Έντυπη Έκδοση

«Διάτρητη η μελέτη της Eldorado για την εξόρυξη στο Πέραμα Εβρου»

Οργή έχουν προκαλέσει στον Εβρο και στη Θράκη πληροφορίες ότι η Eldorado Gold συνεχίζει τις προσπάθειές της για να πάρει ώς τα τέλη του 2013 την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να προχωρήσει στην εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Εβρου.

Ανάστατη πάλι η Θράκη από τις πιέσεις της εταιρείας προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια για το χρυσωρυχείο Ανάστατη πάλι η Θράκη από τις πιέσεις της εταιρείας προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια για το χρυσωρυχείο Τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει ώς το 2016 την παγκόσμια δραστηριότητά της, αλλά οι πληροφορίες ότι ασκεί πιέσεις όσον αφορά το Πέραμα προκαλούν ανησυχία.

Τη ΜΠΕ, που κατέθεσε προς έγκριση η Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής της με ποσοστό 100% «Χρυσωρυχεία Θράκης», καταρρίπτει σημείο προς σημείο ο υφηγητής του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, μέλος του συνδυασμού του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, Κυριάκος Αρίκας.

Ο Κυριάκος Αρίκας, υφηγητής του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Ο Κυριάκος Αρίκας, υφηγητής του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Χαρακτηρίζει αυθαίρετα τα στοιχεία της ΜΠΕ και καταγγέλλει προσπάθεια παραπληροφόρησης της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» για το προτεινόμενο έργο εκμετάλλευσης χρυσού στο Πέραμα Εβρου. Οπως λέει, η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» (ΧΘ) προσπαθεί πάνω από 12 χρόνια να παραπλανήσει τους πολίτες, τις πολιτικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θράκης για την υλοποίηση των σχεδίων εκμετάλλευσης χρυσού στην περιοχή Περάματος. Επισημαίνει ότι υπάρχει σειρά αναξιόπιστων στοιχείων που πηγάζουν κυρίως από την Προμελέτη και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας.

«Η πρόσφατη "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)" της ΧΘ παρουσιάζει για τα πετρώματα του Λόφου Περάματος αδικαιολόγητα διαφορετικές τιμές από την προηγούμενη ΜΠΕ-2000 και από τα μέχρι τα τελευταία χρόνια ανακοινωθέντα στοιχεία της εταιρείας σχετικά με τη μέση περιεκτικότητα χρυσού (3,6 γρ./τ. και τώρα 3,2 γρ./τ.) και αργύρου (8,2 γρ./τ και τώρα 3,7 γρ./τ).

»Η παρουσίαση διαφορετικών περιεκτικοτήτων και ιδιαιτέρα η μείωση του αργύρου κατά 55% για τα ίδια πετρώματα τονίζουν την αναξιοπιστία των στοιχείων της εταιρείας», τονίζει. Επίσης, η εταιρεία παρουσιάζει στην πρόσφατη ΜΠΕ αδικαιολόγητα πολύ πιο χαμηλές ποσότητες εξορύξιμων στείρων και αναφέρει μάλιστα κατά 6 φορές πιο μειωμένες τιμές «θειούχων στείρων» (823.000 τόνοι πριν, 140.000 τόνοι τώρα).

Η μείωση των παραμέτρων του έργου, όπως η έκταση του ορυχείου (π.χ. μήκος από 750 μ. σε περίπου 600 μ.), η διάρκεια λειτουργίας του έργου (από τα 9 στα 8 χρόνια), τα αποθέματα πετρωμάτων με χρυσό πάνω από 1 γραμμάριο στον τόνο (από 11,7 σε 9,4 εκατ. τόνους), και η μέση παραγωγή χρυσού (από 131.000 σε 121.000 ουγκιές), βρίσκονται σε αντίθεση με τη διαρκή αύξηση των θέσεων εργασίας που υπόσχεται η εταιρεία, προσθέτει.

«Η μελέτη προέγκρισης το 1999 αναφέρει 110 θέσεις, σε δημοσίευμα της εταιρείας τον Απρίλιο 1999 αναφέρονται 140 θέσεις, σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2003, 175 θέσεις, και τώρα 200 θέσεις», τονίζει ο Κ. Αρίκας. Οπως επισημαίνει, η ΜΠΕ δεν περιέχει ορυκτοχημικά στοιχεία και καμία χημική ανάλυση από την υποκείμενη θειούχα αυτή μεταλλοφορία. Επίσης δεν εξηγεί την προέλευση των «θειούχων στείρων», για τα οποία παρουσιάζει στη ΜΠΕ μόνο δύο αναξιόπιστες, ελλιπείς αναλύσεις.

«Οι δηλώσεις ανθρώπων της εταιρείας ότι η εξόρυξη των οξειδωμένων πετρωμάτων δεν θα προκαλέσει όξινη απορροή και εκπομπή τοξικών μετάλλων, είναι ψευδείς και αποτελούν μεγάλη κοροϊδία απέναντι στους πολίτες της Θράκης», τονίζει. Μέσα στην ογκώδη ΜΠΕ υπάρχει μεν ένας πίνακας, ο οποίος δίνει τη χρήση κυανίου ανά τόνο πετρώματος (0,61 kg/t NaCN), αλλά πέραν αυτού η εταιρεία αποφεύγει να σχολιάσει τις επιπτώσεις της κυάνωσης και τις ποικιλότροπες επικινδυνότητές της στη δημόσια υγεία.

Σημειώνεται ότι θα επεξεργάζονται ημερησίως πάνω από 3.500 τόνοι πετρώματος και θα παράγονται έως 8.000 τόνοι κυανιούχος πολτός. Η αμφίβολη «αποτοξικοποίηση κυανίου» θα επιβαρύνει πρόσθετα το οικοσύστημα, ενώ η περιβόητη «ανακύκλωση νερού», που επικαλείται η εταιρεία, θα οδηγήσει στην παραγωγή ενός τοξικού κοκτέιλ, καταλήγει ο Κ. Αρίκας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εξόρυξη χρυσου
Ορυχεία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κρήτη
Η γραφειοκρατία έλιωσε τα φτερά των Ικάρων
Στην Εντατική από ανεξέλεγκτη βοσκή!
ΔΕΗ
Εισαγγελική έρευνα για τις συμβάσεις συντήρησης
Μισή συγγνώμη από ΔΕΗ για Σαντορίνη
Υγεία
Αρρωστος χωρίς χαρτιά και γιατρειά
Να πληρώσουν, λέει, και οι Ευρωπαίοι
ΥΠΕΚΑ
Ο ρυπαίνων πληρώνει με ρυθμό χελώνας
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Στοπ στις απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία
ΠΟΑΣΥ
Γυμνοί αστυνομικοί απέναντι στα θηρία
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Πέθαναν αβοήθητοι
ΣΔΟΕ
Παντός κεφιού οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Επικελευστής βρέθηκε νεκρός
Δικαστικό ρεπορτάζ
Προφυλακισμένος κυνηγά καταζητούμενο
Σεισμοί
Ανησυχητική η επιμονή Εγκέλαδου στην Αμφίκλεια
Κτηνοτροφία
Εσφιξαν τα γάλατα για τους κτηνοτρόφους
Ναυτικά ατυχήματα
Τράκαραν, εν πλω, φουσκωτό με θαλάσσιο ταξί στο Πόρτο Χέλι
Εξόρυξη χρυσου
«Διάτρητη η μελέτη της Eldorado για την εξόρυξη στο Πέραμα Εβρου»