Έντυπη Έκδοση

Ρ. Κάστρο για τις μεταρρυθμίσεις: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε...

Στήριξη από τους Κουβανούς για την προώθηση του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος, που «θα συντηρήσει και θα ενισχύσει το σοσιαλισμό», ζήτησε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, τονίζοντας διλημματικά ότι ή θα προωθηθούν οι αλλαγές ή θα βουλιάξει η επανάσταση.

Σε δίωρη ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Κούβας, ο Ραούλ Κάστρο προειδοποίησε ότι η σοσιαλιστική επανάσταση θα αποτύχει αν δεν επιτευχθούν ριζικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ο Ραούλ Κάστρο τόνισε ότι όλα τα μέτρα θα έχουν σκοπό να συντηρήσουν το σοσιαλιστικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε μετά την επανάσταση του 1959.

Στην Κούβα, μισό εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν προειδοποίηση ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν αρθεί οι περιορισμοί για όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν ανοίγματα στον ιδιωτικό τομέα.

«Παίζουμε με τη ζωή της επανάστασης. Μπορούμε είτε να επέμβουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση είτε να χάσουμε χρόνο, οδηγούμενοι στο χείλος της αβύσσου και να βουλιάξουμε».

Η ομιλία του Ραούλ Κάστρο έγινε στη διάρκεια των εργασιών της κουβανικής Βουλής, όπου παρουσιάστηκε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Πυρά από τον Κουβανό ηγέτη δέχτηκε ακόμη και το Κομμουνιστικό Κόμμα και ιδιαίτερα στελέχη του που επιχείρησαν να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις. «Το κόμμα οφείλει να οδηγεί και να ελέγχει αλλά ταυτόχρονα να μην αναμειγνύεται στις δραστηριότητες της κυβέρνησης», επισήμανε.

Τόνισε επίσης την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούβα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ο αριστερός Κεμάλ της Τουρκίας
Ομπάμα στη «Χουριέτ» για Χάλκη και WikiLeaks
WikiLeaks
«Κομπλεξικό το Συμβούλιο Ευρώπης»
Ε.Ε.
Η Ε.Ε. μετράει τους αστέγους της
Ισραήλ
Ενα βιβλίο «σπάζει τη σιωπή» για τις απάνθρωπες πρακτικές του ισραηλινού στρατού
Βόρεια Κορέα
Συμβούλιο Ασφαλείας για Β. Κορέα: μεταξύ τιμωρίας και αυτοσυγκράτησης...
ΗΠΑ
Ομοφυλόφιλο χακί, χωρίς ντροπή
Κούβα
Ρ. Κάστρο για τις μεταρρυθμίσεις: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε...
Βενεζουέλα
Τσάβες προς ΗΠΑ: Μη στείλετε το νέο πρεσβευτή
Άλλες ειδήσεις
Λευκορωσία: για τέταρτη πενταετή προεδρική θητεία ο αμφιλεγόμενος Λουκασένκο
Θα περιμένω...