Ελευθεροτυπία - 20/12/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Συμβούλιο Ασφαλείας για Β. Κορέα: μεταξύ τιμωρίας και αυτοσυγκράτησης...
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασαν εκτάκτως χθες, απέτυχαν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ, σε μια προσπάθεια αποτροπής της περαιτέρω κλιμάκωσης στην κορεατική χερσόνησο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συζητήσεις στο Συμβούλιο ενδέχεται να συνεχιστούν και σήμερα.
Οι πέντε μεγάλες δυνάμεις του Σ.Α. ήταν διχασμένες ως προς το εάν έπρεπε να αποδώσουν δημοσίως ευθύνες στη Β. Κορέα για την κρίση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία -με την υποστήριξη και της Ιαπωνίας- επιθυμούσαν να στείλουν ένα αυστηρό μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ, «εκφράζοντας θλίψη» για τις πρόσφατες ενέργειές της και καλώντας παραλλήλως τη Σεούλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ενώ Κίνα και Ρωσία προτιμούσαν μια κοινή παρότρυνση προς τις δύο πλευρές για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και επιδίωξη ειρηνικής λύσης. Κάτι που οι δυτικές δυνάμεις θεωρούσαν ότι θα συνιστούσε άδικη εξίσωση των ενεργειών των Β. και Ν. Κορέας. Δεδομένου, πάντως, ότι Μόσχα και Πεκίνο έχουν δικαίωμα βέτο, δεν αποκλειόταν η τελική ανακοίνωση της συνάντησης να κλίνει προς τη δική τους, πιο μετριοπαθή, εκδοχή.
Η κρίση μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ, μετά το βορειοκορεατικό βομβαρδισμό του μικρού νησιού Γεονπιεόνγκ, την 23η Νοεμβρίου, κλιμακώθηκε τις τελευταίες μέρες εν όψει της προγραμματισμένης νοτιοκορεατικής στρατιωτικής άσκησης στην ίδια μεθοριακή και διαφιλονικούμενη περιοχή. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστούν αυτό που η καθεμιά θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ανοιχτά των δυτικών ακτών.