Έντυπη Έκδοση

«Η έξοδος της Ελλάδας δεν αποτελεί λύση»

ANSGAR BELKE Καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Εσεν και επικεφαλής του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Εχει η ευρωζώνη μέλλον;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, όμως υπάρχει ένα «αλλά». Νομίζω πως με τη μέχρι τώρα πορεία της, θεωρητικά μπορεί να υπάρξει για μερικά χρόνια ακόμη. Αυτό γιατί η ΕΚΤ, χωρίς περιορισμούς, αγοράζει κρατικά ομόλογα πιστωτών, που με ένα λάθος τρόπο πρέπει στη συνέχεια να τα διαπραγματευθεί με τους φορολογούμενους κράτους-μέλους υπό πτώχευση.

Το επόμενο πρόβλημα νομίζω πως θα είναι η υπερψήφιση του ESM μέσα στο 2012. Οι λαοί και τα Κοινοβούλια των χωρών με τριπλό Α θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να αποδεχθούν την κοινωνικοποίηση των χρεών όσο δεν υπάρχουν κανόνες στα χρέη αυτά και όσο δεν τηρείται η πειθαρχία στα δημοσιονομικά τους.

Αλλωστε, μια έξοδος των χωρών με τριπλό Α από την ευρωζώνη, θα κόστιζε πάρα πολύ για τις χώρες αυτές, για τις τράπεζές τους, ενώ θα προκαλούσε και κοινωνικές αναταράξεις.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα διατηρήσουν για μερικά ακόμη χρόνια την ανοχή τους, αλλά θα υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις απόψεων. Εκτός και αν όλοι στην ευρωζώνη αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία χρεοκοπίας, αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη των χρεών, συνδυάζοντάς την με αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι και θα έχουν στόχο τη σταθερότητα.

Η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει και να είναι πολιτικά και οικονομικά ανεξάρτητη. Μπορεί να έχουμε και το ακόλουθο σενάριο. Υστερα από μια μεταβατική περίοδο ισχυρών αναταράξεων, χώρες όπως η Γερμανία, η Φιλανδία, η Αυστρία, τα κράτη της Μπενελούξ, καθώς και η Γαλλία (η τελευταία δεν πρέπει να εξαιρεθεί), θα μπορέσουν να σχηματίσουν έναν σκληρό πυρήνα νομισματικής ένωσης και να συνδέσουν με σταθερές, αλλά προσαρμόσιμες συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Υπάρχει μια άλλη καλή λύση εκτός της ευρωζώνης. Μόνον που ο δρόμος προς τη λύση αυτή είναι γεμάτος κινδύνους, ώστε κανείς πρέπει να χρησιμοποιήσει όσα χρόνια απέμειναν στην ευρωζώνη με την σημερινή της μορφή, ώστε να οικοδομηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για την επιβίωσή της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει στην ευρωζώνη μέλλον για την Ελλάδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Ενας αποκλεισμός της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μέσω του κλεισίματος της στρόφιγγας παροχής οικονομικών πόρων από την ΕΚΤ (είναι και ο μοναδικός τρόπος, άλλος δεν υπάρχει), ή η πίεση για μια εθελοντική έξοδο, δεν θα αποτελούσαν λύση με διάρκεια.

Κι αυτό γιατί οι αγορές θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν και τις άλλες χώρες που τελούν υπό κρίση και έτσι θα σημειώνονταν μαζί με την κρίση χρέους, μια νομισματική και μια τραπεζική κρίση, καθώς και πολιτικές αναταράξεις.

Αποτέλεσμα: θα έμπαινε σε δοκιμασία ολόκληρη η ευρωζώνη, η βιωσιμότητα της οποίας θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση. Κάποιες άλλες χώρες τη δεκαετία του '80 βρέθηκαν σε κατάσταση ακόμη χειρότερη από την αντίστοιχη της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά εφάρμοσαν τα μέτρα προσαρμογής και μέσα σε μερικά χρόνια κέρδισαν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Εδώ θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι χώρες αυτές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο υποτίμησης του νομίσματός τους. Αλλά και χώρες με ένα σκληρό νόμισμα βλέπουμε πως αποτελούν παράδειγμα.

Η Ιρλανδία με ένα σκληρό νόμισμα και ακολουθώντας την πορεία του αποπληθωρισμού, απέδειξε ότι μια χώρα με μια ρεαλιστική υποτίμηση μέσα σε μια νομισματική ένωση, μπορεί να ανανήψει και να μειώσει τα ελλείμματά της, παράλληλα με σκληρές περικοπές του προϋπολογισμού της.

Ενα άλλο παράδειγμα, είναι η Λετονία που παρά, ή εξαιτίας μιας σκληρής σύνδεσης με τη συναλλαγματική ισοτιμία και με χαμηλότερους μισθούς απ' ό,τι η Ελλάδα, απεδείχθη ότι ήταν ικανή να πετύχει στις μεταρρυθμίσεις της. Επίσης, η έρευνα αποδεικνύει ότι ακόμη και χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, σημειώνουν μεγαλύτερη επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις απ' αυτές που μπορούν να προχωρήσουν στην υποτίμηση. Γιατί οι αγορές πιστεύουν ότι οι χώρες αυτές έχουν μεγαλύτερη θέληση να λύσουν τα δομικά προβλήματα της οικονομίας τους. Ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα θα βοηθούσε και την Ελλάδα να αδράξει την ευκαρία και να μείνει στην ευρωζώνη. Αποφασιστικό ρόλο για την Ελλάδα θα παίξει η επαναφορά του «κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης».

Η Ελλάδα έχει μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα (μεγαλύτερο από άλλες χώρες της Ε.Ε.) και γι' αυτό πρέπει να επιδιώξει γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, ειδικά στον χώρο των εξαγωγών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Φάκελος
Για το ίδιο θέμα
Εχει ζωή η ευρωζώνη;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο Λουκάς πάει... Ευρώπη
Η τρόικα ψάχνει για «υπογραφές»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σκηνικό
Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Ασφαλιστικά ταμεία
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Δημόσιο
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ
Περιμένοντας τον Γιώργο
Εκλογές
Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία
Συνέντευξη: Ηλία Μόσιαλου
«Ριζικές αλλαγές σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικό σύστημα»
Βουλή
Περικοπές και στο Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία
Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Επιστολή αντί της υπογραφής
Συνεντεύξεις
Η πάλη των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
Θέλει έργο από τους... υπουργούς του
Χτύπησε άσχημα στην Ευρώπη
Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου
ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους
ΚΚΕ
Εξοδο απ' το ευρώ βλέπει ο Περισσός