Έντυπη Έκδοση

Το... μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία 15ετία υπέστη ραγδαία ιδεολογική μετάλλαξη χωρίς επιστροφή.

Τα στάδια αυτής της μετάλλαξης, από την εκσυγχρονιστική περίοδο μέχρι σήμερα, τα αναλύσαμε διεξοδικά και σε κεφάλαια του πρόσφατου βιβλίου μας. Με την κυβερνητική του πολιτική της δεύτερης περιόδου ακύρωσε όλα τα ιδεολογικά αποθέματα προοδευτικού προσανατολισμού και κατέστησε τον κομματικό φορέα εκλογικό-εξουσιαστικό μηχανισμό του συστήματος.

Η διολίσθηση στην ερμαφρόδιτη ιδεολογία του σοσιαλφιλελευθερισμού είχε τη βάση της στην άνευ επιφυλάξεων και χωρίς την αναγκαία προετοιμασία ένταξη στην ευρωζώνη και στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Πρόκειται για μια μονεταριστικής έμπνευσης εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού στο νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο, που, όπως είχαμε προειδοποιήσει από την κυοφορία της («Νεοφιλελευθερισμός και Υποβάθμιση της Εργασίας. Το τέλος του Κοινωνικού Κράτους», εκδόσεις Αφοί Τολίδη, Αθήνα 1991), οι μειωμένης ή αδύναμης ανταγωνιστικότητας χώρες εγκλείονται, με δέλεαρ τον απρόσκοπτο δανεισμό σε σταθερές σχετικώς τιμές ενός ατελούς νομίσματος και αποστερούνται της δυνατότητας των κλασικών του λειτουργιών (υποτίμηση, διολίσθηση, εκτύπωση τραπεζογραμματίων, καθορισμός των επιτοκίων κ.λπ.).

Ετσι γίνονται έρμαια του ανισομερούς ενδοευρωπαϊκού εμπορίου. Καταδικάζονται δηλαδή στο να δανείζονται από τις πλεονασματικές χώρες, εν ονόματι της κοινοτικής αλληλεγγύης, για να αγοράζουν τα βιομηχανικά προϊόντα και τις τεχνολογικές υπηρεσίες των ανεπτυγμένων χωρών, ανακυκλώνοντας, όλο και περισσότερο, τα πλεονάσματά τους και διευρύνοντας τη μεταξύ τους απόκλιση.

Η λεόντεια αυτή συνθήκη, όπως προδιέγραψαν οι σπουδαιότεροι οικονομολόγοι της κλασικής σχολής, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των εισαγωγών -ομοειδών προς τα ελληνικά- προϊόντων από τρίτες χώρες με οικονομίες κλίμακας των πολυεθνικών εταιρειών, οδήγησε στην προϊούσα απίσχνανση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα. Ο δανεισμός, όπως προελέχθη, σε συνδυασμό με την άνιση κατανομή των εισοδημάτων προδιέγραφε τον δρόμο του Μνημονίου, όπως προ τετραετίας και πλέον είχαμε διαπιστώσει.

Με το Μνημόνιο και τη διετή κυβερνητική του θητεία (2010-2011), το ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε ιδεολογικά -και ανοικτά πλέον- στην οικογένεια των νεοφιλελεύθερων κομμάτων. Κυβέρνησε κατά παρέκκλιση της δημοκρατικής αρχής, εναντίον της Κοινωνίας, εις βάρος του Λαού. Με τη Δανειακή Σύμβαση και τις πρωτοφανείς δεσμεύσεις της υποχώρησε σε βλαπτικούς για το Εθνος και την Πατρίδα συσχετισμούς.

Τώρα, συνεργαζόμενο με την επίσημη Δεξιά και τον ακροδεξιό της κλάδο, στο πλαίσιο της κυβέρνησης του εκπροσώπου της τριμερούς των δανειστών, το ΠΑΣΟΚ προέβη σε μιαν επικίνδυνη για την ομαλή δημοκρατική πορεία της χώρας και του Εθνους συναλλαγή. Αφού, στην προσπάθεια επίδειξης καθεστωτικής ευπρέπειας, εξάχνωσε το Κίνημα και τις Οργανώσεις Βάσης, οδήγησε εν τέλει τα στελέχη του μηχανισμού εξουσίας σε έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό, υπακούοντας σε σχεδιασμούς καταστροφής της όποιας κινηματικής λογικής είχε απομείνει ως ανάμνηση.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον μέλλον! Η ηγεσία του και τα στελέχη που συνήργησαν σ'αυτήν την ιδεολογική κατολίσθηση και εξουσιαστική έκπτωση δεν έχουν προοπτική!

Η μόνη πρόταση που μπορεί να συγχωρεθεί σήμερα από τα μέλη των συλλογικών εγχαράξεων είναι η προκήρυξη ενός συνεδρίου ομαδικής συγνώμης και αυτοδιάλυσης, καταδίκης της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης, του Μνημονίου, της δεξιάς συμμαχίας, της ηγεσίας και κυρίως των σούπερ μνημονιακών στελεχών. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβουν μνημονιακά και υπερμνημονιακά στελέχη για συνέχιση, διαδοχή, επανεκκίνηση κ.λπ. ενός ακραιφνούς κόμματος των δανειστών θα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να προσφέρει η αναξιόπιστη στα μάτια του Λαού, ηγετική, πολιτική του ομάδα.

Αυτή τη στάση της αυτοδιάλυσης και συγνώμης πρέπει να στηρίξουν όλα τα στελέχη που εξ υπαρχής αντιστάθηκαν στο Μνημόνιο της τριμερούς επικυριαρχίας, ώστε να συνενωθούν με τους άλλους αυτόνομους θύλακες του σοσιαλιστικού χώρου, με απώτερο σκοπό ένα ευρύτερο και δημιουργικό κάλεσμα ανασυγκρότησης του ιδεολογικού πεδίου, με προοπτική πάντα την ενωτική δράση και συνεργατική παρέμβαση ενίσχυσης του Ενιαίου Αντιμνημονιακού Μετώπου.

Αυτή η μόνη αξιοπρεπής ενέργεια θα προστατεύσει τα έντιμα και αγνά μέλη και οπαδούς του από τα διάφορα επικοινωνιακά «παιχνίδια κορυφής». Κυρίως, δε, θα αποτρέψει την προσχώρησή τους στην παραμνημονιακή Αριστερά, που στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές συνέπραξε στην ενδυνάμωση του μνημονιακού κυβερνητικού εκβιασμού. Γιατί η συγκρότηση Ενιαίου Αντιμνημονιακού Μετώπου Σοσιαλιστών-Αριστεράς είναι η μόνη σοβαρή πρόταση σήμερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Αρθρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χαράτσι ακινήτων
Στην «πρίζα» και η τρόικα για το χαράτσι στα ακίνητα
Μετανάστες
Ολα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν
Ομαδικός ξυλοδαρμός στο Τμήμα Μεταγωγών
ΜΑΤώνουν το άσυλο και τους μικροπωλητές
Η συγκυβέρνηση «φτιάχνει» νέα τεράστια κέντρα κράτησης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ο θησαυρός «πέταξε» με Ολυμπιακή
Υπουργείο Παιδείας
Εστίες ανέστιες
Περιβάλλον
Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση της Σκύρου
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Το χωροταξικό «βρομάει» απ' το κεφάλι
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Είμαι αγανακτισμένη από τότε που γεννήθηκα»