Έντυπη Έκδοση

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα

Υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης και ανεργίας η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή έναν προϋπολογισμό που επιβάλλει νέα λαίλαπα φόρων και περικοπών δαπανών 11,8 δισ. ευρώ σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο λόγος για νέα φέσια αξίας 10,2 δισ. ευρώ που συσσώρευσε το κράτος και τώρα πρέπει να πληρώσει. Η δαπάνη καταγράφεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Δεν επιβαρύνει λογιστικά το έλλειμμα αλλά προσμετράται κατ' ευθείαν στο χρέος απομυζώντας το όφελος από το PSI και επιτείνοντας έτσι τα χρόνια λιτότητας.

Ο νέος προϋπολογισμός κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί έως την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης στις 8 και 9 Δεκεμβρίου. Ως παράρτημα στο νόμο κύρωσης του προϋπολογισμού θα κατατεθεί το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015 που θα δίνει μία πρώτη γεύση της πολυετούς λιτότητας που θα ακολουθήσει.

* Ο νέος προϋπολογισμός του 2012 πρέπει να εφαρμοστεί σε ένα πρωτόγνωρα δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το 2012 θα είναι για 5η συνεχή χρονιά ύφεσης, η οποία υπολογίζεται στο 2,8%. Αν αφαιρεθεί το όφελος από τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις, η εγχώρια ζήτηση θα περιοριστεί κατά 5,2%.

Η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 17,1% (από 15,4% φέτος σε εθνικολογιστική βάση εκτιμώμενη). Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα φτάσει στο 4,1% το 2012 και συνολικά στο 14% την τριετία 2010-2012. Την ίδια περίοδο η κατανάλωση του κράτους αναμένεται να περιοριστεί κατά 22,6%, οι επενδύσεις κατά 30,2% και οι θέσεις εργασίας κατά 9,8%

* Υπό αυτές τις συνθήκες θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα αξίας 11,8 δισ. ευρώ. Τα 5 δισ. ευρώ περίπου θα προέλθουν από αύξηση των εσόδων και τα υπόλοιπα από περικοπή δαπανών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσει ένας νόμος με τον οποίο θα επιβληθούν νέες περικοπές σε αποδοχές και συντάξεις, νέοι φόροι» εφ' όσον βέβαια «εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε ψηφίσει». Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συντάξεων και με νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό όποτε αυτές χρειαστούν.

Επίσης, δεσμεύεται από το μνημόνιο να καταστεί μόνιμο μέτρο το τέλος ακινήτων, ενώ ο νόμος για το μεσοπρόθεσμο προβλέπει δραστική περικοπή βασικών, αναπηρικών και προνοιακών συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, αύξηση αντικειμενικών αξιών, εξίσωση φόρων στα καύσιμα, νέο κύκλο εφεδρείας και απολύσεων στο Δημόσιο και λουκέτα σε ΔΕΚΟ και φορείς.

* Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που δεσμεύεται να φέρει πρωτογενές πλεόνασμα (1,1% του ΑΕΠ) και να μειώσει το χρέος (στο 145% του ΑΕΠ, λόγω του PSI).

* Παραδέχεται αύξηση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ φέτος ενώ για το 2012 (μετά το PSI) ο στόχος είναι για έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ. Χωρίς το PSI θα ήταν στο 6,7% του ΑΕΠ.

* Υπολογίζει το καθαρό «όφελος» από το PSI σε μόλις 2,8 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η μείωση στο ύψος των τόκων εκτιμάται, με βάση την ανάλυση του ΔΝΤ, ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ (σε ταμειακή βάση) για το 2012 και τα 13,6 δισ. ευρώ συνολικά για την περίοδο έως το 2014. Η διαφορά υπάρχει διότι μόνο για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων μετά το «κούρεμα» θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

* Βασίζεται σε αύξηση των εσόδων κατά 8,3%, στα 59,2 δισ. ευρώ, λόγω της νέας φοροεπιδρομής αλλά και του δικαιώματος άντλησης αναδρομικά κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία. Στηρίζεται και στην περικοπή των δαπανών κατά 8,3%, στα 64,8 δισ. ευρώ. Οι τόκοι περιορίζονται κατά 3,1 δισ. ευρώ, οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού κατά 1,6 δισ. και οι άλλες λειτουργικές και κοινωνικές δαπάνες κατά 1,4 δισ. ευρώ.

* Από τώρα προβλέπεται αποθεματικό 1 δισ. για την «αντιμετώπιση αποκλίσεων κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού», ενώ για καταπτώσεις εγγυήσεων υπολογίζονται φέτος 1,5 δισ. ευρώ και το 2012 σε 1,6 δισ. ευρώ.

* Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τελικά πετσοκόβεται ξανά. Θα είναι τελικά κατά 18,5% μειωμένο συγκριτικά με το 2010, στα 6,89 δισ. ευρώ, και το 2012 θα αυξηθεί κατά 11,8%, στα 7,7 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στην αρχή του 2010 και με το ΕΣΠΑ στα... σπάργανα ήταν στα 10,3 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Για το ίδιο θέμα
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο Λουκάς πάει... Ευρώπη
Η τρόικα ψάχνει για «υπογραφές»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σκηνικό
Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Ασφαλιστικά ταμεία
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Δημόσιο
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ
Περιμένοντας τον Γιώργο
Εκλογές
Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία
Συνέντευξη: Ηλία Μόσιαλου
«Ριζικές αλλαγές σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικό σύστημα»
Βουλή
Περικοπές και στο Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία
Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Επιστολή αντί της υπογραφής
Συνεντεύξεις
Η πάλη των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
Θέλει έργο από τους... υπουργούς του
Χτύπησε άσχημα στην Ευρώπη
Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου
ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους
ΚΚΕ
Εξοδο απ' το ευρώ βλέπει ο Περισσός