Έντυπη Έκδοση

Τα βάσανα του ΑΕΚτζή δεν έχουν τελειωμό

Δεν είναι ανέκδοτο: Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών και εξελίξεων στην πολύπαθη ΑΕΚ ότι ανάμεσα στους νέους συμπαίκτες-επενδυτές που έχει προσεγγίσει ο μέτοχος της ΠΑΕ Πέτρος Παππάς είναι και ένας ψηλός, ξανθομάλλης εφοπλιστής νεαρής ηλικίας, ονόματι Θανάσης.

Και μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα «Ποιος Θανάσης», ο οπαδός της ΑΕΚ γίνεται... Βέγγος. Τρέχει και δεν φτάνει. Γιατί τα βάσανα του ΑΕΚτζή τελειωμό δεν έχουν...

*Είναι η κληρονομιά που άφησε πριν από 13 μήνες ο Ντέμης Νικολαΐδης, πηδώντας από το καράβι. Τεράστια ευθύνη, σε ανθρώπους «άμπαλους», που ξαφνικά βρέθηκαν να ασκούν διοίκηση και να κάνουν διαχείριση σε ποδοσφαιρική ομάδα.

Κυκεώνας προβλημάτων

Ο Ντέμης γνώριζε πολύ καλά σε ποιους άφηνε το κουμάντο και μπορούσε να προβλέψει τι θα ακολουθούσε. Η φυγή του δεν έλυσε αλλά διόγκωσε το πρόβλημα. Μέτοχοι που τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια του είχαν εμπιστευθεί τα ωραία τους λεφτά βρέθηκαν ξαφνικά μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων.

Προσέλαβαν τον Μπάγεβιτς και, μετά τη σύντομη και αδόκιμη συνεργασία (του Ντούσκο) με τον Κιντή, του έριξαν δίπλα για πρόεδρο τον Θανόπουλο και νόμιζαν πως καθάρισαν.

*Η ΑΕΚ βρέθηκε ξαφνικά να πορεύεται με έναν Μπάγεβιτς που δεν είχε στήριξη οικονομική από ανθρώπους οι οποίοι «κουράστηκαν» να βάζουν και να χάνουν λεφτά. Μ' έναν πρόεδρο που προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα και έναν μεγαλομέτοχο που έταζε ΑΕΚ μεγάλη μένοντας μονάχα στα λόγια.

Γιατί, στην πράξη, οι μέτοχοι από ένα σημείο και μετά είχαν κλείσει την κάνουλα: άλλοι επειδή δεν διαχειρίζονταν δικά τους χρήματα αλλά της οικογένειάς τους και το χαρτζιλίκι του μπαμπά και της μαμάς δεν έφτανε· άλλοι επειδή δεν είχαν τη διάθεση να βάλουν περισσότερα χρήματα από τη στιγμή που δεν ακολουθούσαν όλοι, ο καθένας ανάλογα με το ποσοστό του.

Οι μέτοχοι γρήγορα χωρίστηκαν σε ανενεργούς και ενεργούς. Στην πορεία προέκυψε το... μέτοχοι-αμέτοχοι, που έγινε και σύνθημα. Ο Παππάς, στις 9 Νοεμβρίου, σε επιστολή του στην εφημερίδα «Εξέδρα», αυτοπροσδιορίστηκε διαφορετικά: «οι πουθενάδες μέτοχοι».

*Πριν οδηγηθεί η ΑΕΚ στο «φιάσκο Κοζώνη», πέρασε από άλλες δύο δοκιμασίες... αγοραπωλησίας. Το φιάσκο εκεί πήρε μικρότερες διαστάσεις, διότι δεν αποκαλύφθηκαν πολλές λεπτομέρειες. Μπορεί μετά τις 20 Ιουλίου και την αποκάλυψη ότι η ΠΑΕ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με «κροίσο» να έρρεαν άφθονα τα εκατομμύρια στα λόγια, το σίγουρο είναι πως η υπόθεση ξεφούσκωσε γρήγορα και οι προσδοκίες θάφτηκαν πριν φουντώσει το πράγμα. Ακόμη πιο γρήγορα, μέσα σε μία εβδομάδα-δέκα μέρες, ξεφούσκωσε τον Σεπτέμβριο η ιστορία με τους κύπριους επενδυτές.

