Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΛΑΟΣ, Ν.Δ., ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους

«Αυτά που λέει ο πρωθυπουργός είναι ακριβώς η ατζέντα Μέρκελ» ψιθύρισε σε παρακείμενό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, όταν στο βήμα της Βουλής βρισκόταν ο Λ. Παπαδήμος.

Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί μέχρι τις εκλογές, τις οποίες σχεδόν όλοι «βλέπουν» πριν από τις 19 Φεβρουαρίου. Και τούτο γιατί και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης η εκτίμηση είναι ότι «αυτή δεν διαθέτει χρόνο ούτε για να κερδίσει εντυπώσεις ούτε για να προχωρήσει γρήγορα τις αλλαγές που ευαγγελίζεται, κυρίως όμως οι διεργασίες εντός των κομμάτων θα απειλούν τη συνοχή της».

Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα εκτιμούν ότι η Ν.Δ. δεν θα επωμισθεί κυβερνητικές ευθύνες και θα απέχει με κομψό τρόπο από θέματα που θα θεωρεί ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αυτό, σε συνδυασμό με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν έργο-υποθήκη για την επόμενη εσωκομματική μέρα, θα καθιστά τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ομήρους απρόβλεπτων εξελίξεων. Την ίδια στιγμή ο ΛΑΟΣ θα επιδιώκει να εισπράττει ως «τρίτος πόλος» τις όποιες έστω και αμυδρά φιλολαϊκές «ντρίμπλες» της κυβέρνησης, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στους άλλους δύο συνεταίρους.

Η στρατηγική λοιπόν που θα εκτυλίσσεται το επόμενο διάστημα θα έχει τρία μέτωπα:

Το πρώτο αφορά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Οικονομικών. «Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο» λένε στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό θα τους αντιμετωπίζουν ως δίδυμο. «Είναι πλήρως ταυτισμένοι με τη γερμανική αντίληψη για την Ευρώπη, εξάλλου, όπως διαφάνηκε στις ομιλίες τους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων».

Μάλιστα από τις πρώτες προτάσεις που θα κατατεθούν θα είναι να υπάρξει μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους μέχρι να βρεθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση, να απορροφήσει η ΕΚΤ μέρος του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών τυπώνοντας χρήμα και να περάσουν οι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο.

Το δεύτερο θα είναι η ολομέτωπη επίθεση κατά του ΛΑΟΣ, αφού εκτιμούν ότι η συμμετοχή του στην κυβέρνηση θα του αφαιρέσει τη «λεοντή» του προστάτη των φτωχών και θα αναδείξει τον αντικομμουνισμό που διακρίνει τον Γ. Καρατζαφέρη. Μάλιστα οι τελευταίες αναφορές περί ευρωπαϊστών και κομμουνιστών του προέδρου του ΛΑΟΣ δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία διαμηνύει «λάθος αντιπάλους διάλεξε ο γραφικός συγκυβερνήτης, αλλά όσο το ΠΑΣΟΚ τον ανέχεται θα έχει και αυτό μερίδιο ευθύνης».

Το τρίτο μέτωπο είναι εκείνο με τη Ν.Δ. Η «στροφή» του Α. Σαμαρά στο μνημονιακό μπλοκ εξουσίας ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας με εκείνα τα στρώματα της Ν.Δ. που έχουν «διαπαιδαγωγηθεί» αντιμνημονιακά. Εκεί, εκτιμούν στελέχη του Συνασπισμού, υπάρχει δεξαμενή από την οποία μπορούν να αντλήσουν κρίσιμες ψήφους.

Στο επίπεδο των συνεργασιών εντείνονται οι προσπάθειες ώστε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει συγκροτηθεί το «Μέτωπο» με δυνάμεις και πρόσωπα από το σοσιαλιστικό χώρο, να οριστικοποιηθεί η συνεργασία με τον Γ. Δημαρά, ενώ ανοικτό παραμένει το τι θα γίνει με τους Οικολόγους. Η περί τους Μ. Τρεμόπουλο-Κ. Τσιρώνη ομάδα φαίνεται ευνοϊκά διακείμενη στη συνεργασία, ενώ οι περί τον Κ. Χρυσόγελο εκφράζουν επιφυλάξεις.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με τον Μ. Θεοδωράκη. Ο μέντορας της «Σπίθας» συζητά τόσο με τον Αλ. Τσίπρα όσο και με πρόσωπα του ευρύτερου αριστερού - σοσιαλιστικού χώρου. Μεταξύ των συνομιλητών του είναι ο Αλ. Αλαβάνος και ο γνωστός οικονομολόγος Δ. Καζάκης. Το αν θα καταλήξουν οι συζητήσεις για να δημιουργηθεί μια ευρύτατη εκλογική συνεργασία ή ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος ή κίνησης με το όνομα «ΕΛΛΑΔΑ», όπως τελευταία ακούγεται, θα αποδειχθεί σύντομα. Πάντως από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η συμμετοχή του Αλ. Αλαβάνου δυσκολεύει τις συζητήσεις, αφού ο επικεφαλής του «Μετώπου Αλληλεγγύης» σε πρόσφατο άρθρο του υποστήριζε πως απαιτείται «εκλογή μιας συλλογικής ηγεσίας», προσθέτοντας ότι «κανένα λόγο δεν έχει μια αριστερά με αντιεξουσιαστική θεώρηση να συνεχίσει να φοράει το μοντελάκι του αρχηγού που επιβάλλουν οι ιεραρχικοί κανονισμοί του συστήματος». Αποψη που ερμηνεύθηκε ως ευθεία βολή κατά της ηγεσίας του ΣΥΝ, «κλείνοντας» από την πλευρά του ΣΥΝ την όποια συζήτηση. Εξάλλου, η πρόθεση στελεχών της ΚΟΕ να αποχωρήσει η οργάνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει την όποια προσπάθεια προσέγγισης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο Λουκάς πάει... Ευρώπη
Η τρόικα ψάχνει για «υπογραφές»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σκηνικό
Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Ασφαλιστικά ταμεία
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Δημόσιο
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ
Περιμένοντας τον Γιώργο
Εκλογές
Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία
Συνέντευξη: Ηλία Μόσιαλου
«Ριζικές αλλαγές σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικό σύστημα»
Βουλή
Περικοπές και στο Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία
Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Επιστολή αντί της υπογραφής
Συνεντεύξεις
Η πάλη των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
Θέλει έργο από τους... υπουργούς του
Χτύπησε άσχημα στην Ευρώπη
Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου
ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους
ΚΚΕ
Εξοδο απ' το ευρώ βλέπει ο Περισσός