Έντυπη Έκδοση

Στην γκρίζα ζώνη του καπιταλισμού

«ΘΕΕ ΜΟΥ, να μας οδηγείς» είναι η φράση στα λατινικά πάνω στην ασπίδα που κρατάνε δύο γρύπες, τα θηρία της μυθολογίας με κεφάλι αετού και σώμα λιονταριού, που στολίζουν τη σημαία του City of London Corporation, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο φορολογικός παράδεισος στα νησιά Καϊμάν έχεις τις απαρχές του στη βοήθεια που πρόσφεραν οι ψαράδες σε δέκα βρετανικά πλοία που είχαν προσαράξει σε ξέρα το 1794. Η κόρη ενός ιρλανδού αστυνομικού από τη Νέα Υόρκη, μια κομψή και αγέρωχη οικονομική διευθύντρια, που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες της «Vogue», η Εριν Κάλαν, ήταν η υπεύθυνη για την οικονομική βόμβα στα θεμέλια της Lehman Brothers που προκάλεσε την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ. Η τούρτα με μαρέγκα και κιρς, σπεσιαλιτέ του φημισμένου ζαχαροπλαστείου Etter στην κωμόπολη Τσουνγκ της Ελβετίας, είναι η μοναδική απόλαυση που επιτρέπει στον εαυτό του ο συντηρητικός Στιβ Νιούμαν, ο αμερικανός επικεφαλής της Transocean, της εταιρείας που η πλατφόρμα της βούλιαξε στον Κόλπο του Μεξικού προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Ο Μαρκ Ρος είναι παθιασμένος με τέτοιες γοητευτικές λεπτομέρειες. Αυτές είναι που μετατρέπουν στα βιβλία του τον σύγχρονο «καπιταλισμό της καταστροφής» από ένα χαοτικό οικονομικό σύστημα σε υπόθεση μιας χούφτας άπληστων ανθρώπων. Στη νέα του έρευνα ο βέλγος δημοσιογράφος που έγινε διάσημος με το μπεστ σέλερ του «Η τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο» συνεχίζει την περιπλάνησή του στην γκρίζα ζώνη του καπιταλισμού. Η νέα του έρευνα με τίτλο «Καπιταλισμός εκτός νόμου - Η οικονομία του παρασκηνίου» (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Αριστέα Κομνηνέλλη) είναι ένα ταξίδι στους φορολογικούς παραδείσους από τα νησιά Καϊμάν ως το Χονγκ Κονγκ, όπου πραγματοποιούνται οι ύποπτες συναλλαγές τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών αλλά και στα πολυτελή γραφεία των μητροπόλεων όπου οι οίκοι αξιολόγησης κρατάνε στα χέρια τους χώρες και κυβερνήσεις.

Φυσικά δεν ξεχνάει και την Ελλάδα, όπου διηγείται την αμηχανία του, όταν στην παρουσίαση του προηγούμενου βιβλίου του βρέθηκε μπροστά σε ένα κοινό που ήταν πεπεισμένο ότι υπήρχε μια «αγγλοσαξονική συνωμοσία» πίσω από τη διαρκή υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων. Αλλά η ελληνική περίπτωση δεν είναι παρά μια λεπτομέρεια σε ένα σύστημα όπου ακόμα και η μελλοντική αγροτική παραγωγή του πλανήτη παίζεται στο χρηματιστήριο, με τις επενδυτικές εταιρείες να καθορίζουν τις τιμές των τροφίμων.

Για το μέλλον, ο Ρος κάθε άλλο παρά αισιόδοξος δείχνει. Στα συμπεράσματα που κλείνουν τη μελέτη του είναι σαφής. Οσο η ύφεση θα γιγαντώνεται σε διεθνή κλίμακα τόσο οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες θα κινούνται στη σκιά του συστήματος, όπου δεν ισχύουν οι ρυθμιστικοί κανόνες. Και όπως προειδοποιεί, χωρίς την βούληση των πολιτικών δυνάμεων να «καθαρίσουν» το τοπίο, το σύστημα θα ξαναβρεθεί σε μια ακόμα πιο καταστροφική δίνη κατάρρευσης της οικονομίας. Ενώ αυτοί που θα πληρώσουν θα είναι ξανά οι λαοί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Ορκισμένος αμφισβητίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Χορός
Αλβιν Εϊλι, η νέα γενιά
Εικαστικά
Στο ΜΟΜΑ δυο, δυο
Κινηματογράφος
Οι Έλληνες στο επίκεντρο
Συνέντευξη: Σάρα Ντράιβερ
«Δεν υπάρχει σοβαρή κουλτούρα σήμερα»
Θέατρο
Διπλός Μπέκετ στο «Τόπος Αλλού»
Το κουαρτέτο των απελπισμένων
Μουσική
Η ιστορία ενός άλμπουμ
Βιβλίο
Ορκισμένος αμφισβητίας
Στην γκρίζα ζώνη του καπιταλισμού
Άλλες ειδήσεις
«Κοντινό» σε τέσσερα πρόσωπα