Έντυπη Έκδοση

Νίκος Καρατζάς: «Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καταλυτικός»

Ο άνθρωπος που μας γνώρισε και συνεχίζει να μας γνωρίζει τον ΙΑΝΟ, ο Νίκος Καρατζάς, μας μίλησε με αφορμή τα γενέθλια του «παιδιού» του.

Ο ΙΑΝΟΣ συμπληρώνει 25 χρόνια, ένα τέταρτο του αιώνα. Εξαιρετικό. Πώς διαγράφεται το μέλλον;

Το μέλλον διαμορφώνεται ανάλογα και με το πώς το προετοιμάζει κανείς. Αν τα 25 χρόνια είναι μόνον ένα άθροισμα ετών, τότε το μέλλον δεν διαμορφώνεται, απλώς προκύπτει μοιραία.

Αν όμως -όπως πιστεύουμε πως συμβαίνει στην περίπτωσή μας- μια ιδιαίτερα σημαντική επέτειος, όπως αυτή, είναι ένα ορόσημο σε μια σταθερή πορεία ποιοτικής αναβάθμισης και ανέλιξης, τότε είναι και στο δικό μας χέρι να συγγράψουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Εντοπίζετε διαφορές ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό της Αθήνας μ' αυτό της Θεσσαλονίκης;

Οι διαφορές είναι υπαρκτές και αναπόφευκτες. Αλλη η καθημερινότητα της κάθε πόλης, τα βιώματα, οι παραστάσεις, η εξέλιξη, οι ανάγκες, οι ρυθμοί..., όλα αυτά που συνδιαμορφώνουν την ταυτότητα της κάθε πόλης. Ασφαλώς, όλα αυτά αποτυπώνονται στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού, μέσα απ' την ανάγνωση των στατιστικών των πωλήσεων.

Υπάρχει όμως ένας κοινός παρονομαστής: οι γενικές τάσεις δεν διαφοροποιούνται ριζικά, ενώ ταυτόχρονα το αναγνωστικό κοινό ανταποκρίνεται πάντα, τόσο στις διαχρονικές αξίες όσο και στις νέες εκδόσεις που έχουν κάτι να του πουν.

Ποιο είναι το μυστικό του ΙΑΝΟΥ;

Τα μυστικά δεν αποκαλύπτονται! Ανακαλύπτονται όμως, με μια επίσκεψη σ' ένα από τα καταστήματά μας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ή και στον ηλεκτρονικό μας ιστοχώρο IANOS.GR, στο IANOSRADIO.GR, ή -τέλος- στο IANOS ARTSHOP. Το κοινό μυστικό είναι πως η επιτυχία δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά μια συνεχής και συνεπής διαδρομή που καταξιώνεται μέσα στον χρόνο.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση επηρεάζει την πορεία ενός βιβλιοπωλείου σαν του ΙΑΝΟΥ;

Μια κρίση αυτού του μεγέθους και της έκτασης επηρεάζει ασφαλώς τους πάντες και τα πάντα. Το θέμα είναι πώς αξιολογεί κανείς τις επιπτώσεις και πώς παρεμβαίνει. Διότι το νόμισμα της κρίσης έχει -όπως κάθε νόμισμα- δύο όψεις: στη μία αποτυπώνονται οι δυσκολίες, ενώ στην άλλη, οι προκλήσεις. Την ίδια στιγμή, ο «ψηφιακός πολιτισμός» έχει επιφέρει -και θα επιφέρει άμεσα και μεσοπρόθεσμα- σημαντικές αλλαγές. Συνεπώς, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ψάξεις τρόπους για να ελαχιστοποιήσεις τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης ή/και των δρομολογημένων εξελίξεων, αλλά, κυρίως, να ξεκλειδώσεις τις κρυμμένες ευκαιρίες τους. Εκεί ακριβώς εστιάζουμε τις δικές μας προσπάθειες και πρωτοβουλίες, και αυτού του είδους οι απαντήσεις δίνονται πάντα ...στο γήπεδο.

