Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου

Μία αποχώρηση, μία ψήφος κατά συνείδησιν, του βουλευτή Γρ. Ψαριανού (ήταν απών στην ψηφοφορία στη Βουλή), αντίθετη από την απόφαση του κόμματος για «κατά», τρεις επιστολές, δύο παραιτήσεις από την Κεντρική Επιτροπή και, συνακόλουθα, κατάσταση αναβρασμού συνθέτουν το εσωκομματικό σκηνικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, μετά την ταραχώδη ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή που προέκρινε το «όχι» στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.

Μπορεί να μην μπαίνει στη Δημοκρατική Αριστερά θέμα αλλαγής ηγεσίας, όμως ο Φώτης Κουβέλης δέχεται έντονες επικρίσεις από την αποχωρήσασα Βάσω Κιντή για πολιτική ακροβατικών ισορροπιών και για μετατροπή του κόμματος σε προεδρικό. Μπορεί να μην μπαίνει στη Δημοκρατική Αριστερά θέμα αλλαγής ηγεσίας, όμως ο Φώτης Κουβέλης δέχεται έντονες επικρίσεις από την αποχωρήσασα Βάσω Κιντή για πολιτική ακροβατικών ισορροπιών και για μετατροπή του κόμματος σε προεδρικό. Η καθηγήτρια φιλοσοφίας Βάσω Κιντή, ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ, στην επιστολή αποχώρησής της από το κόμμα επισημαίνει μεταξύ άλλων « αποχωρώ γιατί δεν μπορώ να συμπράττω και να υποστηρίζω μία πολιτική ακροβατικών ισορροπιών όπου ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός συνυπάρχει με την υπονόμευσή του και η μεταρρυθμιστική ρητορική με την άρνηση κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας». Και ασκεί σκληρή κριτική στο αίτημα για εκλογές, αναφέροντας ότι «είναι καταφανώς επιζήμιο σήμερα και εντελώς εκτός τόπου και χρόνου ακολουθώντας την πεπατημένη της λεγόμενης αριστερής αντιπολίτευσης που ενδιαφέρεται μόνο να καταγράφει ποσοστά έστω και σε ένα σκηνικό ερειπίων».

Μάλιστα προχωρεί και ένα βήμα παρακάτω, αφήνοντας αιχμές και για τον ίδιο τον Φ. Κουβέλη, υποστηρίζοντας ότι « η εσωτερική ζωή έχει προσλάβει χαρακτηριστικά προεδρικού κόμματος που περιθωριοποιεί κάθε απόπειρα άλλης γνώμης».

Σε συνομιλία με την «Κ.Ε.» η Βάσω Κιντή επεσήμανε ότι «δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν αναζητώ άλλη κομματική στέγη, αλλά οι κρίσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος, οι διαφωνίες που συναντούν τείχη προειλημμένων αποφάσεων, με οδηγούν εκτός κόμματος».

Ο Σ. Κουρουζίδης, παραιτηθείς από την Κεντρική Επιτροπή, έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος. Ο ίδιος δεν θέλησε να τη δημοσιοποιήσει χαρακτηρίζοντας την κίνησή του ως « απόλυτα προσωπική στάση, δεν θέλω να δώσω καμία συνέχεια, δεν με ενδιαφέρει να εμπλακώ σε κάτι άλλο».

«Δεν είμαι πολιτικός, δεν έχω φιλοδοξίες, αλλά η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να διαψεύσει τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν με την εμφάνισή της, ο φόβος μου είναι ότι ταλαντεύεται και θα χάσει την ευκαιρία» είπε στη «Κ.Ε.» ο πανεπιστημιακός Μ. Ματσαγγάνης, ο οποίος και είχε ανοίξει το χορό των παραιτήσεων.

