Έντυπη Έκδοση

Μοναδικό αντίβαρο για τη λιτότητα η ανάπτυξη

ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ κυβέρνηση «συνεργασίας» υπό τον Λουκά Παπαδήμο, και τις «επιταγές» της Ε.Ε. και των άλλων μνημονικών εταίρων για «συμμάζεμα» των ελλειμμάτων με αδιαπραγμάτευτους πλέον όρους και αυστηρές προθεσμίες, είναι περισσότερο σαφές ότι πρέπει να δώσουμε τουλάχιστον ίσο - αν όχι πολύ μεγαλύτερο - βάρος σε μέτρα ανάπτυξης σε σχέση με τα μέτρα λιτότητας.

Σαφώς πρέπει οι άνθρωποι να αμείβονται για την πραγματική αξία που προσθέτουν στην οικονομία και την κοινωνία, τα κεκτημένα να είναι προϊόν και συνάρτηση αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και παραγωγικότητας και η φοροδιαφυγή να παταχτεί πλήρως. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται επιπλέον εξυγίανση και αναδιάρθρωση των δομών και υποδομών (θεσμικών, αϋλών και υλικών) της οικονομίας.

Οσον αφορά την Ελλάδα, έχει γίνει προφανές ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δεν αποτελεί ικανή «θεραπεία» για την κρίση - απλώς είναι μια πίστωση χρόνου και ίσως πόρων - αλλά με πολύ ακριβό αντίτιμο, για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές και πρωτοβουλίες.

Μια χώρα παραμένει ανταγωνιστική όσο μπορεί να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία ανά μονάδα κόστους από άλλες άμεσα συγκρίσιμες (στην περίπτωσή μας σαφώς άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και άλλες παρόμοιες).

Η Ελλάδα του ευρώ δεν μπορεί να ανταγωνισθεί μέσω νομισματικής υποτίμησης και ούτως ή άλλως αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη βάση ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, μια δυνητική δραχμοποίηση θα αποδομούσε σε βαθμό «τριτο-κοσμοποίησης» τις δομές και υποδομές παραγωγής προστιθέμενης αξίας και την κοινωνία.

Αρα και οι δύο -φαινομενικές «επιλογές» μας- χρόνια δυστοκία και δυσμοιρία εν τω ευρώ, η αυτοδιάλυση μέσω δραχμοποίησης δεν είναι εντέλει επιλογές. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μόνη λύση.

Οι άνθρωποι που δρουν στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, μπορούν να βοηθήσουν. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις εξής δράσεις:

1 Συστηματική αποτύπωση και αξιολόγηση των υπαρχουσών εφευρέσεων και τεχνολογιών που έχουν προκύψει από την μέχρι τώρα έρευνα.

2 Κατοχύρωση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και δόμηση μιας στρατηγικής μεταφοράς και εμπορευματοποίησης των εν λόγω τεχνολογιών μέσω στρατηγικών συμμαχιών, προσέλκυσης επενδύσεων υψηλού κινδύνου.

3 Προώθηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής με σφαιρική προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο ενός Εθνικού Συστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΚΕ) όπου πανεπιστήμια, βιομηχανία, κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία των πολιτών θα συμμετέχουν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για την επίτευξη υψηλής ανταγωνιστικότητας με τη μορφή μιας Τετραπλής Ελικας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΤΕΚΕ).

4 Η στρατηγική αυτή πρέπει να εμπεριέχει στοιχεία αειφόρου τεχνολογικής ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων και δράσεων ανταλλαγών και επισκέψεων καθηγητών της ομογένειας αλλά και από άλλες χώρες με κατάλληλη κατάρτιση και δεξιότητες, με συνεχόμενο τρόπο.

5 Ενα άλλο στοιχείο αυτής της στρατηγικής πρέπει να είναι μια ενδελεχής και διακρατική συνεργατική σχέση μεταξύ των πανεπιστημίων και βιομηχανικών και κυβερνητικών φορέων εντός και εκτός Ελλάδας (για παράδειγμα Δημόκριτος, Fraunhofer Gesselschaft, EU JRC, US NIST, US ΝΙΗ, κ.λπ.) καθώς και με μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστούς.

