Έντυπη Έκδοση

Ομπάμα στη «Χουριέτ» για Χάλκη και WikiLeaks

Εκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση για σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων και επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη κάνει με συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ αναφερόμενος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τις χαρακτηρίζει ευέλικτες και σημαντικές όσο ποτέ άλλοτε.

Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες στη «Χουριέτ», ο Ομπάμα αναφέρει ότι «στην ομιλία που είχα κάνει τον Απρίλιο του 2009 στην τουρκική εθνοσυνέλευση, είχα κάνει έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη ως πράξη πίστης προς τη θρησκευτική ελευθερία».

Ως προς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Ομπάμα λέει ότι «όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλους στενούς συμμάχους και φίλους, ορισμένες φορές θα υπάρχουν διαφωνίες παρόμοιες με αυτήν που υπήρξε κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν».

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει πως «παρά τις διαφορές μας σε θέματα τακτικής, πιστεύω ότι η Τουρκία συμμερίζεται την άποψη να εμποδιστεί το ενισχυμένο με πυρηνικά όπλα Ιράν και να ενισχυθεί το καθεστώς αποτροπής των πυρηνικών όπλων. Παρά την ψήφο της, γνωρίζω ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει κατά γράμμα την απόφαση 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας (κυρώσεις εναντίον του Ιράν) και θα εργαστεί για έναν κόσμο δίχως πυρηνικά όπλα»".

Ως προς τα όσα διατυπώνονται περί προβλημάτων, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις που έκανε η ιστοσελίδα «WikiLeaks», ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι «τα συμφέροντα και οι αξίες που μοιραζόμαστε, καθώς επίσης και η πίστη μας προς τις μακροπρόθεσμες αξίες του συνεταιρισμού μας, ενισχύουν τη σχέση μας, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Πιστεύω ότι από πλευράς των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, οι οποίες καθημερινά γίνονται και πιο περίπλοκες, η αμερικανοτουρκική συνεργασία είναι σημαντική όσο δεν ήταν ποτέ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Wikileaks
Τουρκία
Σχετικά θέματα: Τουρκία
Ο αριστερός Κεμάλ της Τουρκίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ο αριστερός Κεμάλ της Τουρκίας
Ομπάμα στη «Χουριέτ» για Χάλκη και WikiLeaks
WikiLeaks
«Κομπλεξικό το Συμβούλιο Ευρώπης»
Ε.Ε.
Η Ε.Ε. μετράει τους αστέγους της
Ισραήλ
Ενα βιβλίο «σπάζει τη σιωπή» για τις απάνθρωπες πρακτικές του ισραηλινού στρατού
Βόρεια Κορέα
Συμβούλιο Ασφαλείας για Β. Κορέα: μεταξύ τιμωρίας και αυτοσυγκράτησης...
ΗΠΑ
Ομοφυλόφιλο χακί, χωρίς ντροπή
Κούβα
Ρ. Κάστρο για τις μεταρρυθμίσεις: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε...
Βενεζουέλα
Τσάβες προς ΗΠΑ: Μη στείλετε το νέο πρεσβευτή
Άλλες ειδήσεις
Λευκορωσία: για τέταρτη πενταετή προεδρική θητεία ο αμφιλεγόμενος Λουκασένκο
Θα περιμένω...