Έντυπη Έκδοση

975 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, 4.172 ΣΥΝΟΛΙΚΑ * ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΤΙΚΟ * 14 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Η νέα γρίπη δείχνει τα... δόντια της

Τριπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης -975 σε όλη τη χώρα- ενώ ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τα 4.172, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η δραστηριότητα του ιού χαρακτηρίζεται έντονα αυξημένη, ενώ παρατηρείται συνωστισμός στα ιατρεία, λόγω του κόσμου που προσέρχεται για εξέταση με συμπτώματα γρίπης. Αλλάζουν επίσης και γίνονται αυστηρότερα τα κριτήρια με τα οποία θα κλείνουν πλέον σχολεία ή σχολικά τμήματα.

Επίσης ένα στα δύο ύποπτα δείγματα προς εξέταση είναι θετικό στον νέο ιό. Ενώ το ποσοστό αυτό ήταν, σύμφωνα με τον προηγούμενο εβδομαδιαίο απολογισμό, 40,7%, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε στο 52,7%. Μεγάλη όμως αύξηση παρουσιάζουν και οι περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζουν επιπλοκές εξαιτίας της νέας γρίπης, καθώς σήμερα 14 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές, οι περισσότεροι σε κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται ότι μόνο οι μισοί έχουν υποκείμενη νόσο.

Την τρίτη ημέρα εμβολιασμού, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, εμβολιάστηκαν 2.222 άτομα, με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων να φτάνει επισήμως τους 6.298 σε κρατικά, πανεπιστημιακά, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία, κυρίως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και ορισμένοι χρονίως πάσχοντες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, επίσημα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα.

Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο για την Πανδημία αποφάσισε χθες ότι τα αντι-ιικά φάρμακα tamiflu και relenza που χορηγούνται για τα συμπτώματα της νέας γρίπης θα χορηγούνται και πάλι από τα φαρμακεία. Μέχρι τώρα οι ασθενείς μπορούσαν να τα παίρνουν μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τώρα θα μπορούν να τα προμηθεύονται με συνταγή γιατρού από τα φαρμακεία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, συζητήθηκε το θέμα του κλεισίματος σχολείων και σχολικών τάξεων λόγω γρίπης και καθορίστηκαν νέα κριτήρια. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, μία τάξη ή ένα τμήμα σχολείου θα κλείνει όταν υπάρχουν πάνω από 4 περιστατικά γριπώδους συνδρομής (μέχρι σήμερα μία τάξη ή ένα τμήμα σχολείου έκλεινε αν υπήρχαν 5 απουσίες ανεξαρτήτως αιτιολογίας), ενώ ένα σχολείο θα κλείνει όταν είναι κλειστό το 1/3 των τάξεών του. Επίσης, όταν κλείνει το 1/3 των σχολείων ενός νομού, τότε θα κλείνουν όλα τα σχολεία του νομού. *

Σε κρίσιμη κατάσταση 26χρονος

Ενας 26χρονος άνδρας που νόσησε από το νέο ιό γρίπης παρουσίασε χθες σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο ασθενής είναι διασωληνωμένος, ενώ η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Σχετικά θέματα: Υγεία
40 ημέρες στο «περίμενε» για επέμβαση καρδιάς στο «Παπανικολάου»
Το πεπτίδιο-οδηγός ανοίγει το δρόμο για νέα φάρμακα
Λίστα φαρμάκων ξανά, με πάγωμα τιμών και έλεγχο συνταγογράφησης
Φως στη Σχολή Τυφλών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νομοσχέδιο για τα καμένα δάση
«Αμνηστία» σε 200.000 αυθαίρετα!
Κλιματική αλλαγή
Φοβούνται «άσφαιρη» Κοπεγχάγη
Περιβάλλον
Κάτοικοι: «Οι βιομηχανίες ρυπαίνουν το Δέλτα Αξιού»
Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ
Οδηγώ και το... σκέφτομαι
Μικρασιατική καταστροφή
Ξανά η δίκη των έξι;
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εισήγηση για μικρότερη ποινή στον πλοίαρχο του «Σαμίνα»
Αναβολή και νέο κατηγορητήριο στη δίκη της Αγγελικής
Ελεύθεροι οι ληστές λόγω χρεών
Σήμερα η αγόρευση εισαγγελέα
Βλέπει ξανά ισόβια
Εκπαίδευση
Οπως πέρυσι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών
Εκστρατεία κατά της λογοκρισίας
Κινητοποιήσεις εργαζομένων
Δυναμικό «παρών» από συμβασιούχους στο κέντρο της Αθήνας
Οι stagiers έκλεισαν και τη Θεσσαλονίκη
Επαναστατικός Αγώνας
Προκήρυξη ταυτότητας από τον Ε. Αγώνα
Παιδική κακοποίηση
Παιδιά έρμαια βίας
«Ο πατέρας μου με βίαζε σχεδόν κάθε μέρα...»
Φρίκη και μηνύματα αισιοδοξίας
Υγεία
Η νέα γρίπη δείχνει τα... δόντια της
40 ημέρες στο «περίμενε» για επέμβαση καρδιάς στο «Παπανικολάου»
Το πεπτίδιο-οδηγός ανοίγει το δρόμο για νέα φάρμακα
Λίστα φαρμάκων ξανά, με πάγωμα τιμών και έλεγχο συνταγογράφησης
Φως στη Σχολή Τυφλών
Άλλες ειδήσεις
«Στοπ» στην τσιμεντοποίηση της Μυκόνου
Ηράκλειο: τρίτη μέρα κατάληψης για τους 4 συλληφθέντες
Πέτρες-καδρόνια κατά αστυνομικών