Από διαφορετική οπτική έχει παρέμβει και ο Θ. Αθανασίου, ο οποίος με κείμενό του σε ιστοσελίδα (8/11) επεσήμανε ότι «μόνο αν αναιρεθεί ως αριστερά η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συναινέσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου», είχε επιτεθεί κατά της Ε.Ε., «είμαστε κόμμα ευρωπαϊστικό γι' αυτό είμαστε απέναντι σε μια τέτοια Ευρώπη» και κατέληγε πως «αν έχει λόγο ύπαρξης η ΔΗΜΑΡ ως κόμμα της αριστεράς δεν πρέπει να γίνεται ουραγός ακραίων αντιδραστικών, βαθιά αντιλαϊκών πολιτικών, τρέχοντας αμήχανη και φοβισμένη πίσω από το επικίνδυνο πολιτικό σύστημα».

«Δεν μπορούσα να συνταχθώ με την πλειοψηφία του όχι, αφού διαφωνούσα, ενώ θα ήταν άκομψο να δηλώσω παρών στην ψηφοφορία» είπε στην «Κ.Ε.» ο Γρ. Ψαριανός. Και συνέχισε «ναι, έχω πει ότι δεν είναι όλοι φασίστες στο ΛΑΟΣ, ξέρω και αριστερούς που ρέπουν στον φασισμό, δεν υπάρχει λόγος αποχώρησής μου από τη ΔΗΜΑΡ, εξάλλου ήταν ενήμερος ο πρόεδρος για τη στάση μου».

Αν και είναι νωρίς ακόμα, εν τούτοις φαίνεται ότι στη ΔΗΜΑΡ έχει ανοίξει «πόλεμος» στελεχών με φόντο τις εσωτερικές εξελίξεις και κυρίως τις επερχόμενες εκλογές. Από τη μία πλευρά υπάρχουν στελέχη που επιδιώκουν η ΔΗΜΑΡ να καλύψει το κενό που υπάρχει στον σοσιαλιστικό χώρο, μετά την, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει στην ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν στελέχη που βλέπουν καχύποπτα αυτή την προοπτική εκτιμώντας ότι στις σημερινές συνθήκες «ένα τέτοιο εγχείρημα είναι εξαιρετικά πρόωρο, οι συνθήκες απαιτούν καθαρές θέσεις, δεν μπορεί να πατάμε σε δύο βάρκες».

Στο κλίμα αυτό αναδιατάσσονται και τα εσωκομματικά μπλοκ. Από τη μία πλευρά διαμορφώνεται μια «τάση» διαφωνούντων με τις προεδρικές επιλογές (Μαρία Ρεπούση, Αννα Φιλίνη, Γρ. Ψαριανός, Γ. Παπαθεοδώρου, Μ. Σαμπατακάκης, Κ. Κάρης, Γ. Λειβαδάς, Γ. Γεωργάτος), και από την άλλη πλευρά οι βουλευτές (Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης) ο γραμματέας Σπ. Λυκούδης και η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής. Αν αυτές οι «τάσεις» θα έχουν πλέον μόνιμη παρουσία μένει να αποδειχθεί στο εγγύτατο μέλλον.

Ζήτημα ηγεσίας δεν τίθεται, στενοί συνεργάτες του Φ. Κουβέλη επισημαίνουν ότι « η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί, ο πρόεδρος γνωρίζει να συνθέτει απόψεις», όμως αν οι εκλογές καθυστερήσουν και το ΠΑΣΟΚ ανακάμψει τότε πολύ δύσκολα η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά της και τότε η εσωκομματική κρίση μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοκρατική Αριστερά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο Λουκάς πάει... Ευρώπη
Η τρόικα ψάχνει για «υπογραφές»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σκηνικό
Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Ασφαλιστικά ταμεία
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Δημόσιο
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ
Περιμένοντας τον Γιώργο
Εκλογές
Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία
Συνέντευξη: Ηλία Μόσιαλου
«Ριζικές αλλαγές σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικό σύστημα»
Βουλή
Περικοπές και στο Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία
Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Επιστολή αντί της υπογραφής
Συνεντεύξεις
Η πάλη των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
Θέλει έργο από τους... υπουργούς του
Χτύπησε άσχημα στην Ευρώπη
Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου
ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους
ΚΚΕ
Εξοδο απ' το ευρώ βλέπει ο Περισσός