υπηρεσίες τα στοιχεία. Ετσι θέτει χρονικό όριο για την Τετάρτη 28.8 μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι ο υπουργός Υγείας αναγνωρίζει τα προβλήματα της κρατικής μηχανής, αλλά δείχνει να τα παρακάμπτει αφού ζητεί από τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία «κατά προσέγγιση αλλά το δυνατόν εγγύτερα στα λεπτομερή».

Ολα δείχνουν ότι ο κ. Γεωργιάδης βιάζεται να υλοποιήσει τις πολιτικές του ακόμη και στηριζόμενος σε κατά προσέγγιση στοιχεία, τα οποία είναι δυνατόν να διαφέρουν από τα πραγματικά.

Να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με εγκύκλιό του ζητούσε από όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας να μην παρέχουν, πλέον, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με μοναδική εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά.

Ο κ. Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δαπανά ετησίως κοντά στα 150 εκατ. ευρώ για την περίθαλψη παράνομων μεταναστών.

Αντιδρούν οι γιατροί

Στην απόφαση αυτή είχε εγείρει σφοδρές αντιδράσεις η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και ο πρόεδρό της Δημήτρης Βαρνάβας δήλωνε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να προσφέρουν κανονικά τη βοήθειά τους στους ασθενείς που τη χρειάζονται, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας δηλώνει σήμερα στην «Ε»: «Τη στιγμή που αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, το να αποκλείονται άνθρωποι λόγω φυλής, ασφαλιστικής ικανότητας ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης θεωρούμε ότι είναι εγκληματικό και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να καταπατήσουμε τον όρκο του Ιπποκράτη προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις πολιτικές φιλοδοξίες υπουργών ή κυβερνήσεων.

»Εμείς θεωρούμε ότι προέχει η εξυπηρέτηση του ασθενούς και η κάλυψη των αναγκών του, και οι οποιεσδήποτε απαγορεύσεις έχουν τεθεί ή θα τεθούν για μας είναι κενό γράμμα».

Πάντως το θέμα των περιορισμών πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας πέραν της ηθικής έχει και νομική διάσταση για τους γιατρούς που θα αρνηθούν να παράσχουν ιατρική βοήθεια σε πάσχοντες μετανάστες χωρίς έγγραφα παραμονής ή κοινωνική ασφάλιση.

«Διαπράττεται το αδίκημα της παράλειψης λυτρώσεως από κίνδυνο ζωής», δηλώνει στην «Ε» ο δικηγόρος ειδικός σε θέματα Δικαίου της Υγείας Ιωάννης Τζίφας. «Το αδίκημα συντελείται αφού υπάρχει κίνδυνος της υγείας του ασθενούς και απαιτείται επέμβαση για την αποτροπή του από γιατρό που δεν την παράσχει. Η παράλειψη του γιατρού να σώσει τον ασθενή, σύμφωνα με το νόμο, τον καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους», καταλήγει ο κ.Τζίφας.

Να πληρώσουν, λέει, και οι Ευρωπαίοι

Ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm», τόνισε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διεκδίκηση των νοσηλίων των παράνομων μεταναστών που έχουν νοσηλευτεί στο ΕΣΥ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εχουμε ζητήσει καταληκτική ημερομηνία να είναι η 28η Αυγούστου, ώστε να έχουν καταγραφεί από όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία της χώρας ακριβή στοιχεία για τις επισκέψεις λαθρομεταναστών, αλλά και το αντίστοιχο κόστος, ανά μήνα.

Το σύνολο του ποσού θα το διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η διεκδίκηση του ποσού αποτελεί μήνυμα προς τους αρμοδίους στις Βρυξέλλες ότι «δεν θα πληρώνει μόνο ο Ελληνας φορολογούμενος τους λαθρομετανάστες, θα πληρώνει και η Ευρώπη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υγεία
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Υγεία
Να πληρώσουν, λέει, και οι Ευρωπαίοι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κρήτη
Η γραφειοκρατία έλιωσε τα φτερά των Ικάρων
Στην Εντατική από ανεξέλεγκτη βοσκή!
ΔΕΗ
Εισαγγελική έρευνα για τις συμβάσεις συντήρησης
Μισή συγγνώμη από ΔΕΗ για Σαντορίνη
Υγεία
Αρρωστος χωρίς χαρτιά και γιατρειά
Να πληρώσουν, λέει, και οι Ευρωπαίοι
ΥΠΕΚΑ
Ο ρυπαίνων πληρώνει με ρυθμό χελώνας
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Στοπ στις απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία
ΠΟΑΣΥ
Γυμνοί αστυνομικοί απέναντι στα θηρία
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Πέθαναν αβοήθητοι
ΣΔΟΕ
Παντός κεφιού οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Επικελευστής βρέθηκε νεκρός
Δικαστικό ρεπορτάζ
Προφυλακισμένος κυνηγά καταζητούμενο
Σεισμοί
Ανησυχητική η επιμονή Εγκέλαδου στην Αμφίκλεια
Κτηνοτροφία
Εσφιξαν τα γάλατα για τους κτηνοτρόφους
Ναυτικά ατυχήματα
Τράκαραν, εν πλω, φουσκωτό με θαλάσσιο ταξί στο Πόρτο Χέλι
Εξόρυξη χρυσου
«Διάτρητη η μελέτη της Eldorado για την εξόρυξη στο Πέραμα Εβρου»