Έντυπη Έκδοση

Σχόλιο της Deutsche Welle

Η κρίση οδηγεί την Ε.Ε. σε ουσιαστική ολοκλήρωση

Οι δύο εγγενείς ανωμαλίες της νομισματικής ένωσης εκδικήθηκαν την Ε.Ε. με απίστευτη ορμή.

Από τη μια δεν υπήρξε παράλληλα με το κοινό νόμισμα και μια κοινή οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μέσα στην ευρωζώνη τεράστιες ανισορροπίες. Και από την άλλη εντάχθηκαν στην ευρωζώνη εσπευσμένα μια σειρά χωρών που δεν ήταν ακόμα επαρκώς προετοιμασμένες. Η Ε.Ε. έκλεισε για πολύ καιρό τα μάτια μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα και τώρα αναγκάζεται από τις εξελίξεις να διορθώσει τα δεδομένα με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Οι κυβερνήσεις δεσμεύονται να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ. Η γενικότητα αυτής της δέσμευσης δεν συνιστά μειονέκτημα. Βεβαίως και η όποια βοήθεια έχει όρια, αν όμως σήμερα οι 27 ανέφεραν συγκεκριμένους αριθμούς θα ήταν σαν να παρότρυναν τους κερδοσκόπους να δοκιμάσουν την αντοχή αυτών των ορίων.

Ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης είναι ένα σαφές μήνυμα αλληλεγγύης. Αν η Ε.Ε. εγκατέλειπε στη μοίρα του ένα παραπαίον μέλος, τότε οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα έθεταν σε κίνδυνο τη νομισματική ένωση και μια διάλυσή της θα κόστιζε πανάκριβα στη Γερμανία.

Στο δεύτερο τομέα, την εναρμόνιση της οικονομικής πολιτικής, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Εναρμόνιση δεν σημαίνει μόνο δημοσιονομική εξυγίανση, σημαίνει και θυσία πολλών εθνικών ιερών αγελάδων, όπως είναι η φορολογία, οι συντάξεις και η εργατική νομοθεσία. Θα θιγούν, με άλλα λόγια, διαφορετικές κοινωνικές συναινέσεις στα διάφορα κράτη-μέλη. Εναρμόνιση δεν σημαίνει φυσικά και απόλυτη ενιαιοποίηση, ωστόσο οι σημερινές μεγάλες διαφορές δεν είναι δυνατόν να διαιωνιστούν. Ποιο θα είναι το κριτήριο αυτής της διαδικασίας; Οχι η αναζήτηση μιας χρυσής τομής, ενός μέσου όρου, αλλά η διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης. Η κατάσταση είναι τόσο πιεστική, ώστε τα κράτη-μέλη οδηγούνται προς μια ουσιαστικότερη ολοκλήρωση, που οικειοθελώς μάλλον δεν θα επιδίωκαν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Σχόλιο της Deutsche Welle για την "Ε"
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ο αριστερός Κεμάλ της Τουρκίας
Ομπάμα στη «Χουριέτ» για Χάλκη και WikiLeaks
WikiLeaks
«Κομπλεξικό το Συμβούλιο Ευρώπης»
Ε.Ε.
Η Ε.Ε. μετράει τους αστέγους της
Ισραήλ
Ενα βιβλίο «σπάζει τη σιωπή» για τις απάνθρωπες πρακτικές του ισραηλινού στρατού
Βόρεια Κορέα
Συμβούλιο Ασφαλείας για Β. Κορέα: μεταξύ τιμωρίας και αυτοσυγκράτησης...
ΗΠΑ
Ομοφυλόφιλο χακί, χωρίς ντροπή
Κούβα
Ρ. Κάστρο για τις μεταρρυθμίσεις: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε...
Βενεζουέλα
Τσάβες προς ΗΠΑ: Μη στείλετε το νέο πρεσβευτή
Άλλες ειδήσεις
Λευκορωσία: για τέταρτη πενταετή προεδρική θητεία ο αμφιλεγόμενος Λουκασένκο
Θα περιμένω...