Ο θείος από το Σικάγο

*Και από, τότε, άρχιζε να παίζει μπάλα από το Σικάγο και ως ένα σημείο να κάνει ό,τι γουστάρει και να χορεύει όπως θέλει τους ανθρώπους της ΑΕΚ που χειρίστηκαν την υπόθεση ο θείος Μπομπ! Ο άνθρωπος με τη μια φωτογραφία, φάτσα συμπαθητική όπως τον έβλεπες με το μουστάκι, έκανε τους οπαδούς να ονειρεύονται. Να πίνουν νερό στο όνομα του χωρίς να ξέρουν τίποτα γι' αυτόν.

Κι όταν μοιράζονταν σαν τα στραγάλια τα εκατομμύρια του «θείου από το Σικάγο», ο οπαδός της ΑΕΚ πέφτοντας για ύπνο έβλεπε στο όνειρό του τον Σαλπιγγγίδη, τον Γκέκα, τον Μόρα, τον Τάτο κι ένα γήπεδο-παλάτι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

*Το όνειρο έγινε εφιάλτης, η «Κοζωνιάδα» άφησε ερωτηματικά, άφησε και... τραύματα. Υπάρχει κόσμος της ΑΕΚ, ακόμα και τώρα, σημαντική μερίδα, που πιστεύει ότι χίλιες φορές καλύτερα να την πάρει την ΑΕΚ εδώ και τώρα ο Κοζώνης από το να την τρέχουν οι αμέτοχοι μέτοχοι.

Κάποιοι μάλιστα την προηγούμενη Κυριακή το έριξαν και στο καλαμπούρι, μέχρι εκεί έφτασε ο πόνος τους:«Ο ρε Κοζώνη πάρε την ΑΕΚ να τρελαθώ. Κι αν δεν έχεις φράγκα, παίξε Λόττο και Προ-Πο!»

*Στις 26 Οκτωβρίου βεβαίως, στην (κοινή με Μπομπ) ανακοίνωση της ΠΑΕ, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, ο υποψήφιος αγοραστής δεν είχε ανάγκη να παίξει ούτε Λόττο, ούτε και Προ-Πο:

«Ο κ. Κοζώνης, άνθρωπος με μεγάλη επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα, παρουσίασε το όραμα που έχει για την ΑΕΚ, καθώς και το συνολικό αναπτυξιακό του σχέδιο, που, όταν γίνει πραγματικότητα, θα περιλαμβάνει όλα τα τμήματα της ομάδας και θα εξασφαλίζει στην ΑΕΚ διαχρονικά οικονομική ανεξαρτησία...» μαθαίναμε τότε για τον Κοζώνη.

*Στο μείζον ερώτημα, αν ο «θείος» έχει φράγκα και πόσα, από την πρώτη στιγμή αμφέβαλλαν ο Κιντής και ο Παππάς και με (σχεδόν) καθημερινά δημοσιεύματα στη «SportDay» (περί υποθηκευμένου σπιτιού του Κοζώνη κ.λπ.) ο Πανούτσος.

Ο Κοζώνης, στη μία και μοναδική συνέντευξη που έδωσε στις 31 Οκτωβρίου στον απεσταλμένο της εφημερίδας «Goal» στο Σικάγο Θαν. Ασπρούλια και στο ερώτημα για την προσωπική του περιουσία, έδειξε μια φωτογραφική μακέτα του σχεδίου ανάπλασης που είχε εκπονήσει για την επιχείρησή του, την Ο' Hare Lake Office Park και αναρωτήθηκε: «Αυτό το πράγμα θα μου κοστίσει 1,3 δισ. δολάρια. Λέτε να έχω πρόβλημα με μια ποδοσφαιρική ομάδα;»

*Μία μέρα νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σέντρα FM, ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα, Χρ. Παπαδημητρίου, ανέβαζε πολύ τον πήχη των προσδοκιών:

«Τα νούμερα που χρειάζεται άμεσα η ΑΕΚ ώστε να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών είναι 22 εκατ. ευρώ. Αυτά όμως είναι με το "καλημέρα". Η ΑΕΚ θέλει μετεγγραφές. Τον Δεκέμβριο, τον Ιούνιο, χρειάζεται μετεγγραφές. Αρα δεν είναι μόνο τα 22 εκατ. Μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Κοζώνης θα χρειαστεί να βάλει ένα ποσό της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ».

*Λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου, αυξανόταν το ύψος των εκατομμυρίων που σκόπευε να επενδύσει στην ΑΕΚ ο Κοζώνης. Διά στόματος Γιώργου Πρασσά, οικονομικού συμβούλου του Ελληνοαμερικανού, στην εφημερίδα «Goal»:

«Δηλαδή πόσα χρήματα βάζει κάθε χρόνο ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα; Ακούστε: όσα και να βάζει, ο Κοζώνης, μπορεί να βάλει τα διπλά. Αν θέλει ο Κοζώνης δεν έχει πρόβλημα να ανεβάσει την ΑΕΚ στην πρώτη θέση. Απλά εγώ θα σας πω πως, αν χρειαστεί, ο Μπομπ μπορεί να βάλει άνετα 50 αλλά και 100 εκατομμύρια για να κάνει την ΑΕΚ πρώτη. Αυτό είναι το μέγεθός του».

*Αυτό ήταν! Ο κόσμος της ΑΕΚ ζαλίστηκε από τα εκατομμύρια, βγήκε στο καπάκι (11 Νοεμβρίου) και ο πρόεδρος Νίκος Θανόπουλος και μίλησε για «από μηχανής θεό». Και όχι μόνο: «Στο Σικάγο ήθελα να βεβαιωθώ για την ηθική, την ακεραιότητα, την εντιμότητα και τις προθέσεις του και μετά για την οικονομική επιφάνεια του. Πολλοί έχουν λεφτά, λίγοι έχουν τη διάθεση να τα βάλουν. Ο κ. Κοζώνης είναι άριστος οικογενειάρχης, με αρχές, αξίες, ήθος, διάθεση να προσφέρει».

Παροιμιώδης έμεινε η ατάκα του προέδρου με το «τι λέτε, ρε!» Ιδού: «Ακούω ακόμα και σήμερα στα ραδιόφωνα "να μας πει ο κ. Κοζώνης τι έχει". Τι λέτε, ρε; Τι ανέκδοτα είναι αυτά; Οταν έρθει η ώρα θα τα πει όλα...». Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο κ.Θανόπουλος διαβεβαίωνε ότι «έχει γίνει έρευνα για τον κ. Κοζώνη και από τη Morgan Stanley, που έχει το δάνειο, και από τον κ. Νοτιά...»

Ντετέκτιβ για τον Μπομπ

*Ολα όσα ακολούθησαν δεν δικαίωσαν την αρχική εκτίμηση και διαβεβαίωση Θανόπουλου. Λέγεται πως κάποιοι μέτοχοι (πιθανολογείται ο Παππάς) έβαλαν ακόμα και... ντετέκτιβ για να ψάξουν στην Αμερική τον Κοζώνη. Ο Πέτρος Παππάς είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις του από τις 9 Νοεμβρίου σε επιστολή του στην «Εξέδρα».

«...Θεωρώ ότι όπως ο κ. Κοζώνης έχει σκοπό να κάνει ενδελεχή έλεγχο στην ΑΕΚ ώστε να βεβαιωθεί για την οικονομική κατάσταση που παρουσιάζουν οι διαχειριστές της, το ίδιο έπρεπε να κάνει και η ΑΕΚ στους ισολογισμούς και τις φορολογικές δηλώσεις του κ. Μπομπ Κοζώνη, έτσι ώστε να βεβαιωθούν και αυτοί για τη δική του οικονομική επιφάνεια...»

*Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως κομβικό σημείο στην ιστορία Κοζώνη ήταν η επιθετική δήλωση του νομικού εκπροσώπου του Κοζώνη στις 12 Νοεμβρίου. Δήλωση του δικηγόρου Νίκου Μαυρομάτη, με την οποία πιθανώς κάποιοι στην ΑΕΚ να τρομοκρατήθηκαν: «...Αν εμφανιστεί ατασθαλία σοβαρή, που θα αγγίζει τα όρια ποινικού αδικήματος, εμείς όλα αυτά θα τα οδηγήσουμε στον εισαγγελέα. Δεν έχουμε καμία σχετική πληροφορία, απλά για να κρατάμε μια πισινή. Είναι θέμα αρχών».

*Το προσύμφωνο δεν υπογράφηκε ποτέ, η ΑΕΚ δεν επέτρεψε στον Κοζώνη να πατήσει πόδι στην ΠΑΕ και να κάνει έλεγχο. Επειδή δεν παρουσίασε ποτέ ζωντανά 19 εκατομμύρια ευρώ, επειδή τα χαρτιά που προσκόμισε δεν έπεισαν. Ακόμα και αύριο το πρωί αν πετάξει στο τραπέζι λογαριασμό με 19 εκατομμύρια, οι μέτοχοι παίρνουν πόδι και ο θείος Μπομπ την ΑΕΚ...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
Κιντής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
ΑΕΚ
Τα βάσανα του ΑΕΚτζή δεν έχουν τελειωμό
Σούπερ Λίγκα
Ο Αρης δίνει τον μισό τίτλο!