Σημαντικότατος παράγων επιτυχίας γι' αυτά θεωρώ ότι είναι η δημιουργία - το συντομότερο δυνατό - ενός υπερ-κομματικού και καθαρά τεχνοκρατικού Υπουργείου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΥΚΕ) με συμμετοχή Ελλήνων, ανθρώπων της ομογένειας από τον πανεπιστημιακό, βιομηχανικό και κυβερνητικό χώρο και άλλων εκτός Ελλάδος. Αυτό θα λειτουργήσει ως συντονιστικό όργανο συνεργαζόμενο με αντίστοιχα υπουργεία του εξωτερικού. Επιπλέον, το ΥΚΕ πρέπει να υποκαταστήσει και να απορροφήσει τα άλλα παρεμφερή υπουργεία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε πιο λιτή μορφή σαν διευθύνσεις ή γενικές γραμματείες του ΥΚΕ (ανάπτυξης, περιβάλλοντος, ναυτιλίας, κ.λπ.).

Συνεπώς και εν κατακλείδι, είναι σημαντική η υπερκομματική και ακόμα διεθνιστική προσέγγιση με κατάλληλα κριτήρια αξιοκρατίας και διαφάνειας στη θέσπιση και εξουσιοδότηση του Υπουργείου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΥΚΕ).

Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει μια τέτοια προσέγγιση και μάλιστα με δόση ενθουσιασμού (και όχι κυνισμού) αλλά και αφοσίωσης στη διαφύλαξη των εθνικών (και όχι μόνο ατομικών) κεκτημένων της Ελλάδας. Διαφορετικά, όπως έλεγε και ο Χένρι Φορντ, ενώ ο ενθουσιασμός αποτελεί την βάση για όποια πρόοδο επιτυγχάνουμε, χωρίς ενθουσιασμό υπάρχουν μόνον άλλοθι για την αποτυχία - και στην περίπτωσή μας ίσως κομματικής, λαϊκίστικης και άλλης παρόμοιας προέλευσης...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Ελεύθερο βήμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Η βαβέλ που πνίγει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας μας
Στρατιά συμβούλων
Τράπεζες
Τραπεζίτες: Μάχη για να μειώσουν τις απώλειες
Μειώσεις μισθών έως 20% στο βωμό της ανταλλαγής
Συνθήκες σύγκρουσης συμφερόντων
Ελληνικό χρέος
Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε στην ευρωζώνη!
Εκ των υστέρων δικαίωση για τα «Greek statistics»
Φορολογία
Επιβολή προστίμων για το θεαθήναι με ψίχουλα εισπράξεων
Χρηματιστήριο Αθηνών
Παράταση στο φορολογικό άσυλο για τους κερδοσκόπους
Τελειωτικό χτύπημα για τις τράπεζες η προσφυγή στο ΤΧΣ
Η ατζέντα Μποτόπουλου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η «περίεργη» αδράνεια για τις συναλλαγές της Alapis
Δάνεια
Ρύθμιση για στεγαστικά δάνεια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
Επιχειρήσεις
Καβγάς Δασκαλαντωνάκη-ΙΚΑ για το πάπλωμα
Συμμαχούν για τη διεκδίκηση των φιλέτων εγχώριοι ισχυροί παίκτες του τουρισμού
Η κρίση χτυπά την οργάνωση συνεδρίων
Σύντομα
Probank
Στα δικαστήρια οι υπεξαιρέσεις στην Probank
Κοινοτικά κονδύλια
Το μπλέξιμο των αρμοδιοτήτων
Επενδύσεις
Οπου λαλούν πολλοί κοκόροι
Μένει μέχρι να φύγει η Hochtief
Θέματα καταναλωτή
Το «χύμα» και η Κίνα σώζουν τους έλληνες οινοπαραγωγούς
Διεθνείς αγορές
Κάλπες στην Ισπανία, πάρτι στους δείκτες
Σπιράλ θανάτου για τα PIIGS, φθηνό χρήμα για ΗΠΑ-Γερμανία
Οικονομική πολιτική
Ωμές ευρωπαρεμβάσεις σε μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Συνέντευξη: Eckhard Hein
«Η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο αν είναι διατεθειμένη ν' αλλάξει»
Τηλεπικοινωνίες
3G... χαστούκια μοιράζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Tαμεία
Ερχεται και τρίτο «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις