Έντυπη Έκδοση

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

«Αμνηστία» σε 200.000 αυθαίρετα!

Μόνον τα νέα πρωτόκολλα, που θα εκδοθούν για αυθαίρετα τα οποία έχουν χτιστεί ή θα χτιστούν σε δάση και δασικές εκτάσεις, αφορά η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των καμένων περιοχών, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και ήδη κατατέθηκε στη Βουλή για να τύχει επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή.

Με τη νέα διατύπωση δίνεται αμνηστία στις παλιότερες παρανομίες που είχαν πιάσει οι «τσιμπίδες» των δασαρχείων, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες της περιοχής. Υπολογίζεται ότι τα αυθαίρετα που έχουν ήδη χτιστεί σε δάση και δασικές περιοχές στο σύνολο της χώρας και έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανέρχονται σε 200.000, από τα οποία περίπου 30.000 αφορούν την Ανατολική Αττική.

Η «Ε» επικοινώνησε με συνεργάτες της υπουργού ζητώντας διευκρινίσεις, αλλά αρκέστηκαν να μας παραπέμψουν στη δήλωση της Τίνας Μπιρμπίλη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία όμως περιέχει αναφορά «για τη θωράκιση των δασών μας από επίδοξους καταπατητές και αυθαίρετα κτίσματα». Προφανώς δίνει «συγχωροχάρτι» στις παλιές παρανομίες, τουλάχιστον για μια πενταετία, οπότε προβλέπεται, με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές, να θεσμοθετηθούν οι δασικοί χάρτες στο σύνολο της χώρας. Εξαιρούνται τα καμένα της Αττικής, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο και τις διαβεβαιώσεις της υπουργού θα ολοκληρωθούν σε ένα εξάμηνο.

Στο τελικό σχέδιο νόμου, η σχετική διάταξη επαναδιατυπώθηκε και περιλαμβάνεται πλέον στο άρθρο 8 (παράγραφος 2). Διευκρινίζονται τα ισχύοντα σε σχέση με την επίμαχη παράγραφο 15 του άρθρου 21 του δασοκτόνου νόμου Δρυ (νόμος 3208/2003), με την οποία έχει αναστολή στη βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των προστίμων για αυθαιρεσίες και καταπατήσεις δασών μέχρι την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών. Το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η αναστολή δεν εφαρμόζεται για όσα πρωτόκολλα «εκδίδονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου», δηλαδή από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Να σημειωθεί ότι η διάταξη που είχε περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο, το οποίο είχε παρουσιάσει η Τίνα Μπιρμπίλη, προέβλεπε ρητά την κατάργηση της επίμαχης διάταξης (παράγραφος 15, άρθρο 21) του νόμου του 2003 για το σύνολο των αυθαιρεσιών σε δάση, χωρίς να κάνει διαχωρισμό σε παλιά και καινούργια πρωτόκολλα.

* Με δήλωσή του ο Β. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θετικές διατάξεις, αλλά ζητεί τη συνολική κατάργηση του νόμου 3208/2003. Τονίζει επίσης ότι δεν απαντά στο μοναδικό ζητούμενο, που είναι η απόλυτη προστασία του δασικού οικοσυστήματος της Αττικής, με την επαναφορά σε δασική βλάστηση όσων εκτάσεων την έχουν χάσει. Θεωρεί ότι οι περισσότερες διατάξεις του είναι αστυνομικού χαρακτήρα και αποσκοπούν στην πρόληψη των χειρότερων μέσα από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Βουλή
Πολεοδομία και Χωροταξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νομοσχέδιο για τα καμένα δάση
«Αμνηστία» σε 200.000 αυθαίρετα!
Κλιματική αλλαγή
Φοβούνται «άσφαιρη» Κοπεγχάγη
Περιβάλλον
Κάτοικοι: «Οι βιομηχανίες ρυπαίνουν το Δέλτα Αξιού»
Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ
Οδηγώ και το... σκέφτομαι
Μικρασιατική καταστροφή
Ξανά η δίκη των έξι;
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εισήγηση για μικρότερη ποινή στον πλοίαρχο του «Σαμίνα»
Αναβολή και νέο κατηγορητήριο στη δίκη της Αγγελικής
Ελεύθεροι οι ληστές λόγω χρεών
Σήμερα η αγόρευση εισαγγελέα
Βλέπει ξανά ισόβια
Εκπαίδευση
Οπως πέρυσι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών
Εκστρατεία κατά της λογοκρισίας
Κινητοποιήσεις εργαζομένων
Δυναμικό «παρών» από συμβασιούχους στο κέντρο της Αθήνας
Οι stagiers έκλεισαν και τη Θεσσαλονίκη
Επαναστατικός Αγώνας
Προκήρυξη ταυτότητας από τον Ε. Αγώνα
Παιδική κακοποίηση
Παιδιά έρμαια βίας
«Ο πατέρας μου με βίαζε σχεδόν κάθε μέρα...»
Φρίκη και μηνύματα αισιοδοξίας
Υγεία
Η νέα γρίπη δείχνει τα... δόντια της
40 ημέρες στο «περίμενε» για επέμβαση καρδιάς στο «Παπανικολάου»
Το πεπτίδιο-οδηγός ανοίγει το δρόμο για νέα φάρμακα
Λίστα φαρμάκων ξανά, με πάγωμα τιμών και έλεγχο συνταγογράφησης
Φως στη Σχολή Τυφλών
Άλλες ειδήσεις
«Στοπ» στην τσιμεντοποίηση της Μυκόνου
Ηράκλειο: τρίτη μέρα κατάληψης για τους 4 συλληφθέντες
Πέτρες-καδρόνια κατά αστυνομικών