Έντυπη Έκδοση

ΗΠΑ ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ

Ομοφυλόφιλο χακί, χωρίς ντροπή

Σε μια ιστορική ψηφοφορία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την ανάκληση του νόμου που επιτρέπει στους ομοφυλοφίλους να υπηρετούν στον στρατό μόνον εφόσον κρατούν μυστικό τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Πρώην πεζοναύτης ομοφυλόφιλος συλλαμβάνεται από αστυνομικούς καθώς έχει δεθεί στα κάγκελα του Λευκού Οίκου, διαμαρτυρόμενος για το νόμο του Κλίντον «μη ρωτάς, μη μιλάς», ο οποίος ανακλήθηκε (φωτ. Reuters) Πρώην πεζοναύτης ομοφυλόφιλος συλλαμβάνεται από αστυνομικούς καθώς έχει δεθεί στα κάγκελα του Λευκού Οίκου, διαμαρτυρόμενος για το νόμο του Κλίντον «μη ρωτάς, μη μιλάς», ο οποίος ανακλήθηκε (φωτ. Reuters) Δρομολογείται έτσι η κατάργηση της περιβόητης πολιτικής «μη ρωτάς, μη μιλάς», που εισήγαγε το 1993 ο Μπιλ Κλίντον προκειμένου να παρακάμψει την επίσημη απαγόρευση της στρατολόγησής τους. Με τη σύμφωνη πλέον γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων (είχε προηγηθεί η σχετική ψηφοφορία) και της Γερουσίας και για πρώτη φορά στην αμερικανική Ιστορία, οι ομοφυλόφιλοι θα γίνονται δεκτοί στις ένοπλες δυνάμεις χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κρύβουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις φοβούμενοι την αποπομπή τους. Βάσει του νόμου του 1993, έχουν αποπεμφθεί ώς σήμερα πάνω από 13.500 στρατευμένοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει τη νέα νομοθεσία μέσα στην εβδομάδα, αλλά οι σχετικές αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν προτού περάσουν αρκετοί μήνες. Βάσει του νομοσχέδιου, ο πρόεδρος και οι ανώτατοι στρατιωτικοί του σύμβουλοι πρέπει προηγουμένως να πιστοποιήσουν ότι η άρση της απαγόρευσης δεν θα επηρεάσει τη μαχητική ικανότητα των στρατευμάτων ενώ εν συνεχεία προβλέπεται μια περίοδος αναμονής 60 ημερών.

Το πρώτο βήμα έχει πάντως γίνει προς μεγάλη ικανοποίηση των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, των πολιτικών που προώθησαν την αλλαγή, του ίδιου του προέδρου Ομπάμα και του υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς αλλά και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναυάρχου Μάικ Μάλεν. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, «είναι ώρα ν' αναγνωρίσουμε ότι η θυσία, η γενναιότητα και η ακεραιότητα δεν καθορίζονται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό όπως δεν καθορίζονται από τη φυλή, το φύλο ή το θρήσκευμα». Η στρατολόγηση των ομοφυλοφίλων επιτρέπεται σε τουλάχιστον 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, ο Καναδάς και το Ισραήλ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ο αριστερός Κεμάλ της Τουρκίας
Ομπάμα στη «Χουριέτ» για Χάλκη και WikiLeaks
WikiLeaks
«Κομπλεξικό το Συμβούλιο Ευρώπης»
Ε.Ε.
Η Ε.Ε. μετράει τους αστέγους της
Ισραήλ
Ενα βιβλίο «σπάζει τη σιωπή» για τις απάνθρωπες πρακτικές του ισραηλινού στρατού
Βόρεια Κορέα
Συμβούλιο Ασφαλείας για Β. Κορέα: μεταξύ τιμωρίας και αυτοσυγκράτησης...
ΗΠΑ
Ομοφυλόφιλο χακί, χωρίς ντροπή
Κούβα
Ρ. Κάστρο για τις μεταρρυθμίσεις: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε...
Βενεζουέλα
Τσάβες προς ΗΠΑ: Μη στείλετε το νέο πρεσβευτή
Άλλες ειδήσεις
Λευκορωσία: για τέταρτη πενταετή προεδρική θητεία ο αμφιλεγόμενος Λουκασένκο
Θα περιμένω...