Έντυπη Έκδοση

Εικαστικά

ΔΕΙΤΕ

* Υστερα από δεκάχρονη απουσία ο ζωγράφος Γιάννης Τζερμιάς επιστρέφει με τη σειρά «Οιδίπους: Εικόνες μετά την τύφλωση», κλείνοντας τον κύκλο των έργων που αναφέρονται σε τραγωδίες. Η νέα του δουλειά παραπέμπει στην αιώνια πάλη και εναλλαγή του φωτός και του σκότους. Εγκαίνια την Πέμπτη στη Μέδουσα (Ξενοκράτους 7).

* Εχουν διαφορετική αφετηρία, εκθέτουν όμως μαζί στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος-Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11) μέχρι τις 3/12. Η Ελένα Παπαδημητρίου με την ενότητα «Συνομιλίες» (φωτ.), ζωντανεύει μορφές και φιγούρες και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τρισδιάστατου ζωγραφικού σύμπαντος. Η Αρτεμις Κατσαμπάνη με ζωγραφική και κατασκευές («Ran- Χάος») προβάλλει κυρίως αισθήσεις μέσα από συγκεχυμένες εικόνες χρώματος.

* «Ανθρωπος στο χώρο»: Η πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Χαλκιαδάκη εγκαινιάζεται την Τρίτη στο «About» (Μιαούλη 18, Ψυρρή ). Μέσα από μια πορεία 12 χρόνων παρουσιάζει έργα που καταγράφουν και εξερευνούν τη σχέση της ανθρώπινης παρουσίας με το χώρο.

* Με λυρισμό και αρμονία ο Αριστείδης Πατσόγλου συνδυάζει τη μορφή, τη σκιά και το φως στα έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και στα ψηφιδωτά του και τα εκθέτει στην αίθουσα τέχνης «Ανώνυμος» (Αλκμεωνιδών 8), μέχρι τις 15/12.

ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΙΚΗ αυτοβιογραφία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αναδρομική έκθεση του Νίκου Χουλιαρά «Τα πίσω δωμάτια του νου» στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. Μνήμες από το παρελθόν, παιδικοί φόβοι, παλιοί έρωτες, αγαπημένοι φίλοι προβάλλουν σε σκοτεινό τοπίο, σαν σκιές που κυνηγιούνται με το φως.

Πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε μια έκθεση όλες οι πτυχές του έργου του Νίκου Χουλιαρά, με έμφαση στην εικαστική του δημιουργία και με προεκτάσεις στην πολύχρονη θητεία του στην ποίηση, τη συγγραφή, αλλά και τη σύνθεση και ερμηνεία τραγουδιών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

* ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ τα κορίτσια της οδού Αθηνάς, τα σκυλάδικα, το λάιφσταϊλ της κοσμικής νύχτας, από την άλλη το αστικό τοπίο, τα νησιώτικα πανηγύρια, διαδηλώσεις στον δρόμο... «Ενας κόσμος χωρίς περιθώρια», όπως τον αποτύπωσε ο γνωστός φωτογράφος Σπύρος Στάβερης, παρουσιάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 4 Δεκεμβρρίου, σε επιμέλεια Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

* Με ποιους τρόπους η εικόνα εμφανίζει ή αποκρύπτει την πραγματικότητα, δημιουργώντας χαρακτηριστικά διαθλασμένης ή αναληθούς ταυτότητας; Τριάντα φοιτητές από πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας καθώς και της Μέσης Ανατολής εστιάζουν στο θέμα με την έκθεση «Η φωτογραφία ως μέσο δημιουργίας ή ανατροπής στερεοτύπων», που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βίλα Καπαντζή-Βασ. Ολγας 108), μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.

