Έντυπη Έκδοση

Προκήρυξη ταυτότητας από τον Ε. Αγώνα

Με δύο καθαρές εξηγήσεις-ειδήσεις εμφανίζεται στην τελευταία της προκήρυξη η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για τους αναλυτές, καθώς διαθέτει την κλασική, βγαλμένη από τα παλιά, κοινωνικοπολιτική προσέγγιση πλειάδας ζητημάτων της επικαιρότητας.

Οι ειδήσεις είναι, πρώτον, ότι δεν ευθύνεται ο «Ε.Α.» για την ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ και 100 σφαίρες και τον τραυματισμό έξι αστυνομικών στην Αστυνομική Διεύθυνση Αγίας Παρασκευής στις 27 Οκτωβρίου, μία μέρα μετά την επικήρυξη τριών καταζητουμένων για ληστείες.

Και δεύτερον, ότι η κλοπή 100 και πλέον κιλών εκρηκτικών γαλακτοματώδους μορφής και πυροκροτητών από λατομείο στην περιοχή του Προσηλίου Φωκίδας, το καλοκαίρι του 2003 είναι έργο δικό του. Αυτό είχε ταυτιστεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, αλλά η οργάνωση για πρώτη φορά το παραδέχεται τονίζοντας μάλιστα ότι τότε ήταν υπουργός ακόμη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Και προσθέτει ότι η δράση της ξεκίνησε με το σχήμα Χρυσοχοΐδη-Νασιάκου-Σύρου-Διώτη να είναι στα πράγματα.

Μια τρίτη, μικρότερη είδηση θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι υπαινίσσεται ότι η αστυνομία δεν βρήκε ποτέ οχήματα από ενέργειές της.

«...Από μια αστυνομία η οποία δεν έχει βρει ποτέ απαλλοτριωμένα οχήματα διαφυγής από καμιά ενέργειά μας και που για να δικαιολογήσει αυτή την ανικανότητά της είχε υποστηρίξει (μετά την επίθεση στο τμήμα Περισσού) ότι χρησιμοποιούμε νόμιμα οχήματα (!), δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Και όσο για τις προηγούμενες "επιτυχίες" της αστυνομίας που επικαλείται ο «Χρυσοχοΐδης, την "εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ", θα του θυμίσουμε ότι στην περίπτωση της 17Ν, αν δεν έσκαγε η βόμβα στα χέρια του Ξηρού, ίσως οι κατασταλτικοί μηχανισμοί χρειάζονταν άλλα 27 χρόνια για να "ακουμπήσουν" κάποιο "τρομοκράτη». Οσο για την "εξάρθρωση" του ΕΛΑ, δεν νοείται εξάρθρωση για μια οργάνωση που έχει αυτοδιαλυθεί το 1995...».

Ο «Ε.Α.» ως οργάνωση κυριολεκτικά πήρε τη σκυτάλη της «ένοπλης επαναστατικής βίας» πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εξάρθρωση της «17Ν». Εφάρμοσε κλασική μεθοδολογία τύπου ΕΛΑ και κινήθηκε ιδεολογικά στο ευρύτερο πλαίσιο που κινήθηκαν οι δύο προαναφερόμενες οργανώσεις.

Τρία ζητήματα

Μεγάλη βαρύτητα στην ανακοίνωση του «Ε.Α.» καταλαμβάνουν τρία κεντρικά ζητήματα:

* Πρώτον, η παρουσίαση της τρομοκρατίας από την προπαγάνδα των αρχών και της πολιτικής ηγεσίας τους ως παρακλάδι και παράπλευρη δραστηριότητα του κοινού εγκλήματος, που δεν πηγάζει από κοινωνικοπολιτικά αίτια.

Αναφέρεται στην προκήρυξη:

«...Σε αυτή την πολιτική εντάσσεται η "αντιτρομοκρατική" πολιτική της κυβέρνησης, όπου κυριαρχεί η απεγνωσμένη προσπάθεια του Χρυσοχοΐδη να πείσει την κοινωνία πως είναι "μη πολιτική" η επαναστατική δράση. Γελά πραγματικά το πανελλήνιο με τις φανερά αγχωμένες προσπάθειές του να σπιλώσει την επαναστατική δράση όταν με μια αξιοπερίεργη εμμονή επαναλαμβάνει συνεχώς πως η "τρομοκρατία είναι παρακλάδι του κοινού εγκλήματος", άποψη με την οποία διαφωνούν ακόμα και οι συνάδελφοί του στο ΠΑΣΟΚ.

Η επόμενη... "βαθυστόχαστη" προσέγγιση του φαινομένου της επαναστατικής βίας εκφράζεται με τον ισχυρισμό ότι "δεν μπορούμε να λέμε ότι οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες ευθύνονται για την έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων...».

* Δεύτερον, η προβολή του αντάρτικου πόλης από μέρους του ως πολιτικής επαναστατικής δραστηριότητας που έχει αντίκρισμα σε αριθμούς των εκλογικών στατιστικών στοιχείων και των αποτελεσμάτων μιας σχετικής διαδικτυακής ψηφοφορίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, «στηρίζει την κοινωνική του πλειοψηφία, μόλις στο 30% του συνόλου των ψηφοφόρων». Ενώ για το γκάλοπ που έγινε από πολιτική ιστοσελίδα σημειώνει:

«Στην ερώτηση "πιστεύετε ότι η ένοπλη βία κάτω από τις σημερινές συνθήκες είναι αδικαιολόγητη ή δικαιολογημένη" το 34% από τους 24.091 που συμμετείχαν δήλωσε δικαιολογημένη, ενώ στην ερώτηση αν είναι πολιτικά ή όχι τα κίνητρα των ένοπλων οργανώσεων, πολλοί περισσότεροι από το 50% δήλωσαν ότι είναι πολιτικά».

