Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΤΡΟΪΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία

Τον άξονα γύρω από τον οποίο εκτυλίσσεται το γαϊτανάκι πολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων φαίνεται ότι αποτελεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ονειρεύονται κάτι τέτοιες στιγμές, αλλά ορισμένοι κύκλοι άλλα απεργάζονται. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ονειρεύονται κάτι τέτοιες στιγμές, αλλά ορισμένοι κύκλοι άλλα απεργάζονται. Παρά τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για την 19η Φεβρουαρίου, η ημερομηνία των εκλογών εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη. Εντός των ημερών μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται «κίνημα» βουλευτών (κυρίως) του ΠΑΣΟΚ με βασικό αίτημα την επιμήκυνση του χρόνου της μεταβατικής κυβέρνησης.

Υπέρ της παράτασης της διάρκειάς της είναι και η τρόικα, η οποία πιέζει γι' αυτό, όπως και οι τραπεζίτες και αρκετά ΜΜΕ, που έχουν πάρει εξαρχής θέση, ζητώντας περισσότερο χρόνο.

ΗΝ.Δ., μέχρι στιγμής, επιμένει ότι επιθυμεί εκλογές σε τρεις μήνες, ενώ και τα δύο κόμματα της αριστεράς, ΚΚΕ και Συνασπισμός, απαιτούν άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει την κοινωνία με τις αποφάσεις της.

«ΟΑ. Σαμαράς σε κάθε ομιλία του αναφέρεται στη 19η Φεβρουαρίου και στους περιορισμένους χρονικούς ορίζοντες της κυβέρνησης» αναφέρει στην «Κ.Ε.» στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. και θυμίζει πώς επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία: «Αμέσως μετά τη συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου-Σαμαρά συναντήθηκαν οι δύο αντιπροσωπείες, του ΠΑΣΟΚ με τους Βενιζέλο, Σαχινίδη, Ζανιά και της Ν.Δ με τους Λαζαρίδη, Σταμάτη και Σταϊκούρα. Εκεί παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα για το PSI (ανταλλαγή ομολόγων) που εκτιμήθηκε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κι έτσι οι εκλογές μπορούν να γίνουν στις 19/2».

Τι θα γίνει όμως εάν το PSI δεν ολοκληρωθεί μέχρι τότε; «Αν πρόκειται για 1-2 εβδομάδες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως είναι για 2-3 μήνες, δεν θα δεχθούμε» απαντά ο συνεργάτης του Α. Σαμαρά.

Ο Α. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν πρέπει να υπογράψει τίποτα, αλλά να οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε εκλογές. «Η κυβέρνηση Παπαδήμου σχηματίστηκε για να προωθήσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αυτή όμως τώρα καταρρέει, οπότε ο ειδικός σκοπός για τη συγκρότησή της δεν υπάρχει» δηλώνει συνεργάτης του, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΝ θα εντείνει τις πιέσεις για άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Στο ΠΑΣΟΚ όμως, όπως και στο ΛΑΟΣ, υπήρχε εξαρχής απροθυμία για άμεση προσφυγή στις κάλπες, κάτι που δεν επιθυμεί ούτε ο Λ. Παπαδήμος.

Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν ήδη να προετοιμάζουν το έδαφος. Η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «ο χρόνος των εκλογών έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στην αντιμετώπιση δύο τεράστιων προβλημάτων, την απειλή της έσωθεν αναταραχής και ανομίας και την έξωθεν απειλή της αποβολής από την ευρωζώνη» και προσέθεσε ότι «είναι θέμα της Βουλής και προφανώς των αρχηγών των κομμάτων να διαπιστώσουν λήξη συναγερμού για την επιστροφή στα δεδομένα της κανονικής πολιτικής ζωής».

Ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση θα προλάβει να πραγματοποιήσει τους σκοπούς της στο χρόνο που έχει οριστεί. «Δεν είναι σαφές τι μπορεί να κάνει κανείς μέσα σε 95 ημέρες» είπε.

Στο ίδιο πνεύμα ο Ν. Αλευράς ανέφερε ότι «δεν πρέπει να βάζουμε σε μια κυβέρνηση χρονικό προσδιορισμό» ενώ ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης δήλωσε ότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης «σε μια κυβέρνηση που δεν εγκλωβίζεται στις 19 Φεβρουαρίου».

Παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου ζήτησε και ο Π. Ευθυμίου δηλώνοντας ότι «εκλογές πρέπει να γίνουν μόνον όταν ολοκληρωθεί και κατοχυρωθεί το έργο της». Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκφραστούν κι άλλοι βουλευτές με πιο οργανωμένο τρόπο, οι οποίοι με παρέμβασή τους θα ζητούν παράταση, ενώ αναμένεται να ενταθούν και οι πιέσεις της τρόικας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο Λουκάς πάει... Ευρώπη
Η τρόικα ψάχνει για «υπογραφές»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σκηνικό
Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Ασφαλιστικά ταμεία
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Δημόσιο
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ
Περιμένοντας τον Γιώργο
Εκλογές
Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία
Συνέντευξη: Ηλία Μόσιαλου
«Ριζικές αλλαγές σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικό σύστημα»
Βουλή
Περικοπές και στο Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία
Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Επιστολή αντί της υπογραφής
Συνεντεύξεις
Η πάλη των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
Θέλει έργο από τους... υπουργούς του
Χτύπησε άσχημα στην Ευρώπη
Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου
ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους
ΚΚΕ
Εξοδο απ' το ευρώ βλέπει ο Περισσός