* Επί τρία χρόνια η Κατερίνα Μουρατίδη κατέγραφε με το φακό της πορτρέτα ανθρώπων από 43 χώρες, που ανήκουν στους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης: εργάτες, φοιτήτριες, εκτροφείς ταράνδων, ιθαγενείς της αμερικανικής ηπείρου, επιστήμονες, χριστιανούς, άθεους, επαναστάτες. Σε όλους έθετε την ερώτηση: «Γιατί κάνεις αυτό που κάνεις;», που αποτέλεσε και τον τίτλο της έκθεσής της στο Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16). Στις απαντήσεις τους υπάρχει ένα κοινό γνώρισμα: η βεβαιότητα ότι για την επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη είναι απαραίτητη μια αλλαγή των συνειδήσεων.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ CERN

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ με επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον φιλοξενείται στην Ελληνογερμανική Αγωγή (Δημ. Παναγέα, Παλλήνη) μέχρι τις 27/11. «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας» ενημερώνει για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ερευνας (CERN) και τα τέσσερα βασικά πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να δουν ένα μοντέλο του LHC υπό κλίμακα, που αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη και τη γέννηση του σύμπαντος.

Η φιλοξενία της έκθεσης πρώτη φορά σε σχολικό περιβάλλον φιλοδοξεί να βοηθήσει στην κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργίας του επιταχυντή. Μάλιστα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν, μέσω μιας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων, πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώνονται σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ η ξενάγηση μαθητών και καθηγητών γίνεται στο πλαίσιο καθορισμένων εκπαιδευτικών επισκέψεων. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 9.00-18.00, Σάββατο και Κυριακή: 10.00-18.00. Πληροφορίες: 210-8176790 (Ελευθερία Τσουρλιδάκη).

ΓΗΙΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

ΠΩΣ ΖΕΙΣ μετά το κενό που αφήνει η απώλεια; Αυτό το συναίσθημα αποτέλεσε αφετηρία για να δημιουργήσει η ζωγράφος Μαρία Καραλουκά την ενότητα «Μνημοσύνη», που θα παρουσιάζεται από αύριο στο «Αέναον» (Κατεχάκη 70). «Σκληρή και ταυτόχρονα ευαίσθητη, η Μαρία Καραλουκά αποτυπώνει στα έργα της το "σαρκαστικό" χαμόγελο των γηρατειών και του χρόνου, αφαιρώντας μας παράλληλα τη δυνατότητα να αποστρέψουμε το βλέμμα», σημειώνει η εικαστικός Θεοδοσία Παπαδοπούλου. «Μας τραβά σαν μαγνήτης, κοφτερός όπως ένα μαχαίρι, μας ωθεί να δεχθούμε την οδυνηρή αλλά εξόριστη πραγματικότητα του γήινου χρόνου».

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΠΟΥ 200 έργα ζωγραφικής που καταγράφουν την πορεία και τις εκφάνσεις της ελληνικής τέχνης από τον «Ακαδημαϊσμό του Μονάχου έως τις σύγχρονες αναζητήσεις», παρουσιάζει η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, στο Μεταξουργείο (Λεωνίδου και Μυλλέρου).

Πρόκειται για γνωστά και άγνωστα έργα από τις συλλογές της που αποτυπώνουν τη θερμή υποδοχή του ακαδημαϊσμού στο τέλος του 19ου αιώνα, τα ανατρεπτικά αιτήματα της μοντερνικότητας, τους έλληνες θιασώτες του εξπρεσιονισμού, του υπερρεαλισμού και της αφαίρεσης όσο και τις μα-ρτυρίες νεότερων εικαστικών.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα των Γ. Στέρη, Χρ. Δαγκλή, Γ. Ιακωβίδη, Κ. Παρθένη, Στ. Βότση, Γ. Μπουζιάνη, Ο. Ζούνη, Δ. Σκουλάκη, Σπ. Παπαλουκά κ.ά. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενα ταξιδάκι στην τέχνη» (Πληροφορίες στο τηλ.: 210-3313038).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Ατζέντα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Χορός
Αλβιν Εϊλι, η νέα γενιά
Εικαστικά
Στο ΜΟΜΑ δυο, δυο
Κινηματογράφος
Οι Έλληνες στο επίκεντρο
Συνέντευξη: Σάρα Ντράιβερ
«Δεν υπάρχει σοβαρή κουλτούρα σήμερα»
Θέατρο
Διπλός Μπέκετ στο «Τόπος Αλλού»
Το κουαρτέτο των απελπισμένων
Μουσική
Η ιστορία ενός άλμπουμ
Βιβλίο
Ορκισμένος αμφισβητίας
Στην γκρίζα ζώνη του καπιταλισμού
Άλλες ειδήσεις
«Κοντινό» σε τέσσερα πρόσωπα