Έντυπη Έκδοση

Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ

Οι πανηγυρισμοί ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ της περασμένης Τετάρτης για την υπερψήφιση της κυβέρνησης Παπαδήμου επισκίασαν τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε ένα μεγάλο τμήμα του και αφορούν κυρίως στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου, συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και μειονοτικά στελέχη του κόμματος στη Θράκη.

Υπήρχαν, βέβαια, και οι δύο αρνητικές ψήφοι βουλευτών και μία φραστική διαφοροποίηση του Χ. Καστανίδη. Ο τελευταίος, παρ' ότι υπερψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου, επιχείρησε να εκφράσει ρητορικά από το βήμα της Βουλής την αντίθεσή του για τη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντάς τη «ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης». Κίνηση που δεν τον άφησε στο απυρόβλητο, όμως, καθώς δέχθηκε κριτική ότι το κάνει για την προσωπική του προβολή.

Ο μειονοτικός βουλευτής, Τσετίν Μάνταζι, που καταψήφισε, δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμπλεύσει «χέρι χέρι με το ΛΑΟΣ», ενώ στελέχη της μειονότητας ανέφεραν στην «Κ.Ε.» ότι «οι βουλευτές του Γ. Καρατζαφέρη έχουν κάνει αρκετές φορές ερωτήσεις στη Βουλή με τις οποίες τον εξύβρισαν, τον συκοφάντησαν και τον στοχοποίησαν».

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Χρήστος Κατσούρας, στην ομιλία του εξήγησε αναλύοντας και επιχειρηματολογώντας γιατί δεν μπορεί να ψηφίσει μία κυβέρνηση που σχηματίστηκε κατόπιν αφόρητης πίεσης της «μιντιακής δημοκρατίας» που επιβλήθηκε «εξωγενώς» και αποτελεί «κακό οιωνό για όσα θα ακολουθήσουν», όπως κακό οιωνό χαρακτήρισε και τον «διασυρμό των θεσμών».

Υπονόησε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μία πολιτική κυβέρνηση και δήλωσε ότι γι' αυτόν είναι προφανές ότι ως πολιτικός δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση.

Με ακόμα πιο έντονο τρόπο εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου 101 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και μέλη του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου, τα οποία σε επιστολή τους τη χαρακτήρισαν «κυβέρνηση της διαπλοκής για τη σωτηρία του μνημονίου και όχι του λαού, που επιβλήθηκε με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Οπως δηλώνει ο νομικός και μέλος του Ε.Σ του ΠΑΣΟΚ, Θέμης Τζήμας, που συνυπογράφει το κείμενο, «αντί η κυβέρνηση να αποφασίσει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, επέλεξε τη λύση που υπέδειξε το παρασιτικό κεφάλαιο της χώρας». «Σήμερα, περνάμε στη φάση κατά την οποία οι εξωθεσμικοί κύκλοι ορίζουν άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, προσπαθώντας να διαμορφώσουν όπως επιθυμούν το παρόν και το μέλλον του λαού μας» αναφέρουν τα 101 στελέχη, μη διστάζοντας να καταγγείλουν ως «φερέφωνα της διαπλοκής» τους δεξιούς βουλευτές (και) εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Τον όρο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» υιοθετεί και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος δηλώνει για τον Λ. Παπαδήμο ότι «ήταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας όταν έγινε το πλιάτσικο στο Χρηματιστήριο και τα θαλασσοδάνεια».

Σε επιστολή του, με την ιδιότητά του μέλους του Ε.Σ, και ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε τη διαφωνία του για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, μίλησε για «απενοχοποίηση της ακροδεξιάς», χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «πολιτικό ατόπημα» του Γ. Παπανδρέου.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις και από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, μιλώντας στην «Κ.Ε.» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου «κυβέρνηση που στήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα» και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν αυταπάτες. «Ενα από τα χτυπήματα που περιμένουμε είναι η κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης, αλλά εμείς δεν δίνουμε ούτε μία ώρα ανοχής σε αυτήν την κυβέρνηση».

Στο ίδιο πνεύμα και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Στάβη Σαλουφάκου, δηλώνει ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε για να εφαρμόσει καλύτερα όσα απαιτεί η τρόικα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό. Το μόνο που μένει είναι να πιέσουμε με τους αγώνες μας για να μην περάσει αυτή η πολιτική».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
ΛΑΟΣ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Περιμένοντας τον Γιώργο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο Λουκάς πάει... Ευρώπη
Η τρόικα ψάχνει για «υπογραφές»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σκηνικό
Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Ασφαλιστικά ταμεία
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Δημόσιο
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ
Περιμένοντας τον Γιώργο
Εκλογές
Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία
Συνέντευξη: Ηλία Μόσιαλου
«Ριζικές αλλαγές σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικό σύστημα»
Βουλή
Περικοπές και στο Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία
Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Επιστολή αντί της υπογραφής
Συνεντεύξεις
Η πάλη των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
Θέλει έργο από τους... υπουργούς του
Χτύπησε άσχημα στην Ευρώπη
Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου
ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους
ΚΚΕ
Εξοδο απ' το ευρώ βλέπει ο Περισσός