Έντυπη Έκδοση

Αιφνιδίασε ο ξαφνικός θάνατος του Σκιόπα

Αιφνιδίασε και λύπησε ιδιαίτερα ο ξαφνικός θάνατος του Ιταλού οικονομολόγου Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, που ήταν από τους αρχιτέκτονες του ευρώ, μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα έφυγε σε ηλικία 70 ετών, τη νύχτα του Σαββάτου. Είχε αισθανθεί δυσφορία κατά τη διάρκεια δείπνου με φίλους, στο μέγαρο Σακέτι στη Ρώμη, και η μεταφορά του στο νοσοκομείο «Σάντο Σπίριτο ιν Σάσια», δεν έφερε αποτέλεσμα, αφού απλώς διαγνώστηκε ακαριαία καρδιακή προσβολή.

«Ηταν από εκείνους που ήξεραν να μεταφράζουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες σε απτές και εμβριθείς αναλύσεις και σχέδια, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στη γέννηση του ευρώ και της ευρωζώνης», δήλωσε για την απώλεια του Πάντοα Σκιόπα ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Γεννημένος στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας, το 1940, ο Σκιόπα εθεωρείτο από τους εγκυρότερους οικονομολόγους της Ιταλίας. Αναλυτής της εφημερίδας «Κοριέρε ντέλα Σέρα», είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, με ειδίκευση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ενθερμος φιλοευρωπαϊστής, από την περίοδο ακόμη που ανέλαβε καθήκοντα στη γενική διεύθυνση χρηματικών και οικονομικών υποθέσεων της τότε ΕΟΚ -το 1979-, σε συνεργασία με τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Το 1993 έγινε αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας. Στενός συνεργάτης του Ζακ Ντελόρ, διαδέχτηκε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προεδρία του ιδρύματος που έφερε το όνομά του. Το 1998 έγινε μέλος του πρώτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με επταετή θητεία. Από το 2006 έως το 2008 διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στη δεύτερη κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι.

Τα ιταλικά μέσα αναφέρονται και στο ρόλο του ως συμβούλου του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό τον όρο να εφαρμόσει απαρεγκλίτως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει», είχε δηλώσει πρόσφατα.

«Αισθάνομαι χρέος να αναγνωρίσω τη μεγάλη και ανιδιοτελή συμβολή του σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνει η χώρα μας. Ηταν από τους πρώτους που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και μίλησε δημόσια γι' αυτή. Σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε πραγματικός Ελληνας», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του για την αιφνίδια απώλεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ιταλία
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ηθικοπλαστική ομιλία «εν μέσω πολέμου»
Και ο Φάουστ, πρόσωπο στον προϋπολογισμό
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Η δυσαρέσκεια θα φέρει τις πρόωρες
Να κινηθούν οι διαδικασίες για τις ΑΟΖ
Τομάζο Πάντοα Σκιόπα
Αιφνιδίασε ο ξαφνικός θάνατος του Σκιόπα
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
ΚΚΕ: Οδηγούν λαούς στον όλεθρο
ΔΗΜ.ΑΡ.: Γερμανική η Ευρώπη
Να μιλήσουν οι πολίτες ζητεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά
Εκκλησία
Μπουτάρης στη Μητρόπολη
Κριτική Ανθιμου στη συναυλία του Αγίου Παντελεήμονα
«Ορθώς μιλούν για κατοχή»
Ταμεία Δήμου Θεσσαλονίκης
Απέρριψαν το αίτημα για «ειδικό ανακριτή»
Άλλες ειδήσεις
Θρησκευτικές και πολιτικές ορκωμοσίες
Τουρκική ένσταση στη συμφωνία Ισραήλ - Κύπρου
50.000 υπογραφές για άρση της ασυλίας