Καθιερώσατε το «σαλόνι» καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Να περιμένουμε καινούρια πράγματα;

Οταν καθιερώνεται μια νέα πρωτοβουλία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι παίρνει σάρκα και οστά, τη δεδομένη στιγμή, κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος, με μια καινούρια ιδέα που έχεις επιλέξει να προωθήσεις. Μ' άλλα λόγια, η καινοτομία δεν πέφτει από τον ουρανό, είναι η ζεύξη -στον σωστό χρόνο, με τον σωστό τρόπο- ανάμεσα στα «θέλω» του κοινού και τις ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες που τα αναδεικνύουν, που τους δίνουν υπόσταση. Εμείς έχουμε σταθερή επαφή με την εποχή μας και μια σχεδόν εμμονική ροπή σε καινοτόμους πρωτοβουλίες!

Τι κρατά γερή την αλυσίδα τέχνης και πολιτισμού που φτιάξατε στον ΙΑΝΟ;

Δύο είναι οι βασικές δυνάμεις που κρατούν γερή την αλυσίδα πολιτισμού: η πρώτη είναι το ίδιο μοντέλο που προωθήθηκε. Το γεγονός δηλαδή ότι ο ΙΑΝΟΣ υπηρετεί τον πολιτισμό μέσα από ένα γόνιμο άθροισμα συναφών δραστηριοτήτων. Είναι και βιβλιοπωλείο, και cafe, και πολυχώρος τέχνης, με ζωντανές εκδηλώσεις, και εκδόσεις, και σεμινάρια, και αντικείμενα τέχνης, και ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, και διαδικτυακό ραδιόφωνο. Μ' άλλα λόγια, συνθέτει τις δυνατότητες ενός πολύπλευρου - ζωντανού μέσου πολιτιστικής έκφρασης, άμεσα συνδεδεμένου με το καθημερινό πολιτιστικό γίγνεσθαι σε κάθε τομέα δραστηριότητας.

Η δεύτερη δύναμη είναι οι άνθρωποι του ΙΑΝΟΥ, που καταξιώνουν αυτό μοντέλο. Εχω τονίσει πολλές φορές ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καταλυτικός. Χωρίς αυτόν το καλύτερο μοντέλο δεν είναι παρά μια χάρτινη αλυσίδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: IANOS
25 χρόνια δεμένος με τον πολιτισμό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Αλαίν Μπαντιού
Ο φιλόσοφος της αλήθειας και του συμβάντος
Η Ιδέα του κομμουνισμού
Το συμβάν ως επέκεινα-του-είναι1
Διεθνές συνέδριο
Συνέντευξη: Γιώργος Ορφανός
Ο ηθοποιός Γιώργος Ορφανός και ο ιμπεριαλιστικός του λόγος
Δύο κριτικές και μία συνέντευξη για το ίδιο βιβλίο
Το διήγημα στην ελληνική και στην παγκόσμια λογοτεχνία
Οι άπειροι κόσμοι της μικρής φόρμας
Ουσιαστική συμβολή στην ιστορία του ελληνικού διηγήματος
Ποίηση
Αιφνίδιος έρωτας
IANOS
25 χρόνια δεμένος με τον πολιτισμό
Νίκος Καρατζάς: «Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καταλυτικός»
Φαρενάιτ 451
Μεστές μινιατούρες
Από τις 4:00 στις 6:00
Τα τρένα που ...μεταφέρουν τραγούδια
Μονάχα μια ενοχή
Η αύρα - φήμη
Ξεκίνησε μαζί τον Presley και συνεχίζει...
Κριτική βιβλίου
Μια αποδομητική ανάγνωση
Στα χνάρια του μαύρου γάτου
Συναισθηματική παλάντζα
Ο μονόλογος της κυρίας Ρένας
Αρωμα κλεισούρας που κάποτε ήταν ζωή
Πριγκίππισες με άρωμα μαστίχας σε ταξίδια με λουλούδια, αρχαιότητες και τον Περικλή στην κλασική Αθήνα
Η δυστοπία ως «πέρασμα» για τη μελλοντική ουτοπία
Από τους Φαίακες στα Στούκας του '43!