Έντυπη Έκδοση

Οι υποτιμήσεις δεν βοήθησαν τη χώρα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη μπορεί να προέλθει μόνο ως αποτέλεσμα μιας σχετικής ελληνικής απόφασης. Είναι γεγονός ότι η απόφαση αυτή μπορεί να «υπαγορευτεί» από τους πιστωτές μας, αλλά σε γενικές γραμμές αποχώρηση μπορεί να ισχύσει μόνο στη βάση της οικειοθελούς πρωτοβουλίας.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί οικονομολόγοι, οι οποίοι καλόπιστα προτείνουν την οικειοθελή αποχώρηση ως λύση. Τονίζω τη λέξη καλόπιστα γιατί είναι προφανές ότι υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι κακόπιστα καλλιεργούν τη σχετική συζήτηση για διάφορους λόγους: α) να δημιουργούν ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας που στοχεύει σε στόχους που επιδιώκουν, β) να πετύχουν την έξοδο, αφού έτσι θα πληρωθούν τα Credit Default Swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, γ) να προκαλέσουν τη δημιουργία ενός νέου «υποτιμημένου» νομίσματος και συνεπώς ο πλούτος που διαχειρίζονται στο εξωτερικό (είτε διότι έβγαλαν τα χρήματά τους έξω είτε διότι τα έχουν έξω) να έχει πολλαπλάσια αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό κ.λπ.

Ποια είναι όμως η καλόπιστη λογική της εξόδου από την ευρωζώνη: Είναι η επιχειρηματολογία γύρω από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Με άλλα λόγια, θεωρείται ότι ακόμα και εάν πετύχουν όλα τα δημοσιονομικά προγράμματα εξυγίανσης, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα τα προβλήματα του ισοζυγίου πληρωμών να διατηρηθούν και η αποταμιευτική τάση να παραμείνει χαμηλή άρα και η δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων. Ετσι, θα παράγεται ανεργία με αρνητικά επακόλουθα στο δημοσιονομικό έλλειμμα, οπότε και ο αρχικός στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα καταρριφθεί ξανά.

Γι' αυτό απαιτείται έξοδος από το ευρώ και γενναία υποτίμηση για να δημιουργηθεί εξωτερικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία και γενναία μεταφορά εσωτερικών πόρων για την υποκατάσταση των εισαγωγών.

Στο σημείωμα αυτό δεν θα επιχειρηματολογήσω εναντίον των συγκεκριμένων σκέψεων με βάση τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τους Ελληνες και για τους Ευρωπαίους μία τέτοια έξοδος. Αυτό είναι αντικείμενο μιας ξεχωριστής ανάλυσης.

Στο σημείωμα αυτό όμως θα επιχειρηματολογήσω πολύ απλά με βάση την ίδια την εσωτερική λογική της παραπάνω πρότασης: Μα στη μεταπολεμική Ελλάδα έχουν γίνει τέσσερις σημαντικές υποτιμήσεις. Κατόρθωσε καμία από αυτές παρά ενός μικρού διαστήματος να αποκαταστήσει για μακρύ χρονικό διάστημα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;

Οχι βέβαια. Η χώρα δεν βοηθήθηκε. Αλλά έγιναν αρκετοί πολύ πλούσιοι.

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν λύνεται με την έξοδο από την ευρωζώνη. Πάνω απ' όλα είναι ζήτημα οικονομικού μοντέλου της οικονομίας. Ενα νέο μοντέλο το οποίο υπό την πίεση των περιστάσεων έχει αρχίσει σιγά σιγά να διαμορφώνεται. Δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής μόνο με αιχμή την οριζόντια μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα και τη μείωση του κόστους της ιδιωτικής εργασίας: Ολες οι άλλες συνθήκες του βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης έχουν ξεχαστεί ή δραστηριοποιούνται πολύ αργά: επαναλειτουργία τραπεζικού συστήματος, κατάργηση μη παραγωγικών δημόσιων δαπανών, μείωση του κόστους (πέρα από το μισθολογικό κόστος) λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, εξωτερική χρηματοδότηση της οικονομίας, επενδύσεις στη δευτεροβάθμια παιδεία και διασύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία και την οικονομία κ.λπ. Επειδή ξεχάστηκαν αυτά συζητάμε για το ζήτημα της εξόδου!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Φάκελος
Για το ίδιο θέμα
Εχει ζωή η ευρωζώνη;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο Λουκάς πάει... Ευρώπη
Η τρόικα ψάχνει για «υπογραφές»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σκηνικό
Κρατικός προϋπολογισμός
2012: Ενα βαπόρι φόροι
Βαρύς ο λογαριασμός κάθε μήνα
Ο προϋπολογισμός μάς παίρνει μέτρα
Οι δόσεις πληρώνουν τα «φέσια»
Ασφαλιστικά ταμεία
Στον αέρα ταμεία και συντάξεις
Δημόσιο
Εφεδροι χωρίς προοπτική σύνταξης
ΠΑΣΟΚ
Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει
Πράσινα «όχι» στη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ
Περιμένοντας τον Γιώργο
Εκλογές
Εκλογές με αβέβαιη ημερομηνία
Συνέντευξη: Ηλία Μόσιαλου
«Ριζικές αλλαγές σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικό σύστημα»
Βουλή
Περικοπές και στο Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία
Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Επιστολή αντί της υπογραφής
Συνεντεύξεις
Η πάλη των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
Θέλει έργο από τους... υπουργούς του
Χτύπησε άσχημα στην Ευρώπη
Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ στα δύο λόγω... Παπαδήμου
ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με τρεις αντιπάλους
ΚΚΕ
Εξοδο απ' το ευρώ βλέπει ο Περισσός