* Τρίτον, το τσουβάλιασμα που γίνεται εκ μέρους των αρχών όλων των οργανώσεων και ομάδων μετά το 2003 υπό τον όρο νεοτρομοκρατία και οι σχετικές θεωρίες περί συγκοινωνούντων δοχείων. Ο «Ε.Α.» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι συνεχείς αναφορές πως "ο Επαναστατικός Αγώνας βρίσκεται πίσω από πολλές οργανώσεις", πως η άλφα ή η βήτα οργάνωση είναι "θυγατρική του Επαναστατικού Αγώνα", άποψη που εκφράζουν συχνά οι μπάτσοι μέσω των ΜΜΕ και που ασπάζονται και οι Αμερικάνοι. Οπως επίσης, και οι "βαθυστόχαστες διαπιστώσεις" από τον Χρυσοχοΐδη ότι "όλοι ίδιοι είναι που απλώς αλλάζουν ονόματα για να φαίνονται πολλοί»!

Ο άνθρωπος αυτός τελικά έχει πνιγεί μέσα στα ίδια τα ιδεοληπτικά του κατασκευάσματα και δεν αντιλαμβάνεται πόσο σαχλά αυτά δείχνουν. Είτε ο προαναφερθέντας διώκτης μας είναι απροκάλυπτα ωμός ψεύτης είτε παντελώς ηλίθιος και ανίκανος να δει τον καθαρά πολιτικό λόγο των κειμένων μας».

Και σε άλλη σημείο, για τον όρο νεοτρομοκρατία, η οργάνωση αναφέρει: «Αυτόν τον όρο βάζουν μπροστά όταν επιχειρούν δήθεν, να αναλύσουν το κοινωνικό φαινόμενο της ένοπλης δράσης στην εποχή μας, διαχωρίζοντάς τη σε "νεά" και "παλιά τρομοκρατία", με τη δεύτερη να παρουσιάζεται ότι "είχε κάποιο πολιτικό υπόβαθρο», σε αντίθεση με τη σημερινή που "δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά", "ότι είναι τυφλή", ότι "η ωμή βία είναι αυτοσκοπός" κ.λπ.

Απόπειρα διαχωρισμού

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως ήταν πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, όταν τη δεκαετία του '90 χρησιμοποίησε πρώτη φορά αυτό το διαχωρισμό στον ιδεολογικό πόλεμο που διεξήγαγε τότε εναντίον της 17 Νοέμβρη. Η ιδεολογική επίθεση εναντίον της συγκεκριμένης οργάνωσης εστίαζε στην αναφορά στην "παλιά και νέα οργάνωση", με τη "νέα να έχει χάσει τα πολιτικά της χαρακτηριστικά και την ιδεολογική της ταυτότητα με το πέρασμα των χρόνων"».

Ακόμη ο «Ε.Α.» καταρρίπτει τα αστυνομικά σενάρια διασύνδεσής του με τους «ληστές με τα μαύρα», με την υπόθεση Κεδίκογλου, τη δολοφονία Αμανατίδη, που εν πολλοίς έχουν αναλυθεί έως έωλα και από μερίδα του Τύπου.

Γενικότερα η οργάνωση είναι σαφές ότι επιδιώκει ένα σαφή διαχωρισμό της από τις λοιπές οργανώσεις και ομάδες που δρουν. Αλλά σαφέστερο είναι ότι τον δικαιούται με βάση τη συνολική αποτίμηση των ενεργειών και των κειμένων της. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νομοσχέδιο για τα καμένα δάση
«Αμνηστία» σε 200.000 αυθαίρετα!
Κλιματική αλλαγή
Φοβούνται «άσφαιρη» Κοπεγχάγη
Περιβάλλον
Κάτοικοι: «Οι βιομηχανίες ρυπαίνουν το Δέλτα Αξιού»
Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ
Οδηγώ και το... σκέφτομαι
Μικρασιατική καταστροφή
Ξανά η δίκη των έξι;
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εισήγηση για μικρότερη ποινή στον πλοίαρχο του «Σαμίνα»
Αναβολή και νέο κατηγορητήριο στη δίκη της Αγγελικής
Ελεύθεροι οι ληστές λόγω χρεών
Σήμερα η αγόρευση εισαγγελέα
Βλέπει ξανά ισόβια
Εκπαίδευση
Οπως πέρυσι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών
Εκστρατεία κατά της λογοκρισίας
Κινητοποιήσεις εργαζομένων
Δυναμικό «παρών» από συμβασιούχους στο κέντρο της Αθήνας
Οι stagiers έκλεισαν και τη Θεσσαλονίκη
Επαναστατικός Αγώνας
Προκήρυξη ταυτότητας από τον Ε. Αγώνα
Παιδική κακοποίηση
Παιδιά έρμαια βίας
«Ο πατέρας μου με βίαζε σχεδόν κάθε μέρα...»
Φρίκη και μηνύματα αισιοδοξίας
Υγεία
Η νέα γρίπη δείχνει τα... δόντια της
40 ημέρες στο «περίμενε» για επέμβαση καρδιάς στο «Παπανικολάου»
Το πεπτίδιο-οδηγός ανοίγει το δρόμο για νέα φάρμακα
Λίστα φαρμάκων ξανά, με πάγωμα τιμών και έλεγχο συνταγογράφησης
Φως στη Σχολή Τυφλών
Άλλες ειδήσεις
«Στοπ» στην τσιμεντοποίηση της Μυκόνου
Ηράκλειο: τρίτη μέρα κατάληψης για τους 4 συλληφθέντες
Πέτρες-καδρόνια κατά αστυνομικών