Έντυπη Έκδοση

ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

2012: Ενα βαπόρι φόροι

Ο λογαριασμός για το 2012 εκδόθηκε. Το τελικό ποσό; Φόροι 49,5 δισ., 4,8 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2011. Ελληνίδες, Ελληνες... ξηλωθείτε. Και προσέξτε. Μην σας περάσει από το μυαλό ότι θα αποφύγετε έστω και ένα από τα χαράτσια που σας περιμένουν.

Η «εγγύηση» του υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα επιβληθούν και νέα μέτρα το 2012 ισχύει υπό μια βασική προϋπόθεση: Οτι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις σε έναν κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος στηρίζεται σε παραδοχές που μπορεί να αμφισβητήσει ακόμη και πρωτοετής φοιτητής οικονομικού πανεπιστημίου. Τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξηθούν 10,7% σε μια χρονιά που το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,8%, πάνω από το 20% του εργατικού δυναμικού θα υποστεί μείωση εισοδήματος, ενώ η ανεργία θα εκτοξευτεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.

Το 2010 και το 2011, βιώσαμε τις συνέπειες από τη μανία επιβολής νέων έμμεσων φόρων. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% και 23%, η εκτόξευση του φόρου στη βενζίνη και το πετρέλαιο, η μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και η εκτόξευση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ήρθαν για να μείνουν. Το 2012 θα είναι η χρονιά διόγκωσης της άμεσης φορολογίας καθώς:

*Ψαλιδίζονται καθαροί μισθοί και συντάξεις λόγω μείωσης του αφορολογήτου και είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης του 2012 μέσω των απολαβών μας.

*Εκτοξεύεται το ποσό του φόρου που θα πληρώσουμε με το εκκαθαριστικό του 2012 λόγω της ενίσχυσης των τεκμηρίων, της κατάργησης της έκπτωσης για τις αποδείξεις, του ψαλιδίσματος των φοροαπαλλαγών αλλά και της εφαρμογής νέας φορολογικής κλίμακας. Μέσω του εκκαθαριστικού της επόμενης χρονιάς, θα κληθούμε να πληρώσουμε και την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011.

Συνολικά, οι άμεσοι φόροι θα εκτοξευτούν στα 22,27 δισ. ευρώ από 17,85 δισ. ευρώ το 2011. Το πρόσθετο φορολογικό βάρος, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, θα κληθούν να επωμισθούν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς οι επιχειρήσεις, λόγω της νέας κάμψης των κερδών, θα εισφέρουν 20% λιγότερους φόρους σε σχέση με το 2011 (1,89 δισ. ευρώ το 2012 από 2,4 δισ. ευρώ το 2011, δηλαδή 518 εκατ. ευρώ λιγότερα).

Από τους φόρους στα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 2,45 δισ. ευρώ. Πώς θα επιτευχθεί η αύξηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη κατηγορία κατά... 247% σε σχέση με το 2011; Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για να εισπράξει την επόμενη χρονιά... πολλούς φόρους κατοχής ακίνητης περιουσίας:

*Το χαράτσι της ΔΕΗ το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 2,2 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2011. Το τέλος για το 2012 θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Μάιο του 2012. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να πληρώσουμε και την δεύτερη δόση από το τέλος του 2011. Κρυφό «όπλο» μαζικής φορολόγησης για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (η οποία προαναγγέλλεται μέσα από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού). Ενεργοποίηση νέων τιμών ζώνης το 2012 σημαίνει αυτομάτως και αύξηση στο χαράτσι της ΔΕΗ σε ποσοστό που φτάνει και στο 33%.

*Μέσα στο 2012 αναμένεται να εισπραχθεί ο ΦΑΠ του 2010 (αφορά τα ακίνητα που είχαμε στην κατοχή μας την 1η Ιανουαρίου του 2010) αλλά και του 2011 (για τα ακίνητα που κατείχαμε την 1η Ιανουαρίου του 2011).

*Εκκρεμότητα υπάρχει και με την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οποία κανονικά θα έπρεπε να έχει εισπραχτεί από το 2010.

*Την 1η Ιανουαρίου 2012 γεννάται νέα φορολογική υποχρέωση για την καταβολή του ΦΑΠ έτους 2012. Ο φόρος αυτός (που αφορά την ατομική ακίνητη περιουσία ύψους άνω των 200.000 ευρώ) θα είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2011 αν οι αντικειμενικές αξίες αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Κρατικός προϋπολογισμός
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Κρατικός προϋπολογισμός
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Για το ίδιο θέμα
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
Επιβολή προστίμων για το θεαθήναι με ψίχουλα εισπράξεων
Ερχεται και τρίτο «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο Λουκάς πάει... Ευρώπη
Η τρόικα ψάχνει για «υπογραφές»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σκηνικό
Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Ασφαλιστικά ταμεία
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Δημόσιο
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ
Περιμένοντας τον Γιώργο
Εκλογές
Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία
Συνέντευξη: Ηλία Μόσιαλου
«Ριζικές αλλαγές σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικό σύστημα»
Βουλή
Περικοπές και στο Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία
Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Επιστολή αντί της υπογραφής
Συνεντεύξεις
Η πάλη των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
Θέλει έργο από τους... υπουργούς του
Χτύπησε άσχημα στην Ευρώπη
Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου
ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους
ΚΚΕ
Εξοδο απ' το ευρώ βλέπει ο Περισσός