Έντυπη Έκδοση

Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης

Μία εβδομάδα πριν λήξει η προθεσμία για την κατάρτιση καταστάσεων εφέδρων, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η εφαρμογή της έχει πολλά προβλήματα.

Το πρώτο είναι ότι το μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν καθεστώς προσυνταξιοδότησης για όλο το φάσμα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με τα ίδια κριτήρια, λόγω διαφορετικών ασφαλιστικών ταχυτήτων. Το δεύτερο, σημαντικό για τη λειτουργία των υπηρεσιών, είναι ότι, εάν εφαρμοστεί σαρωτικά, η χώρα μπορεί να μείνει δίχως αερομεταφορές, αστικές συγκοινωνίες, ασφαλιστικά ταμεία. Και το τρίτο είναι το πρόβλημα του πολιτικού κόστους, που, όπως φάνηκε και πάλι στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κανείς υπουργός δεν θέλει να αναλάβει προσωπικά.

Σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό, σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα ενταχθούν περίπου 15.000 υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος και συμπληρώνουν το 2013 δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, δηλαδή 35ετία. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυτή η γενική αρχή βρίσκει κενά στο ασφαλιστικό σύστημα. Για τους μηχανικούς των δημοσίων υπηρεσιών, κατώφλι συνταξιοδότησης είναι τα 60, ενώ για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου ή με προηγούμενη εργασία στον ιδιωτικό τομέα, το ΙΚΑ έχει κατώφλι τα 58 και γι' αυτούς τους υπαλλήλους η εφεδρεία στα 53 δεν μπορεί να αποτελέσει προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Το θέμα θα διευκρινιστεί με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Η άλλη όψη αυτού του προβλήματος είναι οι συνέπειες που θα έχει η εφεδρεία σε κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας παραδέχθηκε ότι δημιουργούνται μεγάλα κενά και στις συγκοινωνίες όπου είχε προηγηθεί το κύμα των αναγκαστικών μετατάξεων αλλά και στην πολιτική αεροπορία, όπου η εφεδρεία θα αποψιλώσει την υπηρεσία από έμπειρα στελέχη. Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τους τομείς της ευθύνης τους (Κουτρουμάνη, Σκανδαλίδη, Βορίδη κ.ά.). Το συμπέρασμα ήταν ότι πρέπει να επανεξεταστούν αυτές οι παράμετροι και τις επόμενες μέρες αναμένεται σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών υπό τον Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία ανασυγκρότησης όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Αποφασίστηκε επίσης να συνυπολογιστεί ο αυξημένος αριθμός των υπαλλήλων που θα βγουν σε σύνταξη, ίσως και περισσότεροι από 50.000. Πάντως, ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα βγουν στην εφεδρεία, εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει από την τρόικα. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 27 Νοεμβρίου και την κατάρτιση των καταστάσεων και τις εισηγήσεις των επιτροπών αναδιοργάνωσης των υπουργείων.

Κύμα ενστάσεων αναμένεται στην κατηγορία υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης με μικρή προϋπηρεσία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι χιλιάδες υπάλληλοι δεν έχουν δώσει στοιχεία προϋπηρεσίας στην επικαιροποίηση της απογραφής. Καταιγιστικές είναι και οι αντιδράσεις από τις ειδικές κατηγορίες (υπάλληλοι με αναπηρία ή με προστατευόμενα μέλη ανάπηρα, πολύτεκνοι, προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών) που, ενώ εξαιρούνται από το μέτρο, πρέπει να υποβάλουν στοιχεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Για το ίδιο θέμα
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο Λουκάς πάει... Ευρώπη
Η τρόικα ψάχνει για «υπογραφές»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σκηνικό
Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Ασφαλιστικά ταμεία
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Δημόσιο
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ
Περιμένοντας τον Γιώργο
Εκλογές
Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία
Συνέντευξη: Ηλία Μόσιαλου
«Ριζικές αλλαγές σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικό σύστημα»
Βουλή
Περικοπές και στο Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία
Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Επιστολή αντί της υπογραφής
Συνεντεύξεις
Η πάλη των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
Θέλει έργο από τους... υπουργούς του
Χτύπησε άσχημα στην Ευρώπη
Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου
ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους
ΚΚΕ
Εξοδο απ' το ευρώ βλέπει ο Περισσός