Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ Α. ΠΑΓΟΥ 87 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ξανά η δίκη των έξι;

Εισήγηση υπέρ της επανάληψης της ιστορικής δίκης των έξι έκανε χθες, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας Αθ. Κονταξής.

Από τη δίκη των έξι, που άρχισε στις 31 Οκτωβρίου 1922 Από τη δίκη των έξι, που άρχισε στις 31 Οκτωβρίου 1922 Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει κρίνει με διαφορά μιας ψήφου (3-2) ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα του Μ. Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του εκτελεσθέντος πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη για αναψηλάφηση της δίκης των πέντε κορυφαίων πολιτικών και ενός αρχιστράτηγου, που καταδικάστηκαν για έσχατη προδοσία και εκτελέστηκαν ως υπεύθυνοι της μικρασιατικής καταστροφής.

Χθες, ο κ. Κονταξής υποστήριξε ότι οι αιτήσεις αναψηλάφησης της δίκης δεν παραπέμπονται στην Ολομέλεια, παρά μόνον οι αιτήσεις αναίρεσης, λόγω διαφοράς μιας ψήφου. Κατά συνέπεια, πρέπει να ισχύσει η απόφαση του Ποινικού Τμήματος, που είπε «ναι» στην επανάληψη της δίκης, καθώς έκρινε ότι έχουν αποκαλυφθεί νέα άγνωστα γεγονότα και αποδείξεις από τα οποία προκύπτει ότι οι έξι ήταν αθώοι. Οι τρεις ανώτατοι δικαστές που συγκρότησαν την πλειοψηφία (αντιπρόεδρος Γ. Μάμαλης και οι αρεοπαγίτες Ν. Κωνσταντόπουλος και Π. Ρουμπής) επικαλούνται ένα τηλεγράφημα του Ελ. Βενιζέλου, με το οποίο ζητούσε να μη γίνει η εκτέλεση, καθώς και μια ομιλία του στη Βουλή που έγινε αργότερα και μια επιστολή του, όπου υποστήριζε ότι οι καταδικασθέντες δεν ήταν προδότες.

Σε περίπτωση που η Ολομέλεια υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, θα ανάψει το πράσινο φως για την επανάληψη της δίκης ύστερα από 87 χρόνια, όταν με απόφαση έκτακτου στρατοδικείου οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας Π. Πρωτοπαπαδάκης, Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, οι υπουργοί Γ. Μπαλτατζής, Ν. Θεοτόκης και ο στρατηγός Γ. Χατζανέστης καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 15 Νοεμβρίου 1922 και εκτελέστηκαν στο Γουδί. Η δίκη έγινε με διαδικασίες εξπρές, άρχισε στις 31 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε ύστερα από 14 συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν 24 μάρτυρες.

Το αίτημα για επανάληψη της δίκης, αν και δεν υπάρχουν μάρτυρες και τα πρακτικά της έχουν χαθεί, στοχεύει στην ιστορική αποκατάσταση των θυμάτων, να αναγνωριστεί δηλαδή ότι δεν ήταν προδότες, δεν είχαν δόλο και ότι αδίκως εκτελέστηκαν. Τόσο ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Ζορμπάς όσο και ο Μανώλης Γλέζος έχουν ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης της τιμής και της αθωότητας του Π. Πρωτοπαπαδάκη και των συναδέλφων του. Μοναδικό ανάλογο προηγούμενο αποτελεί η αναψηλάφηση της δίκης Πολκ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νομοσχέδιο για τα καμένα δάση
«Αμνηστία» σε 200.000 αυθαίρετα!
Κλιματική αλλαγή
Φοβούνται «άσφαιρη» Κοπεγχάγη
Περιβάλλον
Κάτοικοι: «Οι βιομηχανίες ρυπαίνουν το Δέλτα Αξιού»
Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ
Οδηγώ και το... σκέφτομαι
Μικρασιατική καταστροφή
Ξανά η δίκη των έξι;
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εισήγηση για μικρότερη ποινή στον πλοίαρχο του «Σαμίνα»
Αναβολή και νέο κατηγορητήριο στη δίκη της Αγγελικής
Ελεύθεροι οι ληστές λόγω χρεών
Σήμερα η αγόρευση εισαγγελέα
Βλέπει ξανά ισόβια
Εκπαίδευση
Οπως πέρυσι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών
Εκστρατεία κατά της λογοκρισίας
Κινητοποιήσεις εργαζομένων
Δυναμικό «παρών» από συμβασιούχους στο κέντρο της Αθήνας
Οι stagiers έκλεισαν και τη Θεσσαλονίκη
Επαναστατικός Αγώνας
Προκήρυξη ταυτότητας από τον Ε. Αγώνα
Παιδική κακοποίηση
Παιδιά έρμαια βίας
«Ο πατέρας μου με βίαζε σχεδόν κάθε μέρα...»
Φρίκη και μηνύματα αισιοδοξίας
Υγεία
Η νέα γρίπη δείχνει τα... δόντια της
40 ημέρες στο «περίμενε» για επέμβαση καρδιάς στο «Παπανικολάου»
Το πεπτίδιο-οδηγός ανοίγει το δρόμο για νέα φάρμακα
Λίστα φαρμάκων ξανά, με πάγωμα τιμών και έλεγχο συνταγογράφησης
Φως στη Σχολή Τυφλών
Άλλες ειδήσεις
«Στοπ» στην τσιμεντοποίηση της Μυκόνου
Ηράκλειο: τρίτη μέρα κατάληψης για τους 4 συλληφθέντες
Πέτρες-καδρόνια κατά αστυνομικών