Έντυπη Έκδοση

Εσφιξαν τα γάλατα για τους κτηνοτρόφους

«Η ισχύς εν τη ενώσει» ή, αλλιώς, «συνεργαστείτε για να σωθείτε», αφού η εικόνα στην ελληνική κτηνοτροφία είναι κάτι παραπάνω από γκρίζα, με κίνδυνο να μαυρίσει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος ήταν ξεκάθαρος προς τους παραγωγούς γάλακτος: «Συνεργαστείτε ή θα εξαφανιστείτε» Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος ήταν ξεκάθαρος προς τους παραγωγούς γάλακτος: «Συνεργαστείτε ή θα εξαφανιστείτε» Η χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη για την κτηνοτροφία υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, στους Φιλιππαίους Γρεβενών, είχε το μήνυμα του συνεργατισμού, παρουσία του τοπικού βουλευτή Γρεβενών Τιμολέοντα Κοψαχείλη, αξιωματούχων της Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων παραγωγών γάλακτος.

Το νέο πλαίσιο, όπως το παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός, περιλαμβάνει:

1Οριστική νομιμοποίηση αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, χωρίς πρόστιμο, η απουσία της οποίας στερούσε συχνά ακόμη και κοινοτικούς πόρους ή απαιτούσε την επιστροφή τους από κτηνοτρόφους (πριμ νέων γεωργών), οι οποίοι έμεναν στον αέρα.

2 Απαλλαγή των νέων σταβλικών εγκαταστάσεων από την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας, που δημιουργούσε, επί του πρακτέου, απίστευτες καθυστερήσεις, ενίοτε και λόγω άγνοιας του νέου νομικού πλαισίου, από πλευράς αυτοδιοικητικών θεσμικών οργάνων.

3 Θέσπιση πλαισίου -για πρώτη φορά- για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο αναπληρωτής υπουργός προέτρεψε τους παραγωγούς «να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, ιδιαίτερα στο γαλακτοκομικό τομέα», αναφερόμενος κυρίως στις πρακτικές συμβολαιακής γεωργίας, για μείωση του κόστους παραγωγής και διεκδίκηση καλύτερων τιμών. Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι η νέα ΚΑΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, αλλά και στη στήριξη του αγροτικού συνεργατισμού, σημειώνοντας ότι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να παράσχει στοχευμένα ενισχύσεις συνδεδεμένες με την παραγωγή. Ξεκαθάρισε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία δίνεται στους κτηνοτρόφους, θα πρέπει να υπηρετεί μια συγκεκριμένη στρατηγική στήριξης τομέων εθνικής σημασίας, όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία για την αύξηση της παραγωγής φέτας ΠΟΠ.

Η προτροπή Χαρακόπουλου έρχεται σε μια στιγμή που τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες παίζουν με τα νεύρα των αιγοπροβατοτρόφων και των αγελαδοτρόφων σε Ηπειρο και Θεσσαλονίκη, μικρά τυροκομεία έχουν αφήσει επί μήνες απλήρωτους τους παραγωγούς, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ πληρώνουν με μεταχρονολογημένες επιταγές. Η κυβέρνηση, όμως, σε επίπεδο παρέμβασης στην αγορά, που ανήκει στις αρμοδιότητες και του υπουργείου Ανάπτυξης, φαίνεται ότι... βαριακούει, ενώ το πρόβλημα με την είσοδο ελληνικών γαλακτοκομικών στη ρωσική αγορά, από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεχίζεται.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση αναθεώρησης του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η οποία κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών, καθώς και 30 εκατ. ευρώ για στοχευμένα μικρά σχέδια βελτίωσης, δηλαδή μικρομεσαίες συγχρηματοδοτούμενες αγροτικές επενδύσεις, κυρίως για την κτηνοτροφία (σ.σ. η αποπληρωμή των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το 2015). Τέλος, αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν δύο συσκέψεις για το θέμα των βοσκοτόπων και της βιολογικής κτηνοτροφίας, ζητήματα που τίθενται επιτακτικά εν όψει της νέας ΚΑΠ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κτηνοτροφία
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κρήτη
Η γραφειοκρατία έλιωσε τα φτερά των Ικάρων
Στην Εντατική από ανεξέλεγκτη βοσκή!
ΔΕΗ
Εισαγγελική έρευνα για τις συμβάσεις συντήρησης
Μισή συγγνώμη από ΔΕΗ για Σαντορίνη
Υγεία
Αρρωστος χωρίς χαρτιά και γιατρειά
Να πληρώσουν, λέει, και οι Ευρωπαίοι
ΥΠΕΚΑ
Ο ρυπαίνων πληρώνει με ρυθμό χελώνας
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Στοπ στις απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία
ΠΟΑΣΥ
Γυμνοί αστυνομικοί απέναντι στα θηρία
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Πέθαναν αβοήθητοι
ΣΔΟΕ
Παντός κεφιού οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Επικελευστής βρέθηκε νεκρός
Δικαστικό ρεπορτάζ
Προφυλακισμένος κυνηγά καταζητούμενο
Σεισμοί
Ανησυχητική η επιμονή Εγκέλαδου στην Αμφίκλεια
Κτηνοτροφία
Εσφιξαν τα γάλατα για τους κτηνοτρόφους
Ναυτικά ατυχήματα
Τράκαραν, εν πλω, φουσκωτό με θαλάσσιο ταξί στο Πόρτο Χέλι
Εξόρυξη χρυσου
«Διάτρητη η μελέτη της Eldorado για την εξόρυξη στο Πέραμα Εβρου»